Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
11.03.2021 г.

Тънкости при наторяването на лука

Не слагайте азот на кромида за зелено
Тънкости при наторяването на лука

sinor

Лукът е култура, която се развива добре на плодородни почви, извличайки голямо количество хранителни вещества от повърхностния слой на почвата. Взискателен е към хранителния режим, защото кореновата му система е слабо развита и плитко разположена, а това ограничава усвояващата му способност. Този зеленчук се засажда предзимно и пролетно, като дебело подчертаваме, че не обича глинести и кисели почви.

Лукът се нуждае от основните хранителни елементи – азот, фосфор и калий. Той извлича от почвата азота почти 100%,  а  потребността на фосфор и калий е по-малко.

Ето какво точно лукът не обича:

– торене с пресен оборски тор, който се внася при есенна дълбока оран, а по-добре с предшестващата култура;

– при внасяне на по-големи кличества органични вещества и азот се развива интензивно надземната част, а луковицата остава дребна;

– препоръчва се кореново поливане, като не се мокрят зелените части;

– преди внасяне на минералните торове почвата трябва да бъде предварително овлажнена;

– поливането се преустановява 3 седмици преди прибиране н реколтата.

Как правилно да подхранваме лука

Подхранването на лука се свежда до три основни мероприятия:

1. След поникване на лука (най-късно 10-15 дни след това) се внася минерален азотен тор.

2. Месец след това се тори с комплексен тор (NPK), в който количеството азот е по-малко.

3. При нарастване на луковиците до 2,5-3 см е необходим фосфор и калий.

Органично подхранване

Предварителната подготовка на почвата изисква внасянето на 3-5 кг органични вещества на 1 квадратен метър. Ако на участъка е отглеждан лук или друга култура, намаляваща значително запасите от хранителни елементи, използването на минерални вещества е неизбежно. При подготовката на почвата може да се внесе и малко фосфор, а останалата част с пролетното подхранване.

Сидерирането на почвата

Важно е да отбележим, че лукът усвоява по-добре хранителните вещества от органичните торове, но не понася пресен оборски тор.

Схемата за подхранване е приблизителна, защото трябва да се ориентираме по вида на растенията:

– при по-слабо развиващи се надземни части растенията се нуждаят от азот, а при нормално развитие се преминава на фосфорно и калийно торене;

– засъхващите връхчета са сигнал за дефицит на фосфор;

– жълтеещите листа показват дефицит на калий.

Минерално подхранване

Първото подхранване с азотен тор се прави с карбамид (20-25 г на 10 л вода) или амониева селитра (10-15 г на 10 л вода).

Важно е през вегетационния период да се ръководим от общото количество минерални вещества: 0,4-0,6 кг азот, 0,7-0,9 кг фосфор и 0, 8-1,0 кг калий на 100 м2 – количествата са активно вещество и не трябва да се превишават.

Това е особено важно за азотните торове, които предизвикват силен растеж на листната маса и не трябва да се прилагат в период на нарастване на луковиците. Лукът за зелено е по-добре да не се тори с азотен тор.

Фосфорът е необходим през целия вегетационен период – в началото стимулира развитието на кореновата система и формиране на луковиците, а по-късно влияе върху  узряването им. Той влияе върху фотосинтезата и повишава количествата на отложените захари.

Калият подобрява устойчивостта на растенията на някои болести и на неблагоприятни климатични условия, благоприятства нарастването на луковиците и тяхната съхраняемост. Отговорен е за формиране на генеративните органи на растенията.

За второто подхранване обикновено се използва комбиниран тор с малки количества азот, когато растенията са образували вече по 5-6 листа.

Третото подхранване се прави с калиев сулфат за израстване на луковиците, но при нужда може да се добави и суперфосфат.

Едностранното торене само с азот води до деформации на луковиците и разкъсване на обвивните люспи, високи загуби при съхранение от фира и гниене, висок процент на прорастване. Друга важна последица е натрупването над допустимите норми на нитрати в луковиците и в зеления лук.

Тънкости при наторяването на лука
40593
 

Последни материали
Виж
Половината от подадените проекти са оттеглени от кандидатите
32 общински проекта за улици по подмярка 7.2 преминават на следващ етап на разглеждане
Спадът в доставките от общността за трети страни обаче гони една трета
Пети сме по износ на мека пшеница от ЕС въпреки непълните данни
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 ноември 2024 година
Недостигът на влага поставя под въпрос оцеляването на част от есенниците
Архангел Михаил е и професионалният празник на работещите в този сектор
На МЕСОМАНИЯ 2024 браншовата асоциация ще отбележи 30-годишния си юбилей
Нормативни промени
Слага се ред в загробването на домашни любимци в частни и общински имоти
Нормативни промени
Таксата, която държавните предприятия ще внасят във фонда за инвестиции в горите за 2024 и 2025 г.
Свързани материали
Виж
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Мариновани лукчета
Съвети за градинаря
Предзимен посев и засаждане – да или не?
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Изложение в Луковит
Тахов: Фермерите имат сигурност със защитеното наименование за произход на сиренето
Предстоящо
Пето издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини