Начало » Новини » Страната
29.06.2021 г.

Петровден е!

Християнски празници
Петровден е!

wikipedia

Празникът на светите Петър и Павел е най-почитаният ден в летния календар на християните, а в народните обичаи той е свързан с началото на жътвата. По стара българска традиция на Петровден във всеки дом се прави курбан от най-младото пиле в името на светеца. На трапезата се слагат характерното за този ден ястие "бял мъж" или "кутмач", приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно.

В църквата се носят ябълки петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве. На 29 юни празнуват занаятчиите.

На 29 и 30 християнската църква почита паметта на великите апостоли Петър и Павел, които са наречени първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Свети Петър е един от дванадесетте апостоли (ученици) на Иисус и е първият епископ на Антиохия.

Апостол Петър пък израства в бедно семейство, като баща му Йонас бил неук рибар. Рожденното име на апостола е Шимон - според гръцките текстове в Библията Симон, гръцката форма на библейското име Симеон. Името Петър идва от гръцката дума камък, скала и му е дадено от самия Иисус Христос.

Трудно е да се намерят в света двама души, които до такава степен да не си приличат. Петър е рибар от Галилея, а Павел е ученик на велики книжници и по възпитание – фарисей. Петър е женен, докато Павел запазва девството си. Петър е ученик на Христос още от първите дни на общественото служение на Спасителя, а Павел го среща едва след неговото възкресението. И двамата са евреи, но въпреки това Павел проповядва словото божие предимно на езичниците, докато Петър проповядва Евангелието главно на обрязаните, т.е. на сънародниците си.

Различието между двамата апостоли идва да покаже, че всички сме различни, но въпреки това различие истинско благословение е, ако запазим единство във вярата си. Неслучайно апостолите Петър и Павел се честват заедно, защото твърдата вяра без смирение поражда крах и разрушение, а смирението без вяра е безполезно саморазрушение. Това е още една поука за нас от на пръв поглед съвсем незабележимата тема за новите имена на апостолите.

На днешния ден имен ден празнуват българите, именувани Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава.

Петровден е!
7285
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Петровден е, време за жътва!
Християнски празници
Честит Петровден!
Християнски празници
Честит Петровден!
Християнски празници
Петровден е празникът, дълбоко свързан с жътвата
Народни празници
Петровден е, най-почитаният летен празник!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини