„Цената на зелето при производител е 0,30-0,40 лв. за килограм, а когато е предназначено за преработка, е 0,25 лв. Това ни каза Иван Кабуров преди броени дни, когато Синор.БГ публикува репортаж от стопанството му в с. Мало Конаре в Пазарджишко. Цената на производител плаща не само разходите за производство, но и заплатите на 70 работника, които режат и подготвят зелето на фамилното стопанство за доставка в магазините.
Уважаваният зеленчукопроизводител бе категоричен, че на тържищата и по пазарите е препълнено със зеле и именно това свръхпроизводство бута цената му надолу. Той припомни, че преди година зелето се е продавало за 0,80 лв./кг от стопанствата и причина за високата цена е бил дефицитът, причинен и от недобрата за зеленчука суха есен. Настоящата цена е с 15 стотинки под себестойността му, но такъв е пазарът, обясни Иван Кабуров.
В оперативния анализ на МЗХ, публикуван вчера, виждаме, че едровата цена на зелето към 7 ноември е 0,94 лв., а седмица по-рано е била 1,03 лв./кг. В търговските вериги зеленчукът е с етикети от 0,55 лв./кг до 1,29 лв.
Зелето е може би най-търсеният зеленчук по това време на годината, тъй като по традиция българите го налагат в солена вода, за да свият сърми на Бъдни вечер с листата на киселото зеле. Как обаче от 0,30 лв. цената му се вдига три пъти и то не до магазините на дребно, а до тържищата? Голяма част от наемателите на тържищни площи са вносители и изкупвачи, но там има и производители. Защо, ако има свръхпроизводство на зеле тази есен, липсва конкуренция при продавачите?
Производителите все по-често се сещат, че тази година имаше един законопроект, която се обсъждаше месеци наред, след които настана тишина. Това е Законопроектът за веригата на доставки на земеделски продукти и храни. Припомняме, че той предвижда надценка при производител 10%, при прекупвач 10%, при търговец на дребно – 20 процента в първоначалния вариант.
Ако най-коментираният законопроект в законодателната дейност на МЗХ, бе влязъл в сила, въпросните надценки в трицифрено число нямаше да бъдат факт. Какво се случва с този проект? Преработва ли се, нечие лоби ли го спря и защо цените от производител до трапезата не се следят, след като ЕК обеща да направи обсерватория на цените, за да подкрепи производители и потребители?




