Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.10.2020 г.

Колко дълго храни зеленчуците оборският тор

Колко дълго храни зеленчуците оборският тор

Действието и последействието на торенето с оборски тор е обект на разширени изследвания в редица страни. Установено е, че през първата година след торенето растенията използват само част от внесените с оборския тор в почвата хранителни вещества. През втората година от торенето растенията използват 20-25 % от общото количество на азота, 10-15 % от фосфора и 15 до 20 % от калия, а през третата година съответно: 5-10 %, 0-5 % и 5-10 %.

Други изследвания показват, че коефициентът на използване на азота от растенията за различните видове оборски тор през първата година след торене е различен. Най-висок е при овчия тор (около 30 % от общото съдържание на азот в него), около 20 % при конския и най-малък при говеждия – 18 %. Средният коефициент на използване на азота от оборския тор е 20-25 % и е значително по-малък от този в минералните торове, при които е около 50-70 %.

Коефициентът на използване на фосфора и калия от оборския тор в сравнение с азота са по-високи. През първата година след торене той е 30-40 %, а за калия – от 60 до 70 % от общото им съдържание.

Това налага производителите да извършват химичен анализ на оборския тор, който ще използват и с помощта на научни методи да се определя неговото действие и последействие. Ще се позволи да се повиши ефективността на торенето, да се коригират нормите за торене с минерални торове, както и се повиши икономическата изгода от това торене.

Колко дълго храни зеленчуците оборският тор
17266
 

Последни материали
Виж
Основната заслуга за неблагоприятния резултат е на рапицата и пшеницата
В Украйна прибират есенниците 2 пъти по-бавно от миналата година
Прилагат утвърдени действия за предотвратяване на навлизането на болестта
Призовават животновъдите да внимават за син език след огнища в съседни страни
Офрти се приемат до 31 юли, доставката е на партиди по 5000 тона
Турция обяви търг за внос на 225 000 тона фуражен ечемик
Повишаването на цените е неизбежно при оскъпената суровина и очаквания внос
Ще правим вино от червените сортове грозде след измръзването на белите
Масова ваксинация блокира износа на мляко, млечни продукти и живи животни
Животновъдите спорят да ваксинират ли овцете и козите срещу шарка
Обзор на седмицата
Червеният код изцеди и последната надежда на сектора за доходна година
Свързани материали
Виж
„Агротайм“ предупреди за наторяване на земеделски земи с птичи тор в землището на Разград
Истории за успеха: Ангел и Петър Илиеви с нов подход към земеделието, за да се адаптират към промените в климата
Агрополихим строи трети резервоар за амоняк и удвоява производството на азотни торове
Коментар
В държавата на абсурдите взеха да глобяват фермери в разгара на жътвата
Успешни агропредприемачи с ТМБ: Велизар Велизаров, който пренесе IT опита си на полето
Главния изпълнителен директор на Yara проучва възможностите за бизнес в Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини