През септември температурите започват да се понижават и е важно да се погрижим за растенията така, че да насочат всичките си сили към съзряване на доматите. С поливането и подхранването трябва да бъдем внимателни, защото излишната влага провокира гъбни заболявания, а от хранителните вещества е нужен само калий, който ще помогне за наливане на плодовете. Колтученето, прищипването на върховете и своевременното прибиране на плодовете също не бива да се изостава, защото това задържа съзряването.
Сидерати за здрави домати при монокултурно отглеждане
Няколко са основните правила, които трябва да се съблюдават:
1. Ограничаване на поливането
Ако септември е още сух и топъл, тогава поливането трябва да се извършва само кореново. Добре е водата да не бъде много студена.
Когато запасите от влага в почвата са достатъчни, тогава поливането задължително се прекратява. Растенията сами сигнализират за необходимостта от влага. Когато листата не повяхват и запазват тургора си, тогава всичко е наред.
2. Изключване на азотното подхранването
Подхранването през септември се ограничава и минералните хранителни вещества са обезателно в разтворима форма. Органичните торове, съдържащи азот също трябва да се изключат.
Подходящи са комплексните торове със съдържание на фосфор и калий, стимулиращи съзряването. Може да се внася калциева селитра, доломитово брашно и дървесна пепел, но в течно състояние. Това може да предотврати върховото гниене.
3. Следете за болести
За профилактика на фитофтората и други заболявания се пръска, но с биопрепарати. Когато болестите вече са се развили, а доматите са още зелени, тогава е допустимо използването на системни фунгициди, но при строго спазване на карантинните срокове.
При наличието на фитофтора плодовете се свалят незабавно, като болните домати се използват за преработка, а зелените се остават за дозряване.
При наличие на петна по листата те се отстраняват незабавно. Ако вече има явни признаци на фитофтора, тогава гъбичката със сигурност е проникнала и в здравите плодове.
4. Премахване на колтуците и върховете
Въпросът с отстраняването на колтуците е спорен. Някои специалисти смятат, че всички странични разклонения трябва да се отстраняват. Други са на мнение, че колтуците само в ниските части на растенията се отстраняват, защото черпят хранителни вещества, а по връхните части се остават – през листата протичат обменни процеси.
Върховете се отстраняват задължително, а заедно с тях пъпките, цветовете и завръзите.
5. Прибиране на зрелите плодове навреме
Прибирането на зрелите плодове навреме е важно, защото по този начин растенията насочват силите си към зелените. Може да се свалят при техническа зрялост и даже само да са започнали да сменят окраската си.
При подходящи условия доматите могат да се съхраняват и узряват, като запазват вкусовите си качества.
Доматите могат да останат на растенията до достигане на температури +10 градуса по Целзий. При тези температури доматените растения престават да растат, а плодовете започват да гният. При тези температури трябва да се приберат всички формирани плодове, независимо от степента им на зрелост.
Съзряването може да се ускори, ако се загреят корените. С помощта на лопата те се повдигат от всички страни. По този начин се намалява постъпването на хранителни вещества, а плодовете узряват по-бързо.
При значително понижаване на температурите мулчът трябва да се отстрани, защото по този начин земята се прогрява от слънцето по-лесно.
Здравите зелени домати без болестни или механични увреждания могат да се съхраняват при стайна температура в сухи помещения. За ускоряване на зреенето в щайгите или сандъчетата се поставя зрял банан, домат, ябълка или круша.