Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.11.2021 г.

Отглеждане на лук за зелен в късните есенни и зимни месеци

Отглеждане на лук за зелен в късните есенни и зимни месеци

Зеленият лук се използва и отглежда целогодишно. По-напрегнат и труден е периодът в края на есента и първата половина на зимата. Тогава се отглежда в тунели и закрити съоръжения. Зеленият лук може да се отглежда като предкултура на средноранните зеленчуци като пипер, домати, зеле, патладжан, краставици, а също да уплътнява междуредията на основни зеленчукови култури, както и млади овощни градини. Важно е това да не пречи на агротехниката и да бъде съобразено с растителната защита на основните насаждения.

Какво трябва да знаем за предзимното засяване на зеленчуци?

Лукът е култура, която има сравнително ниски изисквания към светлината и топлината и това позволява да се отглежда през зимния сезон в култивационни съоръжения. За осигуряване на постоянна реколта е необходимо да се засажда на етапи през 20-на дни.

Изисквания към почвата

Лукът се развива най-добре на лека и отцедлива почва, добре защитена от студените ветрове. Може да бъде глинесто-песъчлива или песъчливо-глинеста, но богата на органични вещества. На тежки почви бързо загнива. Добри предшественици са домати, късни краставици, пипер, зелен фасул и картофи.

Преди обработката почвата се обогатява допълнително със суперфосфат и калиев сулфат, а преди засаждане се внася амониева селитра. Възможно е да се използва и комбиниран NPK тор. По възможност се внася и добре угнил оборски тор.

Избор на посадъчен материал

При отглеждане на лук за зелено се използват нестандартни фракции на арпаджика – попска или балучка. Те имат размери около 15-22 мм. Могат да се използват и по-дребни от 10 мм, но се развиват по-бавно, а при по-едрите от 22-25 мм производството се оскъпява, стрелкуват бързо и образуват цветоноси – дават некачествена реколта.

За посадъчен материал могат да се използват и едри многозачатъчни луковици или многогодишни сортове.

Начин на засаждане

Засаждането на арпаджика може да бъде редово или лентово на дълбочина 5-6 см. Разстоянието между редовете или лентите е 10-12 см, а вътре в реда между отделните луковички е 6-8 см.

Лукът за зелен може да се отглежда на ниски или високи лехи, които са подходящи за по-тежки почви.

Сортови особености

Не всички сортове са подходящи за зимно отглеждане – някои се събуждат бавно и забавят развитието си при ниски температури. Използват се сортове от групата на лютивите, които имат висока студоустойчивост – Пловдивски 10, Конкурент и др.

Тунелно отглеждане на зелен лук

Тунелите се използват за форсиране развитието на лука, засаден в есенните месеци на открити площи. На фаза 1-2 листа се подхранват с азотен тор. Изграждането на тунелите се прави тогава, когато температурите се понижат под 5-6 градуса по Целзий. При по-ранно покриване лукът нараства по-интензивно, но значително намалява неговата студоустойчивост. Времето за форсиране се определя от времето на засаждане – при по-късно засаждане е добре да се форсира през февруари.

Прибиране на реколтата

Времето за прибиране зависи от периода на отглеждане и сортовите особености – 40-80 дни.

Отглеждане на зелен лук в пластмасови съоръжения

Лукът, отглеждан в пластмасови съоръжения се развива по-бързо и освобождава площите по-рано, а освен това остатъците от кореновата му система обогатяват почвата. Добър предшественик е на доматите.

Зеленият лук в закрити съоръжения може да се отглежда съвместно със салати и други зеленчуци като уплътнен посев.

Поливането и борбата с плевелите са постоянни грижи и се определят от условията.

Отглеждане на лук за зелен в късните есенни и зимни месеци
46097
 

Последни материали
Виж
Стартира приема по интервенцията за „Професионално обучение и придобиване на знания“
Развитие на малките населени места
Приемът по ВОМР ще стартира в началото на месец февруари 2025 г.
Увеличена е квотата за улов на калкан в Черно море
От днес е отворен приемът за „Инвестиции в лозаро-винарския сектор“ и „Инвестиции в екологични съоръжения“
Селското стопанство трябва да извлече повече ползи от БРИКС
БАБХ призовава животновъдите да внимават за шап по животните
Свързани материали
Виж
Пълнен лук по добруджански
Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини