Начало » Новини » Коментари
11.06.2020 г.

След зелените схеми изследването на хранителните вещества в посевите е новият елемент при директните плащания

Дигиталното земеделие
След зелените схеми изследването на хранителните вещества в посевите е новият елемент при директните плащания

sinor

Изоставането на България в цифровизацията на земеделието ще направи лоша услуга за фермерите, тъй като в новия програмен период Европейската комисия предвижда нови схеми за подпомагане, изцяло свързани с дигитализацията, за които трябва да се подготвим още от сега. Този извод се налага от данните, изнесени днес по време на интернет семинара (уебинара), организиран от вестник „Капитал” и свързан с въвеждането на иновативните цифрови технологии за управление на стопанствата. Лектори по темата бяха Светлана Боянова, председател на Института за агростратегия и иновации и Васил Василев от първия цифров иновативен хъб AgroHub.bg, създаден от института за иновации.

В бъдещия програмен период като нова схема за директните плащания Европейската комисия ще въведе задължителен инструмент (TOOL) за устойчивост на хранителните вещества в културите, който ще се управлява дигитално и чрез него фермерите ще са длъжни да отчитат качеството на своята продукция.

Този план ще включва данни от двете информационни системи СИЗП (система за идентификация на земеделските парцели) и ИСАК (идентификационна система за административен контрол), информация за пробите от почвите в съответните полета, както и прилаганите аграрни практики, свързани с добивите, посочи Светлана Боянова. Чрез този нов инструмент земеделците ще предоставят съответната информация за хранителните вещества на продукцията си, т.е. ще се отчита „пълнният баланс” за реколтата.

Ще припомним, че въвеждането на зелените изисквания при директните плащания бяха сериозно предизвикателство за родния бизнес в досегашния програмен период. Очевидно, че отчитането на хранителните вещества ще бъде поредната бариера за фермерите, тъй като електронното управление на операциите в земеделието у нас е в съвсем начален етап.

И проблемът се засилва от факта, че през този програмен период страната ни застрашително изостава не само в прилагането на мярка 16 за въвеждане на иновациите в земеделието, но и по отношение на изграждането на инфраструктурата, така наречения широколентов интернет в селата. По думите на Боянова на този етап по подмярка 16,1 са приети 50 проекта за 36 милиона лева, но все още липсва яснота каква част от тях ще подсилят възможността за прилагането на 9-те основни цели, които са заложени в следващия програмен период.

„Въпреки проблемите съм оптимист, че ние, българите сме много гъвкави в прилагането на новостите и че все пак ще преодолеем изоставането”, поясни още Боянова. Но тя не спести огромното си безпокойство от факта, че подмярка 7,6 за въвеждане на широколентовия интерент в селата едва ли ще бъде отворена през този период, като бюджетът й най-вероятно ще бъде прехвърлен към други дейности.

Проблемът е, че в новия програмен период Европейската комисия залага до 2025 година държавите членки да изградят широколентовата инфраструктура във всичките селски райони и ако страната ни не усвои поне тези първоначелни средства, желанието на земеделските производители да инвестират в иновации ще бъде силно затруднено, коментираха експертите.

След зелените схеми изследването на хранителните вещества в посевите е новият елемент при директните плащания
13316
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
Дискусия по плана за възстановяване на България
Танева: С 11 пъти ще увеличим поливните площи в Северна България с 800-те милиона лева по националния план
Национален план за възстановяване на България
Държавата залага 848 млн. лева за хидромелиорации и 300 милиона – за дигитално земеделие
Форум в рамките на Българското председателство
Дигиталното земеделие не означава само да имаш GPS на трактора
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини