През миналата година Германия е произвела 8,47 млн. тона месо – с 1,6% по-малко, или 142 хил. тона, в сравнение с 2019 г., сочат данни на германската Федерална служба за селското стопанство и храните, цитирани от елекронното издание EuroMeatNews. Спадът в производството на свинското е достигнал 2,4% до 5,11 млн. тона, а на говеждо – 2,7% до 1,09 млн. тона, но при птичето месо е регистриран ръст от 1,7% до около 1,64 млн. тона.
Търговията също е пострадала през миналата година, при това както при месото, така и при консервираните и преработени продукти. Износът от Германия е намалял с 6,5% до 4,01 млн. тона, докато при вноса е отчетен спад от 7,8% до 2,57 млн. тона. Най-значително е свиването по отношение на трупното тегло спрямо 2019 г., особено при свинското – с 11% при износа и с 14,8% при вноса.
Същевременно съотношението на предлагане към търсене на вътрешния пазар е останало на нивото от 2019 г. – 117,7%, посочват анализатори на службата. Положението обаче доста се различава при отделните видове месо – при свинското е налице свръхзадоволяване на вътрешния пазар от 125%, докато при говеждото и пилешкото има слаб дефицит от съответно 5,4% и 2,8%. Най-зле е положението при овчето и козето месо, като потребностите на вътрешния пазар се покриват едва на 40%.
Потреблението на месо в Германия намалява постоянно от 30 години, като според предварителните изчисления през миналата година е паднало до 57,3 килограма годишно на глава от населението – със 750 грама (1,3%) под нивото от 2019 г. През 1991 г. то е било с 11,5% по-високо – 63,9 килограма на човек. Анализаторите на службата подчертават, че за последните 30 години спадът в потреблението на свинско е 6,7% до 32,8 килограма, а при говеждото – с 4,3% до 9,8 килограма. При птичето месо обаче за посочения период е отчетен ръст от 83% до 13,3 килограма на човек.