Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.09.2021 г.

Грижи за доматите през септември – поливане, подхранване и защита от болести

Грижи за доматите през септември – поливане, подхранване и защита от болести

През септември температурите започват да се понижават и е важно да се погрижим за растенията така, че да насочат всичките си сили към съзряване на доматите. С поливането и подхранването трябва да бъдем внимателни, защото излишната влага провокира гъбни заболявания, а от хранителните вещества е нужен само калий, който ще помогне за наливане на плодовете. Колтученето, прищипването на върховете и своевременното прибиране на плодовете също не бива да се изостава, защото това задържа съзряването.

Сидерати за здрави домати при монокултурно отглеждане

Няколко са основните правила, които трябва да се съблюдават:

1. Ограничаване на поливането

Ако септември е още сух и топъл, тогава поливането трябва да се извършва само кореново. Добре е водата да не бъде много студена.

Когато запасите от влага в почвата са достатъчни, тогава поливането задължително се прекратява. Растенията сами сигнализират за необходимостта от влага. Когато листата не повяхват и запазват тургора си, тогава всичко е наред.

2. Изключване на азотното подхранването

Подхранването през септември се ограничава и минералните хранителни вещества са обезателно в разтворима форма. Органичните торове, съдържащи азот също трябва да се изключат.

Подходящи са комплексните торове със съдържание на фосфор и калий, стимулиращи съзряването. Може да се внася калциева селитра, доломитово брашно и дървесна пепел, но в течно състояние. Това може да предотврати върховото гниене.

3. Следете за болести

За профилактика на фитофтората и други заболявания се пръска, но с биопрепарати. Когато болестите вече са се развили, а доматите са още зелени, тогава е допустимо използването на системни фунгициди, но при строго спазване на карантинните срокове.

При наличието на фитофтора плодовете се свалят незабавно, като болните домати се използват за преработка, а зелените се остават за дозряване.

При наличие на петна по листата те се отстраняват незабавно. Ако вече има явни признаци на фитофтора, тогава гъбичката със сигурност е проникнала и в здравите плодове.

4. Премахване на колтуците и върховете

Въпросът с отстраняването на колтуците е спорен. Някои специалисти смятат, че всички странични разклонения трябва да се отстраняват. Други са на мнение, че колтуците само в ниските части на растенията се отстраняват, защото черпят хранителни вещества, а по връхните части се остават – през листата протичат обменни процеси.

Върховете се отстраняват задължително, а заедно с тях пъпките, цветовете и завръзите.

5. Прибиране на зрелите плодове навреме

Прибирането на зрелите плодове навреме е важно, защото по този начин растенията насочват силите си към зелените. Може да се свалят при техническа зрялост и даже само да са започнали да сменят окраската си.

При подходящи условия доматите могат да се съхраняват и узряват, като запазват вкусовите си качества.

Доматите могат да останат на растенията до достигане на температури +10 градуса по Целзий. При тези температури доматените растения престават да растат, а плодовете започват да гният. При тези температури трябва да се приберат всички формирани плодове, независимо от степента им на зрелост.

Съзряването може да се ускори, ако се загреят корените. С помощта на лопата те се повдигат от всички страни. По този начин се намалява постъпването на хранителни вещества, а плодовете узряват по-бързо.

При значително понижаване на температурите мулчът трябва да се отстрани, защото по този начин земята се прогрява от слънцето по-лесно.

Здравите зелени домати без болестни или механични увреждания могат да се съхраняват при стайна температура в сухи помещения. За ускоряване на зреенето в щайгите или сандъчетата се поставя зрял банан, домат, ябълка или круша.

Грижи за доматите през септември – поливане, подхранване и защита от болести
31067
 

Последни материали
Виж
Приеми за над 100 млн. лв. ще бъдат отворени по ПМДРА до края на 2024 г.
ДФЗ
Изплатени са близо 80,5 млн. лв. по еко схемата за разнообразяване на културите
ДФЗ
Преведени са над 30,5 млн. лева за биологично растениевъдство за 2023 - ето ставките!
Предстоящо
На 29 юни в Козлодуй ще се проведе Фестивалът на рибата
Министерство на иновациите и растежа
Меморандум за сътрудничество в областта на зеления водород
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Свързани материали
Виж
Употреба и дози
Подхранване на доматите с борна киселина
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини