Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.07.2021 г.

Какво да правим с опадалите и негодни ябълки

Какво да правим с опадалите и негодни ябълки

Как собствениците на вили и градинарите да използват правилно и с максимална полза излишните ябълки? За това разказва Любов Занина, заместник-ръководител на филиала на  "Росселхозцентър" в Република Татарстан. Настъпва времето на зреене на ябълките. Тази година реколтата от ябълки се очертава да е изобилна. Но в същото време градинарите и собствениците на вили се сблъскват с проблем: какво да правят с излишните ябълки опадалите и повредени ябълки? Има няколко прости начина да се възползвате максимално от падналите плодове.

Добавяне в ямата за компост

Падналите плодове са отличен източник на въглехидрати, които активират сивото гниене и ускоряват разлагането в компостната яма. Компостът е идеален за наторяване на почвата в оранжерията.

Самите ябълки са доста киселинни, така че могат да променят киселинността на почвата. За да предотвратите това, третирайте плодовете със сода или вар, преди да ги компостирате. Необходими са 100 грама вар за 10 кг паднали плодове. Ябълките могат да се поръсят с доломитово брашно, пепел или креда, за да се неутрализира киселинността.

Торове за касис, цариградско грозде и други ягодоплодни храсти

Използвайте ябълки, когато приготвяте дупки от есента. Изкопайте дупка или траншея с необходимата дълбочина; изсипете ябълки на дъното на дупката; покрийте отгоре със слама или нарязана трева със слой от поне 10 см; покрийте дупката със слой почва и оставете до пролетта. През пролетта засадете ягодоплодни храсти в подготвените дупки.

Летни резитби в лозарството и овощарството

При съществуващи насаждения направете плитки дупки между редовете храсти или около тях. Изсипете настърганите паднали ябълки в дупките. Смесете с почвата и покрийте със слой почва за саксии.

Течни торове

Нарежете ябълките на ситно и ги изсипете в бидон, като го напълните до средата, залейте ги с вода, като оставите 20 см до горния край за ферментация. Поставете бидона на пряка слънчева светлина, докато ферментацията спре. Торът ще бъде много концентриран, затова го разредете с вода преди употреба, както и оборския тор.

Сухи торове

Ябълките трябва да се нарежат на ситно и да се посипят около ягодоплодните храсти и овощните дървета. Торовете трябва да се покрият със слой почва и да се добавят сухи листа или органични торове (разложен оборски тор). Върху ябълките може да се изсипе шепа карбамид.

Какво да правим с опадалите и негодни ябълки
6480

Последни материали
Виж
Yara свива производството на амоняк в европейските си заводи с 40 на сто
Кризата с енергоносителите в Европа удари тежко производството на торове
Клиентите се надяват при високите цени поне не купуват подправен продукт
Сръбски пчелари чакат меда да поскъпне до 17 евро за килограм
Намерени са и 10 кубика дърва за огрев без контролна горска марка
Откриха незаконна сеч на 51 бели бора в горско стопанство край Велинград
При начална цена от 61 лева на декар за година
Община Тервел предлага на търг земеделски земи под наем за 5 години
Как да засадим чесън и лук през есента за богата реколта
Пълнени постни патладжани
Свързани материали
Виж
Те са сезирали отново управлението за конкуренцията и потребителските права
Овощарите в Полша протестират срещу ценовия диктат на веригите магазини
Лошото време и периодичността на плододаването са основните причини
Германските фермери очакват спад на реколтата от ябълки и сливи
Особено в сухи лета като тазгодишното
Калций за качествено съхранение на плодовете
Предстоящо
Интензивно отглеждане на ябълки и череши – семинар в Поморие
Особено тежко е положението при сортовете Джонаголд
Масово опадане на завръзите при ябълките регистрират в Полша
Годишен доклад
Потвърдено и от държавата – българинът купува само 36% родни домати и 26% ябълки, останалите са от внос!
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам