Начало » Новини » Страната
05.11.2020 г.

Икономисти от БАН с участие в световен форум в Китай

Представяне
Икономисти от БАН с участие в световен форум в Китай

По покана на китайското посолство в Република България учени от Института за икономически изследвания при БАН присъстваха на тържествената церемонията по откриването на Третата международна изложба за внос в Китай и в Международния икономически форум Хунцяо. Дискутираната тема на форума е свързана с иновациите за печелившо сътрудничество, а от българска страна са участвали проф. д-р Даниела Бобева, проф. д-р Искра Богданова Христова-Балканска и гл.ас. д-р Теодора Пенева.

Събитието се превърна в едно от най-мащабните срещи на световни политически и бизнес лидери, представители на международни организации, академични общности, мозъчни тръстове и медии. На церемонията говориха президентите на Пакистан, Южна Африка, Чили, Узбекистан и Сърбия, министър-председателите на Испания и Унгария, и ръководителите на международните организации: Конференция на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), Световната търговска организация (WTO), Световната здравна организация (WHO) и Световната организация за интелектуална собственост (WIPO).

Президентът на Китайската народна република Си Дзинпин е открил церемонията с реч за глобалната ситуация по разпространението на COVID-19 и развитието на китайската икономика и търговия в условията на пандемична криза.

Подчертавайки подкрепата на Китай за близо 150 страни по света за справяне с инфекционното заболяване чрез доставка на 179 млрд. броя маски, 1,5 млрд. защитни облекла, 443 милиона теста и медицинско оборудване, Си Дзинпин е очертал приоритетите на КНР за удвояване на БВП на базата на нарастване на доходите и продължаване на курса на либерализация на търговията и инвестициите. Отчетено е и съкращаването на списъка със секторите, в които има забрана за внос и инвестиции, разкриване на нови пристанища с режим на свободна търговия и разширяване на електронната външна търговия.

Един от най-важните инструменти за възстановяване на китайската икономика са радикалните мерки за подобряване на средата за инвестиции, е подчертал китайският президент, перифразирайки китайската поговорка, че „който не е прекрачил китайската стена, не може да претендира да е герой“.

По болезнената тема за реформа в СТО президентът Си Дзинпин и изказалите се ръководители на държави са наблегнали на необходимостта от реформа в продължение на либерализацията и срещу протекционизма.

Участниците са подкрепили и инициативата „Един пояс, един път“ - глобална стратегия за развитие, приета от правителството на Китай през 2013 г., която включва инфраструктурно развитие и инвестиции в около 70 страни и международни организации и се счита за опорна точка във външната политика на китайския президент.

В речта си президентътна Сърбия Александър Вучич е посочил, че държавата му е „най-големият приятел на Китай в Европа“, а министър-председателят на Унгария Виктор Орбан – че с политиката си на отвореност към Изтока 60% от новите инвестиции и 40% от новите работни места през последните 10 години в страната му са от този регион на света.

Министър-председателят на Испания Педро Санчес е насочил вниманието към диспропорционалния ефект на кризата с COVID-19 върху страните и обществата и нарастването на линията на бедността. Като поздрави Китай за амбициозната цел за постигане на въглеродна неутралност към 2060 г., той е подчертал, че реформите в СТО са необходими, за да се установят равни възможности на страните-членки и разширяване на достъпа до китайския пазар.

Събитието се проведе дистанционно и включваше церемония по откриване на форума и дискусии в 5 паралелни сесии по теми като: „Отваряне, регулиране и бизнес среда“, „Изкуствен интелект и иновативно развитие“, „Реформа на СТО и споразумения за свободна търговия“, „Електронна търговия в дигиталната ера“ и „70-годишното развитие на Китай и изграждането на общност със споделено бъдеще за човечеството“.

Икономисти от БАН с участие в световен форум в Китай
6001
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Годишен доклад
При задълбочен военен конфликт в Украйна от БАН предричат стагфлация на икономиката
Анализ
Икономисти от САЩ с прогноза за 12-процентен спад в производството на храни в ЕС до 2030 г.
Тревоги
Икономистите от БАН с три сценария за последствията от борбата с COVID-19
Предстоящо
Икономистите на БАН ще представят годишния доклад за политиките през 2018 г.
Анализ
ИПИ с анализ за влиянието на икономическите центрове върху развитието на периферните общини
Наука
Международен научен форум на аграрикономисти се открива в София
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини