В Турция намалява производството на птиче месо и яйца от началото на годината както на месечна, така и на годишна база, сочат данни на Турския статистически иститут, цитирани от електронното издание EMeat.
Производството на пилешко месо отчита спад от 8,4% през февруари спрямо януари и с 8,2% спрямо февруари 2020 г. до 158 715 тона. През кланиците през февруари са минали 88,775 млн. пилета – със 7,7% по-малко спрямо януари и с 8,9% по-малко от февруари миналата година. При пуешкото месо спадът на месечна база е минимален – едва с 0,1%, но на годишна база през февруари е очетен срив с 18,3% до 3463 тона. Производството на кокоши яйца пък е намаляло с 8,5% през февруари спрямо януари и със 7,3% в сравнение с февруари миналата година до 1,6 млрд.
Като цяло за първите 2 месеца на година спрямо същия период на 2020 г. производството на пилешко месо в Турция отчита спад от 6,9% при 7,7% по-малко заклани птици. Производството на пуешко енамаляло с 22,5% през януари и февриари в сравнение със същия период на миналата година. При яйцата спадът на годишна база е с 5,9%.