Начало » Новини » Страната
26.08.2021 г.

Селскостопанските институти могат да участват с обучения по ПРСР, смята Бозуков

Посещения
Селскостопанските институти могат да участват с обучения по ПРСР, смята Бозуков

Снимка: Министерство на земеделието

Институтите към Селскостопанска академия (ССА) трябва да се възползват от предстоящия прием по подмарка 1.2 „Демонстрационни дейности и действия по осведомяване“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това заяви министърът на земеделието Христо Бозуков при работните си срещи в област Плевен, припомняйки, че субсидиите по тези проекти покриват 100% стойността на проектите.

До края на годината се очаква да бъде обявен приемът по помярката с бюджет от близо 30 млн. лева. Допустими кандидати ще са организации, които осъществят научно-изследователска дейност или образователна дейност в областта на селското или горското стопанство, или в областта на хранителните технологии.

„Бенефициентите ще имат възможност да финансират демонстрационни дейности с практически занятия по определена тема, с цел придобиване на информация и запознаването на обучаеми в реални практически условия“, поясни министърът.

Необходимостта от усвояването на практически знания и умения за развитието на българското селско стопанство и подготвянето на квалифицирани кадри в сектора е голяма. Затова ролята на институтите става още по-важна и значима, с навлизането на новите технологии в земеделието.

„Посредством изпълнение на проектните си предложения вие ще може да представите технологии и специализирана техника за извършване на различни земеделски дейности - обработка на почвата, прибиране на реколтата, напояване, торене, използване на препарати за растителна защита; техники, методи и оборудване за определяне на качеството на продукцията; въвеждане на нови сортове (хибриди) растения или подобрена порода животни, както и специални практики,  техники и технологии или съоръжения, свързани с опазване на околната среда,  подобряване на ефективността на използване на ресурсите и прехода към нисковъглеродна и устойчива на изменението на климата икономика“, обясни земеделския министър.

По подмярката ще се финансират напълно разходи за инвестиции, за организиране и предоставяне на обучения и на и логистични разходи, свързани с провеждането им.

Бозуков е посетил и Института по лозата и виното, като се е срещнал с ръководството, дискутирайки необходимостта от инвентаризация на лозовите насаждения в страната, както и актуализирането и осъвременяване на сборниците с нормативите за засаждане и отглеждане на лозови насаждения у нас.

Сборниците се разработват от Института и са издание на МЗХГ и ССА. Министър Бозуков изтъкна, че сборници последно са преиздавани през 90-те години и не отразяват съвременните норми и тенденции в отглеждането на лозови насаждения, което дава своето отражение върху развитието на лозарска дейност.

Целта е да бъдат предприети нужните действия за осъвременяване на сборниците, което ще послужи  определяне на нови ценови стойности по мярката за „Преструктуриране и конверсия на лозя“ от Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, както и за разработването на нова методика, отговаряща на добрите практики в бранша.

Към Института по лозата и виното има изградена изба, създадена през 1892 г., където се съхранява уникална колекция вина за страната ни. Най-старото вино е на 129 години и в момента се работи по превръщането на избата в музей.

Земеделският министър проведе среща и с научния колектив на Института по фуражни култури. По време на разговорите бяха обсъдени актуални работни въпроси, както и предизвикателствата, пред които е изправена развойната  дейност в земеделието.

В рамките на посещението в Плевен министър Бозуков  разговаря и с областния управител  Марио Тодоров. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество между двете институции в посока развитие на селското стопанство в региона.

Селскостопанските институти могат да участват с обучения по ПРСР, смята Бозуков
7884
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Световни класации
Изкуствен интелект оценява вино
На фона на изключителния следпандемичен ръст в търсенето през 2022 година
Приходите от износа на вино и спиртни напитки от Франция намаляха с 6 на сто
Честит празник на лозари, винари и градинари!
Християнската църква отбелязва празника на свети Трифон
Измама с биологично вино
Европейската прокуратура запорира активи на винопроизводител за 520 000 евро
Предстоящо
Преди Трифон Зарезан в Ямбол за първи път ще има „Дни на местните вина“
До 15 декември се подават заявления по интервенциите за реклама на вина в ЕС и трети страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини