Поддръжниците на органичното земеделие се стараят да използват само естествени торове (оборски тор, торф, хумус, компост, биохумус), които съдържат най-важните хранителни вещества за растенията, подобряват структурата на почвата и създават благоприятни условия за развитие на почвената микрофлора. Те са по-малко концентрирани от химичните и хранителните вещества се усвояват от растенията значително по-бавно при разлагането и за дълъг период, което намалява вероятността от превишаване на нормите за макро- и микроелементи. Освен факта, че имат положителен ефект върху структурата на почвата, естествените торове насърчават размножаването на полезни микроорганизми, които живеят в симбиоза с корените на различните култури и им помагат да получават храна.
Защо пожълтяват листата на пипера и как да му помогнем
С какво е полезен биохумусът?
Биохумусът или вермикомпостът е ценен естествен тор, продукт на органична обработка от червеи (най-често червен калифорнийски) и други почвени организми – гъбички и бактерии. Плевелите, оборският и пилешки тор, дървени стърготини, слама, паднали листа и хранителни отпадъци от растителен произход могат да се използват като суровина за производството на биохумус.
Червеите преработват органичните вещества, а отделянията в почвата представляват вермикомпост. Той е уникален тор, който няма аналог по отношение на съдържанието на хуминови вещества, а като ефективност стои по-високо от оборския тор. Освен микро и макроелементи, съдържа и полезни за растенията бактерии. Той укрепва имунната система на растенията и ускорява узряването на плодовете.
Вермикомпостът се различава от обикновения компост – там също има червеи, които го преработват, но той узрява много по-дълго време и в него могат да присъстват плевели и патогенни микроорганизми. Биокомпостът е много по-концентриран, а хранителните вещества в него са в по-лесно достъпна форма и се освобождават бързо.
С вермикомпост растенията могат да се подхранват по време на целия вегетационен период.
Оборски тор, хумус или компост?
Оборският тор съдържа азот, фосфор и калий и е най-популярен естествен тор. Съдържанието на хранителни вещества и качествата му зависят от вида и здравословното състояние на животните, състава и постелята им.
Оборският тор не само обогатява почвата с важни за растенията хранителни вещества, но я прави пореста, създава привлекателно местообитание за полезните микроорганизми. Може да се смесва с торф, компост и други органични вещества, а след разлагането му под въздействието на червеи и бактерии се превръща в хумус.
Свежият оборски тор може да съдържа ларви на хелминти, насекоми вредители, семена от плевели и патогени.
Как да използваме биоторовете и какво представляват те?
Биоторовете са заместителите на естествените торове и навлизат все по-широко в органичното земеделие. Те са разработени от специалисти и дават възможност за получаване на екологично чиста реколта, увеличавайки плодородието на почвата.
Основата на биоторовете са естествени компоненти – компост, вермикомпост, пепел, хумати, естествени стимулатори на растежа, които активират жизнените процеси в почвата.
Предимства – поради високата концентрация на биологични вещества и продължителното им действие може да се тори по-рядко, а насищането с полезни хранителни вещества се осъществява през целия вегетационен период.
С биоторове могат да се подхранват различни растения, а вида и количествата са указани на опаковките. Най-често се прилагат при засаждане и 1-2 пъти през вегетационния период.
Има и специализирани биоторове – за домати, за ягоди, за пипер за патладжан и др.
В биологичното земеделие се използват все по-често инфузии от различни растения, а също и мулчиране. Те допринасят за повишаване на плодородието и подобряване на състава и структурата на почвата.