Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.03.2021 г.

Време е за сеене на спанак

Време е за сеене на спанак

Спанакът е бързорастяща и студоустойчива култура и за ранно полско производство се сее в началото на октомври, за да могат да се вкоренят добре растенията. Ако сме пропуснали тези срокове и засеем сега – ще стане малко по-късно. За есенната сеитба е важно мястото да бъде добре огрявано от слънцето и защитено от силни ветрове.

Тайни на покълването на семената

Пролетната сеитба може да се осъществи при първа възможност за работа на открито – февруари и март. Ако искаме да имаме по-продължително време от прекрасния зеленчук, можем да досяваме през 10-14 дни за 3-4 седмици, а за есенното производство се възобновява в края на лятото, когато средната дневна температура спадне до 20 градуса.

Спанакът е много необходим зеленчук за пролетната трапеза. Съдържащите се в него важни минерали (натрий, калций, калий, магнезий), витамини (В1, В2, РР, С, К, Е и D), захари, протеини, мазнини, органични киселини (ябълчна, лимонена и оксалова) го правят много ценен.

Икономическата стойност на спанака също е важна – краткият вегетационен период и високата студоустойчивост го превръщат в една от ценните зеленчукови култури.

Условия за растеж и развитие

Високи добиви са възможни само при създаване на необходимите условия за растеж и развитие – топлина, влажност, светлина и не на последно място количеството на хранителните вещества.

За поникване на семената са нужни 4-5 градуса по Целзий. Пониците се запазват до минус 6-8 градуса, а добре вкоренилите се растения във фаза на розетка с 3-4 листа издържат до минус 15-20 градуса. При наличие на сняг няма опасност от измръзване. Оптималните температури за развитие са 15-18 градуса. В условията на високи температури, особено ако са комбинирани с недостатъчна влага, добивите от спанак намаляват и качеството се влошава. Липсата на влага предизвиква преждевременен растеж и ранно стрелкуване, но излишната също е неблагоприятна. Оптималната влажност трябва да бъде 50-65% от общата влагоемкост на почвата. Той понася засенчване, но количеството на аскорбиновата киселина драстично намалява.

Спанакът е непретенциозен към ниските температури, но много взисквателен към плодородието на почвата и нейната структура. Реагира положително на внасянето на органични и минерални торове.

Добри предшественици са фасул, домати, пипер, картофи, защото тогава спанакът ще се възползва от тяхното торене с малка добавка на азот и фосфор. Ако не са подхранвани с органични торове предшествениците, тогава е добре да внесат по 3,5-4 кг добре угнил оборски тор или компост на 1 кв м.

Спанакът се засява в браздички на разстояние 12-15 см една от друга и плитчина 3-4 см, с интервал 0,5 см. За 1 квадратен метър са необходими 1,5-2,5 г семена за нормална гъстота. При редова сеитба се зариват с гребло. Кълновете се появяват 7-14 дни след засяване, а прореждане се извършва възможно най-рано – при достигане на височина 1,5-2 см, оставяйки растояние между растенията 5-7 см. След разрастване на спанака, когато растенията започнат да се притискат едно към друго, добре е да се направи второ прореждане, като отстраните вече могат да се използват.

Спанакът е готов за беритба обикновено 6-8 седмици след покълване – това зависи от сорта.

Сортове спанак

Пазарът предлага различни сортове спанак, които се различават по големина и положение на розетката, по вида на листната петура (гладка или набръчкана), по вида на семената (гладки или бодливи). Подходящи за нашите условия са сортовете с бърз темп на развитие и по-висока студоустойчивост.

Едър зимен е български ранен сорт с голяма розетка и едри листа. Подходящ е за есенно и ранно пролетно отглеждане, но стрелкува рано и не е устойчив на мана.

Матадор е високодобивен и късно стрелкуващ холандски сорт. Образува големи и леко повдигнати розетки, има висока зимоустойчивост, но нараства бавно след зимуване.

Матадор 15/29 е много ранен сорт, който се развива за около месец след поникване, има висока зимоустойчивост, но е чувствителен на мана. Сортът е високодобивен с едра розетка и големи, овални и почти гладки листа.

Хемус е зимоустойчив, ранен и високодобивен сорт. Стрелкува късно и това дава възможност да се прибира по-продължително време.

Спокейн Р1, Спейс Р1 и Спинакер Р1 са хибридни сортове, които са устойчиви на мана и загниване. Отличават се с едра листна маса и са подходящи за механизирано отглеждане.

Време е за сеене на спанак
53747
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Палак чавал (Индия)
Йордан Чергаров - един от изложителите на АГРА 2022
Модерно мислещите земеделци печелят с качество
Спанак за късна пролет се сее през октомври
За работливите
Какви зеленчуци можете да засеете през август
Как да се избавите от нитратите в спанака
Ако есента сте пропуснали сега сложете спанака
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини