Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.03.2021 г.

Подхранване на разсада – кога, колко и как да избегнем грешки

Подхранване на разсада – кога, колко и как да избегнем грешки

За отглеждане на здрав и силен разсад са необходими правилни и навременни грижи. На отделни етапи от своето развитие културите изпитват различни потребности от вода, хранителни вещества, температура, влажност на въздуха, осветеност и др. За оптимално подхранване е необходимо правилно разчитане на „сигналите“, които подават растенията – цвят, тургор, развитие.

1. Начален етап на развитие

Подземни работи“ – в началния етап, по време на покълване и няколко дни след поникване, разсадът използва хранителните вещества на семената. Едновременно с развитието на котиледоновите листа настъпва активен растеж на кореновата система. През този период растежът на самите кълнове е много бавен и може да ни се струва, че растенията са спряли развитието си – сякаш „седят на едно място“. Това в действителност съвсем не е така, защото на този етап те развиват активно кореновата си система.

Бедна, но рохкава почва – на този етап хранителните вещества са от второстепенно значение в сравнение с други фактори. Напротив, смята се, че по-бедната почва стимулира по-силно растежа на корените на младите растения, тъй като те се „придвижват“ по-далече в процеса на търсене на хранителни вещества.

Минерално торене – подхранването с минерални вещества в този период е не само неефективно, но има отрицателен ефект. Малките и нежни коренчета на разсада все още не са в състояние да усвояват напълно минералните вещества. По този начин те просто ще се натрупат в почвата, което в ограничения обем на контейнерите ще доведе до засоляването и. Съществува и друг проблем – и най-малкото превишаване на дозировката може да предизвика изгаряне на корените. На този начален етап, дори наполовина препоръчителната доза, е възможно да се окаже твърде концентриран разтвор, който да увреди растенията – зависи от изходните качества на почвата.

2. Създаване на условия за растеж на разсада

На този етап е много по-важно да се създадат благоприятни условия за растеж и развитие на разсада. Към тези условия се отнасят: температура, влажност и осветеност.

Особености при засяването на разсада с пипер

Температура – температурите на отглеждане за повечето топлолюбиви култури трябва да са малко по-ниски, отколкото при покълване. Ако преди поникване са били в рамките на 22-25 градуса по Целзий, то след това трябва да се намалят на 18-20 градуса, а нощните температури е добре да са малко под тях. В този случай е много важно температурата на въздуха и тази на почвата да не се различават значително.

Осветеност – осветеността и температурата вървят ръка за ръка.

Специалистите препоръчват поддържане на много ярко осветление първите две седмици след поникване, а някои даже твърдят, че е добре да се осветява денонощно. Съответно и температурата трябва да се поддържа еднаква денем и нощем за този период.

Влажност – влагата в почвата е много важна за равномерния растеж на разсада, но не самата влажност, а именно смяната на режимите на поливане и засушаване. Почвата между поливанията трябва да има възможност малко да се подсуши, но не бива да се допуска пресъхване, защото това ще повреди младите растения. Малките засушавания стимулират растежа на корените, които отиват по-дълбоко в стремежа си на търсене на вода. Режимите на поливане и засушаване ще позволят и леко разхлабване на почвата и насищане с кислород, което е много важно за младите и още неукрепнали растения. Поддържането на високи нива на влажност води до силно уплътняване на почвата.

1. Първо подхранване на разсада

Ако разсадът ще се пикира, а видимо изостава в развитието си, тогава за ускоряване на растежа може да се използват малки количества биохумус или течен органичен тор. В много редки случаи това се дължи на недостиг на хранителни вещества, а обикновено в основата са неблагоприятни външни фактори.

Първото подхранване с минерални торове се прави, когато растенията имат поне две двойки истински листа или седмица, а по-добре 10-на дни след пикиране. Това подхранване ще даде тласък за по-интензивно развитие и ще компенсира повреждането на корените след пикиране. За първото подхранване е желателно да се намалят двойно препоръчителните дози, като се използва комплексен минерален тор, съдържащ равни количества азот, фосфор и калий (най-добре NPK 20-20-20). Работният разтвор се приготвя от 10 г тор на 10 л вода. Преди подхранването разсадът трябва да се полее малко, за да се предпазят корените от евентуално изгаряне.

Експерти препоръчват подхранването да се извършва в ранните сутрешни часове на деня, а ако има попаднал разтвор върху листата е желателно да се отмие.

Важно е постоянно да се следи тургора и цвета на листата и да разчитаме правилно сигналите. Изсветляването на долните листа обикновено се получава при недостиг на азот и най-често се наблюдава при патладжана, но ако са по-светли връхните, тогава по-вероятно е хлороза от недостиг на желязо, която засяга всички култури. Когато стъблата и долната страна на листата придобият виолетов отенък, причината е недостиг на фосфор, който растенията не могат да усвояват при недостатъчни топлина и кислород.

Механизмът на усвояване на хранителни вещества е доста сложен и е важно правилното отчитане на причините и вземане на адекватни мерки.

Подхранване на разсада – кога, колко и как да избегнем грешки
42197
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини