Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.07.2021 г.

Какво да правим с опадалите и негодни ябълки

Какво да правим с опадалите и негодни ябълки

Как собствениците на вили и градинарите да използват правилно и с максимална полза излишните ябълки? За това разказва Любов Занина, заместник-ръководител на филиала на  "Росселхозцентър" в Република Татарстан. Настъпва времето на зреене на ябълките. Тази година реколтата от ябълки се очертава да е изобилна. Но в същото време градинарите и собствениците на вили се сблъскват с проблем: какво да правят с излишните ябълки опадалите и повредени ябълки? Има няколко прости начина да се възползвате максимално от падналите плодове.

Добавяне в ямата за компост

Падналите плодове са отличен източник на въглехидрати, които активират сивото гниене и ускоряват разлагането в компостната яма. Компостът е идеален за наторяване на почвата в оранжерията.

Самите ябълки са доста киселинни, така че могат да променят киселинността на почвата. За да предотвратите това, третирайте плодовете със сода или вар, преди да ги компостирате. Необходими са 100 грама вар за 10 кг паднали плодове. Ябълките могат да се поръсят с доломитово брашно, пепел или креда, за да се неутрализира киселинността.

Торове за касис, цариградско грозде и други ягодоплодни храсти

Използвайте ябълки, когато приготвяте дупки от есента. Изкопайте дупка или траншея с необходимата дълбочина; изсипете ябълки на дъното на дупката; покрийте отгоре със слама или нарязана трева със слой от поне 10 см; покрийте дупката със слой почва и оставете до пролетта. През пролетта засадете ягодоплодни храсти в подготвените дупки.

Летни резитби в лозарството и овощарството

При съществуващи насаждения направете плитки дупки между редовете храсти или около тях. Изсипете настърганите паднали ябълки в дупките. Смесете с почвата и покрийте със слой почва за саксии.

Течни торове

Нарежете ябълките на ситно и ги изсипете в бидон, като го напълните до средата, залейте ги с вода, като оставите 20 см до горния край за ферментация. Поставете бидона на пряка слънчева светлина, докато ферментацията спре. Торът ще бъде много концентриран, затова го разредете с вода преди употреба, както и оборския тор.

Сухи торове

Ябълките трябва да се нарежат на ситно и да се посипят около ягодоплодните храсти и овощните дървета. Торовете трябва да се покрият със слой почва и да се добавят сухи листа или органични торове (разложен оборски тор). Върху ябълките може да се изсипе шепа карбамид.

Какво да правим с опадалите и негодни ябълки
15459

Последни материали
Виж
Конкурс за агробизнесмен на 2023 г.
Агроведомството ще представя успешни агробизнес модели
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
Разследват фирми и община Бойчиновци за 2,6 млн. евро, взети от фонд „Земделие“
Позиция
Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ се разграничава от протестите на 5-те други организации
Сеитба 2023: Почти 6 милиона хектара зимни култури са засети в Украйна
Изоставането спрямо миналата година е сериозно
Лошото време прекрати сеитбата на есенниците във Франция
Свързани материали
Виж
При резкия ръст на цените на вътрешния пазар заради недостига на количества
Турция търси ябълки за реекспорт от Украйна и Молдова
Есенното варосване на плодните дървета е много важно мероприятие
Заради сушата и горещините, но и наводненията в края на лятото
Понижиха прогнозата за реколтата от ябълки и круши в ЕС
Има опасения за изоставяне на селскостопанските дейности в традиционни региони
Наводненията досъсипаха гръцките фермери след жегите и пожарите
След 3 поредни лоши години
Франция очаква силна ябълкова реколта
И ръстът на производствените разходи тласка цените нагоре
Болести и лошо време вещаят спад на реколтата от ябълки в Полша с 30 на сто
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам