Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.07.2021 г.

Летни резитби в лозарството и овощарството

Летни резитби в лозарството и овощарството

Лятото преваля. Лозите и овощните дървета вече са оформили гроздовете и плодовете. При плодните дървета е минало юнското окапване на завръзите, което е естествена физиологична проява за саморегулиране на броя на плодовете. Намесата на хората допринася за по-добро изхранване на плодовете и за ускоряване на зреенето им. Това става чрез премахване на част от леторастите и най-вече чрез тяхното съкращаване и пренасочване в пространството около кордоните и плодните звена на лозата. При овощните дървета на отстраняване подлежат издънките от подложката или от стъблата на дърветата, ако такива са прораснали през първата половина на вегетацията и стопаните са пропуснали да ги махнат.

Леторастите, които конкурират водача в короната, ако тя има такъв, известни като лакомци или пичове, също трябва да бъдат изрязани до дъно. Това важи и за лакомците от основните скелетни клони, за да не задръстват дървесната корона.

Резитбата като хирургическа практика

Летните операции, известни още като зелени резитби, подобряват микроклимата в дървесната корона и лозовите формировки. Те подобряват също хигиената на растенията поради механичното отстраняване на болни или нападнати от неприятели растителни части (брашнеста мана, лозова краста и др.).

Зелените леторасти на лозите в маточниците и насажденията с приземни формировки на лозите трябва да бъдат привързани към опорната конструкция. Привързването може да стане вертикално, успоредно на тела или под ъгъл. Възможни са и по-сложни изпълнения. Всяка насока в пространството определя по различно проявяване на полярността, растежа и плододаването на лозите. Например при вертикалното привързване на летораста се развиват 3 – 4 пъпки (очи) във връхната част на пръчката, докато при хоризонталните привързване залагането на очите е равномерно по протежение на пръчката.

В плододаващите лозя чрез зелената резитба, известна като филизене, става поддържане на вече приетата формировка, подобряване на микроклимата в лозите и насаждението като цяло. Създава се пространство за влизане на хора и техника в лозовите насаждения. Освен това филизенето оптимизира съотношението между плодните и безплодните леторасти.

Важна операция е кършенето на леторастите. Тази операция влияе върху големината на гроздовете (зърната) и съдържанието на захарите в тях. Тя трябва да става по указанията на опитен агроном, който познава добре изискванията на отглеждания сорт. Той ще определи кога да стане кършенето и колко листа да останат на след него на летораста ! Например при високостъблено отглеждане на лозите кършенето по-рядко е наложително, защото растежът на леторастите е по-умерен, а изресяването е по-слабо. Кършене в началото на узряването, когато зърната омекват и започва тяхното оцветяване (прошарване на грозда), насочва притока на хранителни вещества към гроздовете. Те узряват по-рано, а съдържанието на захари в зърната е по-голямо.

Доц. д-р Антоиий Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

Летни резитби в лозарството и овощарството
22844
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Анализ
Лятото в България се удължава все повече, преходните сезони намаляват
Светът е преживял най-горещата седмица в историята
Унищожени са 617 килограма храни с изтекъл срок на годност или без документи
Затворени са 6 обекта за хранене през лятото при проверките по морето
Добрите практики
Засадете картофи и през лятото!
Бедствия
Нива с пшеница горя край Стара Загора, градушки в цялата страна
Инспекциите на производителите ще продължат до края на юни
През цялото лято БАБХ ще проверява търговци на неопакован сладолед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини