Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.07.2021 г.

Обикновената мозайка по краставиците е много сериозно заболяване

Мерки за справяне
Обикновената мозайка по краставиците е много сериозно заболяване

sinor.bg

Мозайката по краставиците представлява сериозна заплаха за реколтата – независимо дали културата се отглежда в оранжерии или на открито. Тя е вирусно заболяване (Cucumber mosaic virus), което може да доведе до над 50% загуби. Всичко зависи от сорта и възрастта на растенията по време на заразяване.

Причинител на болестта

Вирусът на краставичната мозайка има многобройни щамове и вариетети. През зимата се задържа в корените на различни дървета, двугодишни и многогодишни храсти, зеленчукови култури, цветя и плевели. Най-добри гостоприемноци са магарешки бодил, поветица, мокрица, лупина и др.

Вирусът при обикновената краставична мозайка не се пренася със семената на краставиците. В ограничени размери преносители са семената на бялата тиква, лупината и врабчовите чревца.

При разпространената напоследък зелена краставична мозайка заразата се пренася и посредством семената.

Симптоми на болестта

Вирусът на краставичната мозайка заразява над хиляда растителни вида от 34 ботанически семейства – сем. „Тиквови”, домати, пипер, декоративни култури и др. Симптомите варират в зависимост от вида на гостоприемника и щама на причинителя.

Деформации по доматите

В естествени условия вирусът се предава главно от различни видове листни въшки (70-80 вида), а също от краставичния бръмбар. Те са способни да предадат инфекцията за 1-5 минути след хранене от болно растение. Първите признаци на болестта се проявяват още на стадий разсад под формата на мозаичност, зонална хлоротичност, деформации и набръчкване на младите листа. При възрастните растения болестта се появява обикновено 6-8 седмици след поникване. С развитието на заразата постепенно   и старите листа се набръчкват, краищата им се обръщат надолу, те придобиват мраморно жълтеникав вид от редуващи се безформени светлозелени и тъмнозелени области.

Растежът на краставичните растения се забавя, междувъзлията се съкращават, площта на листата и броя на цветовете намаляват, а върху плодовете се появява мозаичност – с гладка или неравна повърхност, но остават дребни и деформирани.

Повишаването на температурата на въздуха до 35-40 градуса по Целзий помага да се маскира болестта. Растенията външно изглеждат здрави, листните петна изчезват, а плодовете също растат здрави.

При свръхчувствителните сортове заразяването с вируса предизвиква бързо увяхване и преждевременно загиване на растенията, като не се появяват типичните за болестта признаци. Кореновите власинки бързо загиват и започват процеси на кореново гниене.

Облачното и хладно време, както и внезапното застудяване водят до силна реакция на вируса – най-напред връхните листа, а по-късно и цялото растение започват да увяхват. При ниски температури плодовете на болните растения стават петнисти на  цвят, набръчкани и деформирани.

В борбата с болестта много важни са карантинните мерки, чрез които се преустановява разпространението на инфекцията в други участъци и райони. Превантивните мерки са много важни и включват:

– краставиците и другите чувствителни към патогена култури трябва да се отглеждат изолирано от участъци със заразени растения;

– използване на компостирани и обеззаразени субстрати за предотвратяване навлизането на плевели;

– контрол на преносителите на вируса (листните въшки и краставичния бръмбар) през целия период на вегетация с подходящи за целта инсектициди или репеленти;

– отглеждане на сортове и хибриди с относителна устойчивост към вируса.

При установяване на вирусна зараза се пръска с емулсии от растителни или минерални масла или обезмаслено мляко в съотношение 1:10 с вода.

Устойчиви сортове са: всички съвременни сортове от тип Корнишони (Анка, Алвира, Аманда, Адонис и др), сорт Бомбър (устойчив на зелена английска мозайка), Македон F1, краставици с бодливи плодове (Дарина F1, Белканто F1 и др.).

Обикновената мозайка по краставиците е много сериозно заболяване
56227
 

Последни материали
Виж
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Кои видове риба могат да ви докарат паразити
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Свързани материали
Виж
Неспасяеми
Пет неспасяеми болести - изкоренете растението незабавно!
Причини и превенция
Не допускайте да пожълтяват плодовете на краставиците
Не подлежи на лечение
Стрик по доматите – опасно вирусно заболяване
Болести по пипера – 3 част
Семената са най-честата причина за поява
Следете за краставична мозайка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини