Начало » Новини » Страната
27.10.2021 г.

Двойното използване на нивите и със слънчеви панели подобрява добивите

Помпите на слънчева енергия спестяват значителни разходи на фермерите
Двойното използване на нивите и със слънчеви панели подобрява добивите

Pixabay

Фермерите могат едновременно да увеличат неколкократно добивите от овошки и зеленчуци и да намалят разходите си за енергия с използването на агрофотоволтаици, разположени между дръвчетата. Това твърди инж. Колю Орешков, управител на 3k Solar. Той представи тази възмжоност на конференция за европейския преход към зелена енергия, проведена в София с участието на зам. председателя на Евроковисията Франс Тимерманс.

Пилотен проект в Германия, изпъленен през 2018 г., показал, че частичното засенчване под фотоволтаичните модули подобрява земеделския добив и осигурява със 186% по-ефективно използване на земеделската площ, като в същото време произвежда и слънчева енергия. Вертикални конструкции над нивите се изграждат и в Италия, Нидерландия и Китай.

Още през 2017 г. ЕК заговори за използването на панелите в домовете

Експертът посочи още, че производствения цикъл на електроенергия (пролет, лято, есен) точно съвпада със земеделския производствен цикъл – поливане, преработка, съхранение.

Токът от соларната система може да обезпечи между 80 и 100% от консумацията на електроенергия през активния сезон, което трайно намалява себестойността на крайния продукт.

Според Орешков почти всички култури са съвместими с такива соларни инсталации, а цената на конструкцията не е много по-висока в сравнение със системите за защита от градушки на овщните градини и лозята.

Участници в конференцията обаче обърнаха внимание, че сега поставянето на соларни панели в ниви от първа до четвърта категория не е законно. Този спор според инж. Орешков може да бъде решен законодателно. Той коментира, че по принцип законът изисквана промяна на предназначението на земята. Това според него обаче е излишно, тъй като се работи с преместваеми конструкции без фундаменти. Системите за набиване на слънчевите панели в земята - например тези от стомана, се използват и в момента за наземни конструкции, фотоволтаика и съоръжения за защита от градушка.

При изграждането на такива конструкции е напълно възможно малогабаритните трактори да преминават отдолу, въпросът е да се подбере правилното място за инсталацията. „Има овощни градини в страната, които са близо до складовете за съхранение на плодовете, и електроенергията би могла да се използва за същите тези складови площи - продукцията да се охлажда и сортира, дори да се преработи. Ползата може да е много голяма, не само да се произвежда ток“, казва инж. Колю Орешков.

Помпи на слънчева енергия

Слънчевата енергия може да спести големите разходи на фермерите за гориво при поливане, тъй като често помпите се движат от агрегати, обясни още експертът. Като даде за пример разработена система за изпомпване на вода от 120 м само със слънце. По думите му "ако системите са ефективни – капкови или има резервоари за съхранение на водата, това е идеалният вариант за използване на слънцето от фермерите".

Соларните панели може да са и преместваеми - ако едно стопанство има разположени на различни места помпи за водата и да се местят там, където е необходимо.

За строително разрешително, ако се спазва нормативната база, соларните инсталации до 1 мегават се строят бързо и лесно, тъй като по Закона за устройство на територията те се водят строителство "шеста категория", за което не се изисква сложна документация и целият проект може да се реализира за 2 – 3 месеца, обяснява специалистът.

Ето и точния пример с кравеферма или овцеферма, които имат достъп до електропреносната мрежа - тогава подготовката на проекта може да се реализира за три месеца. Но ако няма достъп до ток и са необходими акумулатори, цената на инвестицията расте.

Важно условие е ВЕИ инсталацията да е с мощност, равна на заявеното към енергоразпределителните дружества за доставка на ток. Например кравефермата е ползва 15 киловата и инсталацията се проектира за толкова.

Колю Орешков допълва още, че напълно е възможно и стопани с по-големи площи да продават електроенергия. Тук нещата обаче зависят от възможността инсталацията да се свърже с мрежата и капацитета на електроразпределителната мрежа в района да поеме тази генерация, което се определя от ЕСО и електроразпределителните дружества.

„Двойното използване на земята за производство на слънчева електроенергия и земеделие е икономично, ефективно и има огромен потенциал за приложение в по-сухи климатични зони“, коментира специалистът.

Двойното използване на нивите и със слънчеви панели подобрява добивите
12411
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Голяма част от земеделските имоти се придобиват незаконно
И ловците барабар с рибарите скочиха срещу фотоволтаиците в плодородни земи
Висш конституционен съд
Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет
Президентът наложи вето
Агроведомството е блокирало исканията за прекатегоризация на държавни земи
Годишен отчет
Исканите субсидии за фотоволтаици са за 933 млн. лв., при бюджет от 318 млн. лв.
Разследването се води срещу председателя на Селскостопанската академия и професор в института Пушкаров
Двама професори са в ареста по обвинение за измама със земеделска земя, с цел строеж на фотоволтаици
Спадът от 30 на сто в изкупните цени на млякото не се отразява в цените на дребно
Въвеждат агрофотоволтаици за запазване на общинските пасища
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини