Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.06.2021 г.

Защо пожълтяват листата на пипера и как да му помогнем

Защо пожълтяват листата на пипера и как да му помогнем

Пиперът е много взискателна култура към условията на отглеждане. Нарушени агротехническит практики, неподходяща почва, лоши метеорологични условия, неправилно поливане и подхранване се проявяват най-напред като изменение цвета на листата – те пожълтяват. На по-късен етап падат, а заедно с тях и завръзите.

Температура

Пиперът е топлолюбива култура и при отглеждане на открито ситуацията се променя често, а това се отразява сериозно върху развитието и плододаването на растенията. Температурата на въздуха се повишава значително по-бързо от тази на почвата.

Какво да правим, ако листата на пипера се завиват

Листата на пипера пожълтяват или поради силни колебания между дневните и нощни теператури, или поради продължително застудяване.

При продължително застудяване и охлаждане на почвата корените престават да функционират нормално и снабдяването на надземните части с хранителни вещества намалява. Наблюдава се по-слабо или силно пожълтяване на листата.

Защо естествените торове не винаги са ефикасни и с какви да ги заменим

Тази пролет превалява често и продължително, наблюдават се силни колебания в температурите и застудяване. При резки колебания пиперът става бледозелен с жълтеникави листа по върховете, а долните са наситено жълти и постепенно падат.

Възстановяващите мероприятия при продължително застудяване включват покриване на почвата в междуредията с черен полиетилен за подобряване на всмукващите функци на кореновата система. За ускоряване на развитието се прави азотно подхранване или се използват препарати, стимулиращи растежа.

Как да разпознаем вирусното нападение при доматите

Почва

Растенията може да страдат от недостиг на хранителни вещества – дефицитът на азот води до пожълтяване на листата, а мерките включват подходящо подхранване. В този случай връхните листа са жълти и по-дребни от обичайните.

Пиперът може да жълтее и поради неподходяща киселинност на почвата, а за провеждане на мероприятия по нормализазия на рН е вече късно. В този случай на алкални почви се използват физиологично кисели торове: амониев сулфат и двоен суперфосфат. За намаляване на алкалността може да се използва настойка от иглолистни (бор, ела и др.), както и мулчиране с торф.

На кисели почви е подходящо използването на хумати и пепел.

При неподходящи почви ситуацията може да се възстанови частично, но до края на сезона листата ще останат с жълтеникав отенък.

Поливане

При влажно време пиперът не трябва да се полива. Проливните дъждове водят до силно преовлажняване и листата придобиват жълтеникав цвят. За отстраняване на излишната влага е необходимо постоянно разрохкване на почвата.

При силно засушаване растенията се нуждаят от по-често поливане. Долните листа пожълтяват и започват да падат. При пресъхване на почвата повечето листа падат, а всички останали стават жълти.

В този случай се увеличава поливането, а допълнително рано сутрин или вечер растенията се пръскат с топла вода за повишаване влажността на въздуха. За задържане на влагата се прибягва до мулчиране.

Защо пожълтяват листата на пипера и как да му помогнем
324813
 

Последни материали
Виж
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини