Начало » Новини » Страната
12.11.2020 г.

Държавата залага 848 млн. лева за хидромелиорации и 300 милиона – за дигитално земеделие

Национален план за възстановяване на България
Държавата залага 848 млн. лева за хидромелиорации и 300 милиона – за дигитално земеделие

sinor

След грандиозния провал в напояването, което от 2000-та година досега беше обещавано многократно на българските производители, но остана химера, днес администрацията е решена да отиде на поправителен. Този път обещанията са разписани в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, където ще се разчита основно на европейско финансиране и в по-малка степен - на средства от бюджета.

Късно вчера министерството на земеделието е качило на страницата си в интернет предложенията за средствата, които ще бъдат заложени в земеделието през зледващите 4-5 години. В областта на земеделието и животновъдството държавата обещава два основни проекта – за изграждане на „Дигитално земеделие” (така нареченото електронно Е-земеделие), и за „Подобряване на състоянието и модернизация на хидромелиоративната инфраструктура”.

По първия проект заложеният бюджет е в размер на 300 млн. лева, от които за единната информационна система ще се похарчат 24 млн. лева, плюс още един инструмент за подкрепа чрез ваучери за внедряване на сензори за торене и използване на препаратитет за растителна защита и за ушни марки за животните с бюджет от 276 млн.

Вторият проект е изцяло за възстановяване на системите за напояване и за изграждане на нови, където ще бъдат заложени 848 млн. лева.

По отношение на дигитализацията на фермерите ще се отпускат ваучери за внедряване на системи за прецизно земеделие и за осигуряване на умни ушни марки за проследяване на животните.

За зелено земеделие е заложен един милиард

С парите за напоителните съоръжения  се предвижда да бъдат реконструирани и модернизирани 165 обекта от инфраструктурата: напоителни канали – 104; напоителни полета – 10; деривации – 5; помпени станции – 28; напорни тръбопроводи – 4; изравнители – 2; водохващания – 8 и язовири – 4 .

2. Обекти за отводняване (обекти за опазване от вредното въздействие на водите) – 102 броя, в т. ч.: отводнителни помпени станции - 56 броя и отводнителни системи, отводнителни канали и предпазни диги - 46 броя.

Дейностите, които се предвижда да бъдат извършени по язовирите са свързани с изготвяне на работни проекти и последваща реализация на строителството, за следните язовири:

- Язовир "Божурица" - община Грамада, област Видин – ремонт и възстановяване

- Язовир „Сопот“ - ремонт и възстановяване

- Язовир „Гарваново“ - ремонт и възстановяване

- Язовир „Елешница" - ремонт и възстановяване

Според експертите тези мерки ще доведат до намаляване на загубите на вода, които системата генерира при транспортиране на количествата (с 30% до 85%). От министерството обещават да се възстановят поливните площи (с близо 67%), като бъдат създадени и нови.

Планът предвижда още да се намалят разходите за експлоатация на съоръженията, което ще повлияе благоприятно на цената на поливната вода. Ще се увеличи коефициентът на полезно действие КПД на съоръженията, водещо до икономия на вода. Надеждно ще се водообезпечат свързаните с възстановената хидромелиоративна инфраструктура поливни площи.

Според администрацията това ще помогне обслужваните площи да нараснат близо четири пъти. Очаква се още да се минимизира рискът от наводнения, заблатявания и други вредни въздействия върху земеделските земи.

Тъй като националният план трябва да се представи в Брюксел до края на декември, стопаните имат около месец да дават предложения по този проект. Следват консултации с Еврокомисията по цялостното му одобрение.

Държавата залага 848 млн. лева за хидромелиорации и 300 милиона – за дигитално земеделие
9554
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Дискусия по плана за възстановяване на България
Танева: С 11 пъти ще увеличим поливните площи в Северна България с 800-те милиона лева по националния план
Дигиталното земеделие
След зелените схеми изследването на хранителните вещества в посевите е новият елемент при директните плащания
Форум в рамките на Българското председателство
Дигиталното земеделие не означава само да имаш GPS на трактора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини