Начало » Новини » Света
04.12.2017 г.

Европарламентът подкрепя идеята за соларни панели върху всеки дом

Вотът дава възможност да бъде намалена бюрократичната тежест върху инсталирането на системи за възобновяема енергия в България

sinor

Енергийната комисия на Европейския парламент призна правото на всички европейци самостоятелно да произвеждат и продават електроенергия от възобновяеми източници, съобщиха от пресцентъра на ЕП. Комисията одобри изменения в правилата на Европейския съюз (ЕС) за възобновяемите енергийни източници, които биха освободили самостоятелното произвеждане и потребление на електричество от наказателни такси и данъци. Приетите от комисията промени биха намалили бюрократичното бреме, което съпътства инсталирането на системи за производство на възобновяема енергия в българските домове в момента.

Потенциал на енергията от възобновяеми източници, произвеждана от хората

Доклад на CE Delft, публикуван от „Грийнпийс“ миналата година, показва, че половината от всички европейци биха могли да произвеждат собствена електроенергия до 2050 г., стига да получат съответната подкрепа. Така те ще могат да задоволят почти половината от търсенето на електроенергия в ЕС.

В България един от всеки седем българи би могъл да произвежда електроенергията, която използва, и така да бъдат задоволени 26% от количеството, необходимо за страната. Останалата част от електроенергията от възобновяеми източници в Европа може да се осигурява от енергийните предприятия.

Съветникът по европейските политики на „Грийнпийс“ в Брюксел, Себастиан Манг, коментира: „Парламентът признава, че всеки европеец трябва да има правото да произвежда, консумира и продава енергия от възобновяеми източници, но поставя нереалистично песимистична цел за увеличаване на дела на възобновяемата енергия в общия микс. Точно както никой не би накарал Меси да играе в белгийската трета дивизия, на европейските граждани трябва да се даде възможност да играят във висшата лига, за да могат да достигнат пълния си потенциал и да преминем към 100% енергия от възобновяеми източници.“

Енергийната комисия заяви, че 35% от енергията в ЕС трябва да идва от възобновяеми източници до 2030 г. До този момент, целта, която европейските правителства са си поставили, е едва 27%. Но енергийната комисия на парламента подкрепи вратичка в законопроекта, която ще позволи на страните от ЕС десет процента свобода на действие по отношение на предложената цел от 35 на сто. Това би могло да намали задължителния дял на възобновяемите енергийни източници през 2030 г. до едва 31,5%.

Енергийната комисия също така не успя да стигне до консенсус относно въвеждането на задължителни цели за възобновяемите източници за всяка страна от ЕС. Без обвързващи национални цели след 2020 г. ЕС ще се затрудни да търси отговорност от правителствата за недостатъчен принос към общата цел.

За да изпълним задълженията си по Парижкото споразумение за климата и да ограничим увеличението на световните температурисамо до 1,5 градуса, ЕС трябва да си постави цел за възобновяема енергия от най-малко 45 процента до 2030 г. и преход към електроенергийна система, изцяло захранвана от възобновяеми източници в рамките на едно поколение, предупреждава „Грийнпийс“.

Европарламентът подкрепя идеята за соларни панели върху всеки дом
27109
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Анализ
Възобновяемата енергия ще помогне на Средиземноморския район за борба с кризите
Обмяна на опит
Ферма отваря врати да покаже иновативната си инсталация за възобновяема енергия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини