Начало » Новини » Страната
29.06.2020 г.

Честит Петровден!

Християнски празници
Честит Петровден!

wikipedia

Петровден е най-големият летен празник, свързан с усилната работа на полето, когато се събира реколтата. Занаятчиите го почитат като свой професионален празник. А по стара българска традиция на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца. В църквата се носят ябълки - петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве. Този обичай се спазва особено стриктно от семейства, в които има починало дете и е свързан с народните вярвания за райската градина.

Точат се погача, баница с масло и сирене и тиквеник. На трапезата се слагат характерното за този ден ястие "бял мъж" или "кутмач", приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно.

На 29 и 30 християнската църква почита паметта на великите апостоли Петър и Павел, които са наречени първовърховни първопрестолници и вселенски учители. Свети Петър е един от дванадесетте апостоли (ученици) на Иисус, бил е и първият епископ на Антиохия (37 – 53), основател и ръководител на общината и първият епископ на Рим (папа 30 – 64 или 33 – 67).

Апостол Петър израства в бедно семейство, като баща му Йонас бил неук рибар, а майка му - Йоанна. Рожденото име на апостола е Шимон - според гръцките текстове в Библията Симон (Лука 22,34), гръцката форма на библейското име Симеон (хебр. Schim’on). Иисус го нарича с изключение на един път Симон (Simon bar Jona, „Симон, син на Йона“). Името Петър идва от гръцката дума камък, скала и му е дадено от самия Иисус Христос.

Първоначално Петър е обикновен рибар от Капернаум, а негов по-възрастен брат е Андрей – първият ученик на Иисус. Андрей завежда брат си при Иисус и така Петър става негов последовател. Той става един от любимите ученици на Иисус. Когато стражите на първосвещеника отиват да арестуват учителя му, той отсича с нож ухото на един от войниците, а по-късно, когато чака да разбере, какво става с Иисус, в двора на първосвещеника, три пъти се отрича от Христос. По-късно искрено се покаял.

Апостол Петър проповядва божието слово в различни страни. Негово дело са многобройни чудеса като лекуване на болни и немощни. Според Йероним Стридонски („За знаменитите мъже“, гл. I) Петър 25 години е римски папа – от 43 до 67 – 68 г. Наричан е папа за пръв път през 384 г.

По време на гоненията срещу християните на Нерон апостол Петър бил разпънат на обърнат кръст през 64 г. (според други версии през 67 – 68 г.), надолу с главата по негово желание, тъй като се считал за недостоен за смъртта на своя учител.

Петър е силно тачен и от католическата, и от православната църква. Католическата църква чества светите апостоли Петър и Павел на 29 юни, като същият ден е възприет и от източноправославния календар.

Честито на българите с иманата Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър, Преслава.

Честит Петровден!
9548
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Петровден е, време за жътва!
Християнски празници
Честит Петровден!
Християнски празници
Петровден е!
Християнски празници
Петровден е празникът, дълбоко свързан с жътвата
Народни празници
Петровден е, най-почитаният летен празник!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини