Начало » Новини » Света
07.09.2021 г.

След 30 години монокултурите в американските полета ще загубят значението си

След 30 години монокултурите в американските полета ще загубят значението си

Смята се, че монокултурите - или специализацията в отглеждането на една-единствена култура на голямо поле, където реколтата се прибира с мощни селскостопански машини на опростен терен - увеличават производствения капацитет на стопанството. Но скорошно проучване, обхванало континенталната част на САЩ, показва, че е точно обратното пишат от agroxx.ru цитирайки Nature Food.

"Установихме, че добивите от царевица и пшеница могат да бъдат с 10% по-високи, когато се съчетае голямото разнообразие на почви с по-сложна конфигурация на ландшафта, добивите от царевица и пшеница ще се увеличат с повече от 20 %", казва Емили Бърчфийлд, доцент по екология в университета Емъри и съавтор на изследването, публикувано в списание Nature Food.

Проучването на Бърчфийлд съчетава пространствено-времеви, социални и екологични данни, за да се разбере бъдещето на продоволствената и водната сигурност в САЩ в условията на изменението на климата и да се предоставят полезни препоръки на земеделските стопани.

"Селското стопанство е една от най-сложните професии на планетата", казва Бърчфийлд. - А животът на много хора зависи от земеделието, която вероятно няма да бъде устойчиво след 30 години. Диверсификацията на ландшафта изглежда е важен елемент за повишаване на устойчивостта на селското стопанство към изменението на климата както на национално ниво, така и на ниво ферма."

Земеделието е променило из основи ландшафта на Земята. В световен мащаб земеделските площи представляват една трета от всички незамръзнали земи. В Съединените щати земеделието покрива повече от половината от площта на страната, а над две трети от полетата са заети с отглеждане на царевица, пшеница или соя.

Добре известно е, че разнообразните ландшафти се свързват с по-здрави екосистеми, благоприятни за опрашването, задържането на вода и качеството на почвата.

Малки полеви опити показват, че добавянето на разнообразие под формата на жив плет, ветрови пояси или цветни ивици е подобрило добивите на културите.

В този документ изследователите проучват как това разнообразие влияе върху добивите на култури в национален мащаб.

Анализите се основават на публично достъпни данни, включително данни от CropScape на Министерството на земеделието на САЩ, ежедневни метеорологични данни от климатичната група PRISM, както и свойства на почвата и ландшафта от индекса за продуктивност на културите Natural Commodity. Изследователите интегрират данните в аналитичен компютърен модел на културите и добивите за 3100 окръга в САЩ от 2008 до 2018 г.

След това изследователите използват модела, за да проверят въздействието на разнообразието и сложността на ландшафта върху добивите на основните хранителни култури в САЩ - царевица, пшеница и соя. Изследователите са взели предвид фактори като климатични условия, качество на почвата, достъп до вода и колебания на пазарните цени.

Резултатите показват, че увеличаването на почвеното разнообразие е свързано с увеличаване на добивите от царевица и пшеница с повече от 10 % - ефект, подобен на този от сезонните валежи и почвеното плодородие. Различните конфигурации на ландшафта са свързани с увеличаване на добивите на царевица и пшеница с повече от 20 %.

Сега изследователите се опитват да разберат как най-добре да прилагат ландшафтното разнообразие в регионален мащаб.

"Съединените щати са огромни и не може да има универсална стратегия", казва Бърчфийлд. - Планираме да разгледаме различни региони, пречките и възможностите по пътя към диверсификация за всяка област. Надяваме се, че нашата работа може да предостави основани на данни доказателства, които да помогнат на земеделските стопани съзнателно да диверсифицират своите ландшафти, да генерират допълнителни доходи и едновременно с това да повишат устойчивостта на производството към изменението на климата.

След 30 години монокултурите в американските полета ще загубят значението си
5682
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Орбан нарече украинското зърно американски продукт
МЗХ
Работи се за обмен на студенти с Американския земеделски колеж в Солун
Благодарение на приличната реколта въпреки всички несгоди през сезона
Южна Америка усилва конкуренцията на световния пазар на царевица
Местни фермери сравниха значението им с това на Ноевия ковчег
Сидерати спасиха почвата в нивите при наводненията в Северна Америка
Предстоящо
На 14 април американски селекционери представят опита си в генетиката при животновъдството
Фондация „Америка за България“
Конкурс за млади учени в земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини