Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.07.2018 г.

Как да разпознаем вирусното нападение при доматите

Практика
Как да разпознаем вирусното нападение при доматите

sinor

За разлика от останалите болести по доматите вирусните са особено опасни с това, че дълго време не издават присъствието си, а когато започне прибирането на реколтата, се оказва, че по растенията вече има цял букет вируси. Тогава предприемането на каквито и да било мерки е закъсняло. Именно затова е важно да познаваме спецификата на заразяването, за да взимаме адекватни мерки и то навреме.

Аспиринова терапия за доматите

Най-честите зарази идват при използването на семена от заразени растения, при колтучене, връзване, окопаване и несекомите, които смучат сокове и разнасят заразите. Такива вредители са цикадите, листните въшки, трипсите.

Бронзовост по доматите

Това е вирусно заболяване, което се разнася от доматеният трипс. Той е едно много бързо насекомо, но и близко разположените растения благоприятстват лесното разнасяне на вируса, така че в края на сезона може да се окаже, че са заразени всички  домати. Местата за пребиваване на трипса могат да бъдат не само доматите, но и луковите, хризантемите и гергините. Разпознаването на болните растения не е сложно. Листата добиват бронзов или мръсно виолетов цвят. Листата загиват бързо, а по плодовете се появяват кафяви петна, които се разрастват бързо. За развитието на болеста способстват плевелите и близко разположените насаждения с лук.

Борбата се води с помощта на препарати срещу трипс: Актара, Конфидор и др. Болните растения се отстраняват и изгарят. От тях няма никаква полза, защото всички плодове са негодни за употреба.

Стрик

Да се определи това заболяване е сложно, но не е невъзможно. По стъблата и дръжките се появяват червено-кафяви щрихи и петна. Листата най-напред се покриват с тъмни петна, а по-късно изсъхват. Растенията стават крехки, а плодовете се покриват с ъгловати петна. Разпространението става основно чрез заразени семена, но може да стане и по време на колтучене, когато растенията са близко едно до друго. Температури около 20 градуса способстват за бързото разпространение. Горещините забавят развитието, а понякога го преустановяват напълно. Вирусът се съхранява в почвата върху растителни отпадъци.

Превантивните мерки предвиждат изнасяне и изгаряне на всички растителни остатъци, а болните растения незабавно да се отстраняват и изгарят. Смяна на участъка и засаждане на същото място не по-рано от 5 години.

Да се използват само семена само от сигурен източник или да се обезаразяват задължително.

Столбур (микоплазмоза)

Столбурът е вирусно заболяване, което ежегодно унищожава 30-50% от реколтата. От столбур се разболяват и пиперът, патладжанът, картофите. Пренася се от цикади, които започват своето мигриране от плевелите по културните растения през юни, когато температурите се повишават. Инкубационният период е 30-60 дни.  Основните признаци се изразяват в позеленяване и разрастване на цветовете,а листата по върховете се усукват на масур и периферията им се оцветява във виолетово. Тези цветове остават стерилни, не завръзват, а завързалите плодове се деформират, закърняват, трудно узряват и губят вкусовите си качества.

Борбата е насочена преди всичко към унищожаване на цикадите, а също и на плевелите, които се намират в близост. Отглеждане на сортове, които са устойчиви на вирусни заболявания.

За разлика от гъбичните заболявания, вирусните не могат да се лекуват. Борбата срещу вирусните заболявания се води превантивно. Много често семената се явяват източник на вируси. Преди употреба е най-добре да се затоплят до 50 градуса в пещ или във вода.

Борбата с преносителите да се води системно.

Как да разпознаем вирусното нападение при доматите
65178
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини