Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.02.2021 г.

Особености при засяването на разсада с пипер

Доста преди моментът да е настъпил
Особености при засяването на разсада с пипер

sinor

Пиперът е топлолюбива и капризна култура и макар че все още е рано за разсада, нека се съсредоточим върху особеностите за отглеждане на здрави и силни растения. Като започнем от избора на семена и приключим с температурата, влажността, светлината и подходящата почва.

Кога е правилно да сеем семената на пипера

Сроковете за засяване на семената зависят от сроковете за засаждане на разсада на постоянно място. Ранните сортове се развиват за около 65 дни, средно ранните за 65-70 дни, а късните за 75 дни. Времето за засаждане на постоянно място зависи от начина на отглеждане – в култивационни съоръжения (вид и дебелина на покритието им, отопляеми, неотопляеми) или на открито, както и от региона с неговите климатични особености.

Много важно е да се спазват тези условия, защото ако засеем пипера твърде рано, той ще прорасне. В условията на по-слаба осветеност разсадът се изтощава бързо и започва да губи цветовете и пъпките си, а при засаждане на постоянно място е застрашен от повратни студове и резки температурни промени. 

За доматения разсад

Пиперът е зеленчукова култура, която е много чувствителна към топлината – при падане на нощните температури под 14 градуса по Целзий и повишаване на дневните над 30 градуса развитието се преустановява, а цветовете, пъпките и младите завръзи опадат. При по-късен посев пиперът изостава с плододаването.

Подходяща почва за разсада

Няма универсална почва, при която пипер, домати, краставици, патладжан или зеле биха се чувствали еднакво добре. Всяка култура има своите изисквания за състава и качеството на субстрата. За да може кореновата система на пипера да се развива добре е важно почвата да е рохкава и лека, да осигурява свободен достъп на кислород – даже плодородието е по-малко важно от тези характеристики.

Има различни възможности за почвената смес:

– 1 част  полска земя, 2 части хумус и 1 част чист речен пясък;

– равни количества торф и хумус;

– 2 части хумус и 1 част полска земя или рохкава градинска;

– 2 части торф и 1 част полска земя.

Подготовка на семената

Подготовката на семената за посев е важна процедура, защото даже добрите на външен вид може да съдържат вътрешни дефекти – вирусна инфекция, недостиг на биохимични вещества, недостиг на енергия за прорастване. Това налага обеззаразяване и стимулиране (използват се стимуланти за растеж) на семената.

След тези процедури семената трябва да се пробудят. За целта са нужни три фактора – топлина (23-28 градуса), влага и въздух.

Дражираните и обработени семена не се нуждаят от допълнителна обработка.

Отглеждане на разсада

Пиперът има плитка и сравнително слаба коренова система, която не обича да се безспокои и поради тази причина трудно понася пикиране. По-добре е да се засява в единични контейнери. Покълналите предварително семена се засяват (по 2-3 ) на дълбочина около 1 см и контейнерите се покриват. Може да стоят и на тъмно до появата на кълновете над повърхността – тогава се нуждаят спешно от светлина. Когато разсадът се отглежда с пикиране, тогава семената се засяват в общи контейнери. Не трябва да се допуска преовлажняване, задушаване, а също и засушаване на повърхностния слой. Уплътнената почва затруднява проникването на кислорода, който е жизнено важен за поникване на семената. Оптималната температура на поникване е 25-28 градуса.

След поникване на разсада дневните температури на въздуха трябва да се подържат в интервала 22-25 градуса, а в тъмната част на деня – 16-18 градуса.

Младите растения при поникване не се появяват едновременно – тези, които поникват първи са най-жизнеспособни, а всички следващи са по-слаби. Това трябва да се има предвид при разреждането.

Пиперът е светлолюбива култура, нуждаеща се от 9-10 часа светлина дневно. Важно е да знаем и това, че не е нужно да  увеличаваме продължителността на осветяване, а  интензивността на светлината. Младите растения са затормозени в развитието си при облачно и мрачно време.

Пикиране на разсада

Операцията се извършва след появата на 2-4 същински листа – обикновено 20-25 дни след поникване. Специалистите съветват да не се съкращават корени (което е обичайна практика при доматите), да се предпазват растенията от травмиране и увреждане на кореновата система. При пипера тя се възстановява много бавно и това забавя развитието. Добре е да се пренасят с пръст, да се поставят в контейнери с вместимост 0,5 л и засаждат по-дълбоко с 1-2 см. Поливането е еднократно – с малко количество вода, като се внимава да не се уплътнява прекалено почвата. Пикираните растения се поставят на защитено от слънчевите лъчи място за 2-3 дни.

Важно е да се съобразим при засяването и с това, че след  пикиране на разсада развитието се забавя с 8-10 дни.

Поливането се прави според степента на изсъхване на почвата. Не е желателно засушаване, а също и преовлажняване.

Подхранване на разсада

При правилна подготовка на субстрата не се налага растенията да се подхранват. В краен случай това се прави при видими отклонения от развитието или запълване на контейнерите с корени. Подхранването трябва да бъде балансирано.

Закаляване на разсада

Това се прави 10-15 дни преди засаждане на постоянно място. Започва се с въздушни вани – постепенно от 1 до 8 часа дневно. Непосредствено преди засаждане разсадът се оставя и да нощува, като се внимава нощните температури да не падат под 10 градуса.

Здравият разсад е висок около 20-30 см и има 8-10 същински листа и добре оформени пъпки.

Особености при засяването на разсада с пипер
87467
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Защо върховете на листата на разсада изсъхват и как да се справим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини