Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.09.2021 г.

С какво и как да подхраним морковите през септември

С какво и как да подхраним морковите през септември

За получаване на вкусни и едри моркови е нужно не само правилно поливане, но и подхранване. Изборът на подходящи торове, а също правилното им и навременно внасяне са много важни. Недостигът, както и излишъкът от хранителни вещества могат да бъдат вредни за реколтата.

Септември е месец, в който късните сортове моркови започват да съзряват и това подхранване ще допринесе не само за наедряването им, за подобряване на вкусовите качества – сочност и сладост, но също за обогатяване с минерали и витамини. То ще окаже решаваща роля за доброто им съхранение.

Грижи за доматите през септември – поливане, подхранване и защита от болести

Окончателното подхранване на морковите се извършва месец преди очакваното прибиране на реколтата.

Подхранване с калий

За това подхранване може да се използва калиев тор или дървесна пепел. То ще направи листата на растенията зелени и равномерни, а кореноплодите сладки, сочни, богати на хранителни вещества (витамини и минерали) и здрави.

Подходящо е използването на калиев сулфат – 1 супена лъжица се разтваря в 10 л вода за 1 квадратен метър. Полива се кореново, а след това с чиста вода, за да се изплакнат листата.

За подхранване с дървесна пепел може да се използва суха (1 чаена чаша се разнася равномерно на 1 квадратен метър и се полива обилно) или инфузия (1,5 л обем пепел се изсипва в 5 л вода, престоявя 2 дни в плътно затворен съд, след което концентратът се разрежда 1:10 и се полива кореново). Добре е при използване на инфузия лехите да са предварително добре полети.

Подхранване на морковите с борна киселина за увеличаване сладостта на кореноплодите

За сладостта на морковите съществена роля играе борът. Той е много важен елемент в периода на съзряване, защото благоприятства натрупването на каротин и захари, подобрява съхранението. Недостигът му се компенсира чрез листно подхранване с борна киселина.

Борната киселина не се разтваря в студена вода. За целта водата трябва да се загрее до около 50 градуса по Целзий (15 г борна киселина се разтваря в малко количество топла вода при непрекъснато бъркане), разрежда се до 10 л и се обработват листата.

Подхранването се извършва в облачно, но не дъждовно време или вечер.

Подхранване с комплексни препарати

Знаем, че към края на вегетацията морковите се подхранват предимно с минерални торове, за да се предпазят от деформиране и разрастване на кореноплодите, промяна на вкусовите качества и лошо съхранение.

Използват се комплексни препарати с минимални количества азот, а още по-добре несъдържащи такъв.

Най-добре е за това подхранване да се използва калиев монофосфат, който съдържа само фосфор и калий. Две супени лъжици се разтварят в малко количество топла вода и се разрежда до 10 л. Полива се в редовете.

Друго решение е използването на калиев сулфат и суперфосфат, като най-напред се разтваря 1 супена лъжица суперфосфат в гореща вода, долива се до 10 л и се добавя1,5 супени лъжици калиев сулфат. Полива се в редовете. След кореновото подхранване (след 7-10 дни) може да се направи листно с калиев сулфат, като се използва разтвор от 1 супена лъжица в 10 л вода.

Подхранване с дрожди

За подхранване с дрожди може да се използва свежа или суха мая – 100 грама свежа мая се разтваря в 1 л топла вода, добавят се 2 супени лъжици захар и се оставя да ферментира. Разрежда се до 10 л вода и се полива в редовете върху влажна почва.

Дрождите подобряват структурата и микрофлората на почвата, обогатяват я с минерали и витамини, подобряват вкусовите качества на кореноплодите. Подхранването с дрожди се прави в топло време, за да продължи процеса на ферментация.

Това третиране на морковите има една особеност – дрождите изтеглят част от калия в почвата и е добре паралелно да се внася пепел или калиев сулфат.

С какво и как да подхраним морковите през септември
10306

Последни материали
Виж
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Поевтиняването на зърното бе с най-голяма тежест за спада в индекса на ООН
Продължава слабото понижение на цените на храните в света
Свързани материали
Виж
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Как да познаем, че късните моркови са готови за прибиране?
Какво да засадим след лука през август – няколко основни култури
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини