Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.07.2021 г.

Летни резитби в лозарството и овощарството

Летни резитби в лозарството и овощарството

Лятото преваля. Лозите и овощните дървета вече са оформили гроздовете и плодовете. При плодните дървета е минало юнското окапване на завръзите, което е естествена физиологична проява за саморегулиране на броя на плодовете. Намесата на хората допринася за по-добро изхранване на плодовете и за ускоряване на зреенето им. Това става чрез премахване на част от леторастите и най-вече чрез тяхното съкращаване и пренасочване в пространството около кордоните и плодните звена на лозата. При овощните дървета на отстраняване подлежат издънките от подложката или от стъблата на дърветата, ако такива са прораснали през първата половина на вегетацията и стопаните са пропуснали да ги махнат.

Леторастите, които конкурират водача в короната, ако тя има такъв, известни като лакомци или пичове, също трябва да бъдат изрязани до дъно. Това важи и за лакомците от основните скелетни клони, за да не задръстват дървесната корона.

Резитбата като хирургическа практика

Летните операции, известни още като зелени резитби, подобряват микроклимата в дървесната корона и лозовите формировки. Те подобряват също хигиената на растенията поради механичното отстраняване на болни или нападнати от неприятели растителни части (брашнеста мана, лозова краста и др.).

Зелените леторасти на лозите в маточниците и насажденията с приземни формировки на лозите трябва да бъдат привързани към опорната конструкция. Привързването може да стане вертикално, успоредно на тела или под ъгъл. Възможни са и по-сложни изпълнения. Всяка насока в пространството определя по различно проявяване на полярността, растежа и плододаването на лозите. Например при вертикалното привързване на летораста се развиват 3 – 4 пъпки (очи) във връхната част на пръчката, докато при хоризонталните привързване залагането на очите е равномерно по протежение на пръчката.

В плододаващите лозя чрез зелената резитба, известна като филизене, става поддържане на вече приетата формировка, подобряване на микроклимата в лозите и насаждението като цяло. Създава се пространство за влизане на хора и техника в лозовите насаждения. Освен това филизенето оптимизира съотношението между плодните и безплодните леторасти.

Важна операция е кършенето на леторастите. Тази операция влияе върху големината на гроздовете (зърната) и съдържанието на захарите в тях. Тя трябва да става по указанията на опитен агроном, който познава добре изискванията на отглеждания сорт. Той ще определи кога да стане кършенето и колко листа да останат на след него на летораста ! Например при високостъблено отглеждане на лозите кършенето по-рядко е наложително, защото растежът на леторастите е по-умерен, а изресяването е по-слабо. Кършене в началото на узряването, когато зърната омекват и започва тяхното оцветяване (прошарване на грозда), насочва притока на хранителни вещества към гроздовете. Те узряват по-рано, а съдържанието на захари в зърната е по-голямо.

Доц. д-р Антоиий Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”

София

Летни резитби в лозарството и овощарството
24285
 

Последни материали
Виж
С преминаването към еврото българските производители ще имат по-лесен достъп до европейските пазари
Първа дискусия по еврозаконодателството
През септември ЕК може да обяви бюджета за ОСП на България
Актуални теми
До септември Тахов очаква магазините за хората да заработят
Еколози алармират
WWF: Пожарите са заплаха за хора, животни, гори и почви
МРРБ
До 10 септември се кандидатства за членство в Дунавския младежки съвет
Каоалиция За да остане природа в България
Еколози протестират срещу деспотични законодателни промени
Свързани материали
Виж
Прогноза
При добив от 500 кг пшеница за декар, сметките ще излязат само ако цената стигне 400 лв. за тон
Преди лятото
Съвети как правилно да поливате доматите при жега
Дърветата губят хранителни вещества и могат да загинат през зимата
В Украйна цъфнаха дивите круши
Анализ
Лятото в България се удължава все повече, преходните сезони намаляват
Светът е преживял най-горещата седмица в историята
Унищожени са 617 килограма храни с изтекъл срок на годност или без документи
Затворени са 6 обекта за хранене през лятото при проверките по морето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини