Начало » Новини » Интервю
23.07.2020 г.

Георги Василев: Браншът с орехи се увери, че компенсациите за COVID-2 ще са минимални

Срещи с бранша
Георги Василев: Браншът с орехи се увери, че компенсациите за COVID-2 ще са минимални

sinor

Въпреки недоволството от размера на компенсациите, които производителите на черупкови плодове ще получат по мярката COVID-19, при вчерашната си среща със заместник –министъра на земеделието Вергиния Кръстева хората от бранша са се уверили, че европейските правила ги обхващат само частично, защото през последните години в производството на орехи и лешници се наблюдава устойчив ръст на площите. Това съобщи за Синор.бг председелят на Националната асоциация на производителите на черупкови култури Георги Василев, който заедно с колеги от цялата страна вчера проведе среща в министерството на земеделието.

Реколтата от черупкови е в криза заради липсата на берачи

Зам. министър Кръстева е припомнила, че през 2014 година орехите са попаднали в групата на чувствителните сектори, основно поради факта, че по онова време статистиката е отчела силно намаляване спрямо предишни години. Затова и тогава беше въведен таван за подпомагане при орехите от 5 251 ха по Схемата за обвързана подкрепа, но две години по-късно – през 2016 г. последва бум на градините, така че площите нараснаха над 30 000 декара, или с цели 57,28%.

Ще припомним, че към тези площи се включиха и схемаджиите, които купуваха евтини фиданки, без да имат намерение да се грижат за тях, а само да точат субсидии и това доведе до изключването на орехите от чувствителните сектори. Такива градини съществуват и сега в цялата страна, но за тях никой не се грижи, посочи Георги Василев.

По данни на министерството на земеделието през последните три години общият размер на млади и плододаващи орехови насаждения се е увеличил до 181 300 декара, като аналогична е ситуацията и при лешниците и бадемите.

Добре развиващият се бранш е основният мотив черупковите насаждения да бъдат включени само с 30 лева помощ в обезщетенията по подмярка 2 на хоризонталната мярка COVID-19. С тях ще се покрият разходите за противоепидемични мерки в рамките на земеделските стопанства и COVID-3 за преработватели.

Орехите получават подпомагане също по СЕПП, зелени директни плащания и преразпределителни плащания, е припомнила Кръстева. Тя е добавила, че по-голяма част от насажденията с черупкови плодове се отглеждат по биологичен начин и получават съответното възнаграждение по мярка 11 от ПРСР.

Големият плюс от вчерашните разговори според Георги Василев е този, че започват преговори с министерството за включването на орехите в държавната помощ за зимните пръскания, които се дават за останалите овощари. Очевидно вчерашната среща е отказала фермерите от протести, защото асоциацията не планира подобни събития, допълни председателят на организацията.

Вергиния Кръстева е призовала фермеритез да представят своите предложения по Проекта на идентифицирани потребности за новата Обща селскостопанска политика (ОСП), както и за становища по проекта на наръчника за Земеделските практики от полза за климата и околната среда. Спецификата на отглеждане на черупковите плодове, позволява прилагането на земеделски практики, които са щадящи климата и които с успех могат да дадат своя принос за смекчаване на последиците от изменението му.

Георги Василев: Браншът с орехи се увери, че компенсациите за COVID-2 ще са минимални
18655
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Болести и вредители
Как да предпазим орехите от болести и вредители?
Алтернативи
Огромни са ползите от тора, получен от изгорели орехови черупки
Ден на отворените врати
Инвестиция от близо 2 млн. лв. в цех за преработка на биологични орехи
Мнението на бизнеса
Фермери определят като пълна дискриминация изключването на орехите от мярка COVID-19
Беритбена зрелост
Захващайте се с прибирането на орехите
Пратката от над 20 тона ще бъде върната на изпращача или унищожена
Босна и Херцеговина спря внос на орехи от Румъния с високо ниво на афлатоксин B1
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини