Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Тънкости при наторяването на лука

Не слагайте азот на кромида за зелено
Синор.БГ / 11.03.2021 г.
Тънкости при наторяването на лука

sinor

Лукът е култура, която се развива добре на плодородни почви, извличайки голямо количество хранителни вещества от повърхностния слой на почвата. Взискателен е към хранителния режим, защото кореновата му система е слабо развита и плитко разположена, а това ограничава усвояващата му способност. Този зеленчук се засажда предзимно и пролетно, като дебело подчертаваме, че не обича глинести и кисели почви.

Лукът се нуждае от основните хранителни елементи – азот, фосфор и калий. Той извлича от почвата азота почти 100%,  а  потребността на фосфор и калий е по-малко.

Ето какво точно лукът не обича:

– торене с пресен оборски тор, който се внася при есенна дълбока оран, а по-добре с предшестващата култура;

– при внасяне на по-големи кличества органични вещества и азот се развива интензивно надземната част, а луковицата остава дребна;

– препоръчва се кореново поливане, като не се мокрят зелените части;

– преди внасяне на минералните торове почвата трябва да бъде предварително овлажнена;

– поливането се преустановява 3 седмици преди прибиране н реколтата.

Как правилно да подхранваме лука

Подхранването на лука се свежда до три основни мероприятия:

1. След поникване на лука (най-късно 10-15 дни след това) се внася минерален азотен тор.

2. Месец след това се тори с комплексен тор (NPK), в който количеството азот е по-малко.

3. При нарастване на луковиците до 2,5-3 см е необходим фосфор и калий.

Органично подхранване

Предварителната подготовка на почвата изисква внасянето на 3-5 кг органични вещества на 1 квадратен метър. Ако на участъка е отглеждан лук или друга култура, намаляваща значително запасите от хранителни елементи, използването на минерални вещества е неизбежно. При подготовката на почвата може да се внесе и малко фосфор, а останалата част с пролетното подхранване.

Сидерирането на почвата

Важно е да отбележим, че лукът усвоява по-добре хранителните вещества от органичните торове, но не понася пресен оборски тор.

Схемата за подхранване е приблизителна, защото трябва да се ориентираме по вида на растенията:

– при по-слабо развиващи се надземни части растенията се нуждаят от азот, а при нормално развитие се преминава на фосфорно и калийно торене;

– засъхващите връхчета са сигнал за дефицит на фосфор;

– жълтеещите листа показват дефицит на калий.

Минерално подхранване

Първото подхранване с азотен тор се прави с карбамид (20-25 г на 10 л вода) или амониева селитра (10-15 г на 10 л вода).

Важно е през вегетационния период да се ръководим от общото количество минерални вещества: 0,4-0,6 кг азот, 0,7-0,9 кг фосфор и 0, 8-1,0 кг калий на 100 м2 – количествата са активно вещество и не трябва да се превишават.

Това е особено важно за азотните торове, които предизвикват силен растеж на листната маса и не трябва да се прилагат в период на нарастване на луковиците. Лукът за зелено е по-добре да не се тори с азотен тор.

Фосфорът е необходим през целия вегетационен период – в началото стимулира развитието на кореновата система и формиране на луковиците, а по-късно влияе върху  узряването им. Той влияе върху фотосинтезата и повишава количествата на отложените захари.

Калият подобрява устойчивостта на растенията на някои болести и на неблагоприятни климатични условия, благоприятства нарастването на луковиците и тяхната съхраняемост. Отговорен е за формиране на генеративните органи на растенията.

За второто подхранване обикновено се използва комбиниран тор с малки количества азот, когато растенията са образували вече по 5-6 листа.

Третото подхранване се прави с калиев сулфат за израстване на луковиците, но при нужда може да се добави и суперфосфат.

Едностранното торене само с азот води до деформации на луковиците и разкъсване на обвивните люспи, високи загуби при съхранение от фира и гниене, висок процент на прорастване. Друга важна последица е натрупването над допустимите норми на нитрати в луковиците и в зеления лук.

Тънкости при наторяването на лука
52137
 

Последни материали
Виж
За залесяването на засегнатите площи от мащабния пожар в Пирин
Горският разсадник в Симитли ще осигури 400 000 фиданки за догодина
Въпреки масово измръзналата реколта в региона през пролетта
Изложението на дунавските овощари пак събра производителите в Русе
Рапичният скритохоботник обаче е по-разпространен от миналата година
Фермерите в Германия разшириха засетите площи с есенна рапица
Близо 5000 фермери са подали заявления за почти 300 000 декара
Обещават изплащане на основното подпомагане за измръзванията до края на месеца
Изясняват се причините за поява на огъня и размерът на щетите
Пожар в доспатско село унищожи 4 кубика дърва и земеделски инвентар
В ден с групов лов на дива свиня на местната дружина в района
Откриха 2 трупа на сърни в багажника на колата на ловец в Монтанско
Свързани материали
Виж
Цветоносите са сигнал за стрес
Причини за стрелкуване на лука и справяне за един ден
Над два пъти по-висок е спрямо 2024 г.
Слънчогледът на община Луковит е със среден добив 330 кг/дка
С молитва за хубаво време стартира Шестия национален събор „Млечният път на България през вековете“ в Луковит
Млечният път през вековете
Луковит се подготвя за събор на фермери и техните млечни продукти
Вегетарианска попска яхния
Увеличава се производството на домати, моркови, лук и круши в ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини