Начало » Пазари » Зърно
11.01.2021 г.

FAO: Цените на основните хранителни стоки се катерят нагоре

Маслата са лидер в ценовото рали
FAO: Цените на основните хранителни стоки се катерят нагоре

Според  Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО), вече осми пореден месец цените на основните хранителни стоки в света  продължават да се катерят нагоре, като растителните масла са лидер в ценовото рали. В доклада на организацията,  оповестен в края на миналата седмица, се посочва, че  световният индекс на цените на хранителните стоки (the world food commodity price index)  нарасна  с 3,1% през 2020 г., като при маслата увеличението е с  драстичните 19,1 на сто, при  6,6% в зърнения сектор.  

През декември индексът на ФАО на цените на храните демонстрира индекс до 107,5 пункта, което е с 2,2% повече  в сравнение с предходния месец. Важно е да се отбележи, че в края на 2020 г. средната стойност на този индекс, отразяващ мeceчнитe пpoмeни в световните цeни достигна 97,9 пункта, а това е максимално равнище от три години насам.

Индексът на цените на растителните масла през декември се покачи с нови  4,7% и достигна най-високото си ниво от септември 2012 г.Сред основните фактори, провокирали продължителния ценови възход  при стоките от маслодайния комплекс експертите посочват рязкото покачване на цените на соята и соевото масло вследствие на увеличеното търсене от страна на Китай, на фона на продължителната суша в Аржентина и мащабната стачка на пристанищните работници там. Цените на палмовото масло се покачвате вече седми месец поради ограниченото предлагане  от страните производителки. ФАО отбелязва, че международната търговия  с палмово масло пострада значително от рязкото увеличение на износните мита в Индонезия. Влошените добиви от слънчогледово семе в черноморския регион също допринесоха за повишението на цените на растителните масла на европейските пазари.        

Ограниченото предлагане ще задържи високи цените на растителните масла

Но да видим какви са били параметрите на ценовото покачване на отделните стоки в комплекса на годишна база. Сред растителните хранителни масла при слънчогледовото масло поскъпването е най-голямо – с  43 на сто, отчетени на най-представителния пазар в Ротердам. В края на 2019 г. суровото слънчогледово масло се търгуваше по $865/т, а към 30.12.20 г. цената му на пазара се покачи до $1235/т. Веднага след новогодишните празници възходящият тренд се поднови  и на 8 януари маслото вече се котираше по $1320/т.  Със стремителен ценови възход се характеризираха и пазарите в черноморския регион. Европейските търговски източници информират, че  в началото на 2021 г. суровото слънчогледово масло  се предлагаше за износ от Украйна по $1290/т FOB, в сравнение с $1265/т FOB в края на 2020 г. и $780/т FOB в края на 2019 г. Ръст с 65% (!),  в сравнение с края на 2019 г.

На стръмен възходящ тренд беше подчинен и пазарът на слънчогледово семе в Европа. В края на 2020 г. слънчогледовото семе се котираше на база CPT St Nazaire по EUR500/т, а при износа от Украйна – по $625-635/т FOB , в сравнение с EUR335/т и $365/т съответно в края на 2019 г. При палмовото масло покачването на годишна база е с 28 на сто, а при соевото - с 24%.

Индексът на  ФАО на цените на зърнените култури (FAO Cereal Price Index ) през декември 2020 г. се е повишил с 1,1% и достигна 115,7 пункта, което означава ръст с  6,6% спрямо  2019 г.  Експортните цени на пшеницата продължиха да се покачват през декември  поради  намаленото предлагане на зърно от страна на големите износители, на фона на безпокойството предизвикано от влошените метеорологични условия в някои региони на Съединените американски щати и очертаващите се по-ниски добиви в Русия. Повишаването на експортните цени на царевицата беше вследствие на  продължителния дефицит от влага в Аржентина и Южна Бразилия.

Индексът на ФАО на цените на месото (The FAO Meat Price Index)  се е покачил до  94,3 пункта през декември, ръст с 1,6 пункта (1,7%) спрямо ноември, но все пак с 12,3 пункта (11,6%) под нивата от декември 2019 г.  Котировките  на птичето месо бяха подкрепени през  декември от повишеното експортно търсене, предимно в Близкия Изток, значителните обеми на вътрешните продажби във водещите страни производители, както и негативните последици от птичия грип в Европа. Цените на говеждото и агнешкото месо също се повишиха, главно поради намаленото предлагане от Океания. Цените на свинското месо, от друга страна, леко са се понижили. Износът от водещи европейски страни производители за азиатските пазари, все още е спрян поради огнища на африканска чума по свинете.

FAO: Цените на основните хранителни стоки се катерят нагоре
12779
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Световен баланс на зърнените храни
FAO с нова оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство
ФАО: Цените на храните в света са паднали с около 10% през 2023 година
ФАО с по-оптимистична прогноза за глобалното зърнопроизводство през 2023/24 г.
Тече четиридневна конференция на ФАО, посветена на семената
Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите
До март 2024 г
Заради феномена „Ел Ниньо” ФАО иска спешно 160 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини