Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.05.2021 г.

Подхранване на бялото главесто зеле

В практиката
Подхранване на бялото главесто зеле

sinor

Главестото зеле у нас се отглежда като ранна, средно ранна и късна култура и един от зеленчуците, които присъстват почти постоянно в любителските градини. Не трябва да се забравя, че зелето не бива да се засажда две поредни години на едно и също място. Затова е важно да знаете кои са подходящите му предшественици.

Те са от голямо значение, защото трябва да оставят почвата чиста от плевели, рохкава и със запас от хранителни вещества. Добре е зелето да се засажда след домати, патладжан, картофи, моркови, краставици и житни култури. Развива се идеално и след спанак, тиквички, салати и бобови култури – зелен грах и зелен фасул.

Сривът при зеленчуците според статистиката

Лукът обаче е лош предшественик, а не трябва да забравяме и това, че зеле не се сади два пъти на едно и също място. Причината е в това, че зелето е податливо на много болести и неприятели и остатъците способстват за развитие на голяма част  от тях, а в корените активно се размножават личинките на зелевата муха.

Подготовката на почвата преди засаждане е от голямо значение за успешно отглеждане на зеле. При есенната обработка е добре почвата да се обработи с доломитово брашно, креда или гасена вар, защото е чувствително към киселинността на почвата. Главестото зеле има повишени изисквания към хранителните вещества, защото при развитието си за кратък период образува голяма органична маса, за което са нужни високи дози азот, фосфор и калий. Нужен е и повече оборски тор – за 1 квадратен метър преди засаждане са необходими около 10 килограма ферментирал оборски тор или узрял компост, суперфосфат или калиев фосфат (2 супени лъжици) и дървесна пепел (2 чаши). Те се внасят при подготовката на почвата и зависят основно от нейните качества.

Първото подхранване се прави с азотен тор, от който зелето има най-голяма потребност в този период. Може да се внесе с поливната вода и угнил оборски тор – в практиката този метод е известен като шербетуване и са необходими около 1-1,5 кг за 1 квадратен метър. Този ефект е особено значителен тогава, когато не е извършено предварително торене с органични торове.

Второто подхранване се прави около 2-3 седмици след първото и се използва „коктейл“ от подхранващи вещества – азот, фосфор, калий. Най-добре е да бъдат разтворени във вода. Установено е, че за формиране на 10 кг продукция са необходими около 45-50 г азот, 25-28 г фосфор и 34-36 г калий (под формата на калиев сулфат или калиев хлорид). При средноранните и късни сортове и хибриди е добре да се направи и трето подхранване (около 2 седмици след второто), което способства за активното израстване на главите. Ако се използва комплексен тор е необходимо да съдържа по-висок процент калий, необходим за израстване на главите.

За получаване на качествена продукция зелето се нуждае и от редовно поливане, но заедно с това е важно да знаем, че не понася преовлажняване и заблатяване на почвата. Излишната влага блокира тазвитието и израстването на растенията. Полезно е да се съчетава поливане с оросяване.

Подхранване на бялото главесто зеле
9790
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Бор за листно и кореново подхранване
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини