Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.08.2021 г.

Пелетираните семена за зелени салати за висок добив през есенно-зимния период

Пелетираните семена за зелени салати за висок добив през есенно-зимния период

С наближаването на есенно-зимния сезон, зеленчукопроизводителите търсят ефективни решения за насаждения, устойчиви на обичайните у нас по-ниски температури. Зелените салати са сред предпочитаните от тях зеленчуци за тази част от годината. Освен че са припознати от българските потребители като целогодишно свежа, вкусна и полезна съставка за различни салати, те се отличават с бърз вегетационен растеж и висока устойчивост на студ. От няколко години в България вече се използват т.нар. пелетирани семена за зелени салати, които носят редица предимства за производителите – по-лесно изсяване и близо 100% едновременна кълняемост на растенията.

Опита на Синджента срещу маната по картофите в дъждовни години

По-студените месеци са подходящи за отглеждане както на салатите с яркозелени глави и къдрави розетки (т. нар. салати тип Батавия), така и на айсберг. Те са зимоустойчиви зеленчукови култури, които все повече производители припознават като подходяща алтернатива за дните преди сезона на оранжерийния домат. Фънфикс и Олеоле са сред сортовете салати тип Батавия, които могат да се отглеждат при по-ниски температури. Отличителното при Олеоле салатата е плътната и тежка розетка с фино накъдрени листа. Тя е подходяща за отглеждане през пролетта и есента. Фънфикс може да се произвежда през есента, цялата зима и пролетта, заради изключителната си студоустойчивост, което го прави и един от най-разпространените сортове у нас. Салатите айсберг също имат свой студолюбив представител в България. Сортът Айс Уейв понася температурите през есента и пролетта. Той има висок добивен потенциал и съответно носи и по-висока рентабилност.

Производителите, които за първи път планират засяване на зелени салати, е добре да знаят, че те са сред културите с много дребни и леки семена. Във връзка със затрудненията, породени от малкия размер на стандартния посевен материал, т. нар. пелетирани семена набират популярност.

Пелетирането е един от начините за обвиване на семена. Методите за обвиване на семена са разработени с цел подобряване на качествата им по отношение на добива и удобството при засяване. Семето се „облича“ с различни материали, за да придобие определени уеднаквени форма, размер, тежест и семенна повърхност. Новите свойства на семената ги правят по-лесни за обработка и повишават качеството на продукцията. При пелетиране, семената преминават процедура за стимулация на покълването - покриват се със специфичен водоразтворим материал, който по естествен път увеличава размера на посевния материал. Вследствие те стават по-тежки и придобиват уеднаквена гладка форма, която най-често е сферична или яйцевидна. Новите характеристики на семената правят изсяването им по-лесно и подобряват резултатите от посевите.

Удобството при засяване е само едно от предимствата, които пелетите носят за производителите. В процеса на гранулиране, семената могат да бъдат напоени почти до точката на покълване и след това да се изсушат. Тази част от процеса се нарича грундиране и повишава способността към кълнене. Така пелетираните семена достигат близо 100% кълняемост. Отличително при тях е, че процесът на покълване е ускорен и едновременен за всички семена, т.е. разсадът е изравнен и реколтата се събира по едно и също време. Тези подобрения извеждат пелетираните семена сред най-предпочитаните за производителите на разсад.

През 2017 г. в Австралийски журнал за земеделска наука е публикувано изследване за прoизводителността на необвити и пелетирани семена за зелени салати. Проучването е проведено в контролирана среда с 2 различни сорта зелена салата. Сред параметрите, по които се съпоставят традиционните семена и пелетите са: процент покълнали семена, скорост на покълване, процент поникнали растения, скорост на поникване и суха маса на растенията. Пелетираните семена показват по-добри резултати по всички показатели. Процентът им на покълване е с 23 пункта по-висок, а процентът на поникване – с 40 пункта по-висок.

Все по-голяма част от родните земеделци оценяват преимуществата на иновацията. По данни на Синджента България, през последните три години у нас е налице устойчив ръст в използването на пелетирани семена. Делът на пелетите от общото количество продадени семена за 2018 г. е 10%. През 2019 г. е техният дял се е увеличил на 15%, а през 2020 г. достигат една пета от общите продажби на семена.

Високата резултатност и по-удобната обработка на пелетираните семена са причините за растящата им популярност в България. Техните качества са от особено значение при зелените салати, чиито традиционни семена са много малки и леки. На родния пазар на семена се намират пелетирани семена за сортовете Фънфикс, Олеоле и Айс Уейв. При избора им за есенно-зимна култивация, е важно да се спази основното правило при обработката на пелетирани семена за салати – почвата, където ще се засява, трябва да се поддържа леко влажна, но не твърде мокра. 

Пелетираните семена за зелени салати за висок добив през есенно-зимния период
14690
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Трябва ли да накисваме семената преди сеитба?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини