Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.10.2020 г.

Колко дълго храни зеленчуците оборският тор

Колко дълго храни зеленчуците оборският тор

Действието и последействието на торенето с оборски тор е обект на разширени изследвания в редица страни. Установено е, че през първата година след торенето растенията използват само част от внесените с оборския тор в почвата хранителни вещества. През втората година от торенето растенията използват 20-25 % от общото количество на азота, 10-15 % от фосфора и 15 до 20 % от калия, а през третата година съответно: 5-10 %, 0-5 % и 5-10 %.

Други изследвания показват, че коефициентът на използване на азота от растенията за различните видове оборски тор през първата година след торене е различен. Най-висок е при овчия тор (около 30 % от общото съдържание на азот в него), около 20 % при конския и най-малък при говеждия – 18 %. Средният коефициент на използване на азота от оборския тор е 20-25 % и е значително по-малък от този в минералните торове, при които е около 50-70 %.

Коефициентът на използване на фосфора и калия от оборския тор в сравнение с азота са по-високи. През първата година след торене той е 30-40 %, а за калия – от 60 до 70 % от общото им съдържание.

Това налага производителите да извършват химичен анализ на оборския тор, който ще използват и с помощта на научни методи да се определя неговото действие и последействие. Ще се позволи да се повиши ефективността на торенето, да се коригират нормите за торене с минерални торове, както и се повиши икономическата изгода от това торене.

Колко дълго храни зеленчуците оборският тор
16489
 

Последни материали
Виж
Заради слабата слънчогледова реколта и сдържаните продажби от фермерите
Износът на високоолеиново слънчогледово масло от Украйна е на 7-годишно дъно
Спадът в средния надой натисна производството на мляко през януари
Млечните ферми в САЩ са намалели с 5 на сто през миналата година
Унгарското правителство търси споразумение с веригите за ограничаване на цените на храните
Работи се по 28 нови противоградни площадки
Тахов: С 2 милиона и половина декара могат да се увеличат напяваните площи в страната
Чили кон карне
В Гърция тръгват проекти за 135 милиона евро за преработка на селскостопански продукти
Свързани материали
Виж
Арестуваха директор на училище с подкуп за ремонт на сградата
С участието на световноизвестни лектори от Литва
В Пловдив се провежда семинар за регенеративните практики в земеделието
Отбелязваме пет години от дейността на „Corteva Agriscience България“
Мита върху руските торове - катастрофален удар върху европейските фермери
Съвети от професионалисти
Седем ключови правила от „Грейнстор“ за запазване на качеството при складиране на зърното
Важно!
Високата влажност през зимата е опасна за минералните торове
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини