Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.09.2020 г.

Съвети за добра реколта при отглеждане на зимен чесън

Практически опит
Съвети за добра реколта при отглеждане на зимен чесън

Зимният чесън е култура, устойчива на ниски температури, и се засажда през есента – втората половина на октомври и началото на ноември. Сроковете за засаждане зависят от климатичните особености на региона. Характеризира се с по-дебели, по-високи и нежни стъбла – може да се използва рано напролет и за зелен чесън.

За получаване на добра реколта е необходимо да се спазват няколко основни правила, свързани с грижите, агротехниката и сортовите особености.

Правилен избор на участък

При малка площ на участъка е необходимо да се знае, че чесън не трябва да се отглежда на едно и също място повече от три години, като след освобождаването се сеят сидерати. При неправилен избор на участък рискът от заразяване с бактерии, гъбички и други вредни микроорганизми е много голям. Най-добре е да се даде възможност на почвата да отдъхне 3-4 години.

Спазване правилата на сеитбооборота

При нарушаване правилата на сеитбооборота няма да се получи добра реколта. Скилидките не ще се превърнат в здрави и едри глави при засаждане след домати, патладжан, пипер, картофи, моркови, цвекло и лук. Културите от сем. Картофови  могат да станат причина за развитие на фузарийно гниене. Най-походящи са участъците, на които преди това са отглеждани тикви, тиквички, краставици, царевица и магданоз.

Подготовка на участъка за зимен чесън

Процедурата за подготовка на участъка трябва да се извърши поне 3 седмици преди засаждане на чесъна, защото в резултат на слягането на почвата скилидките могат да се окажат на повърхността, а преохлаждането ще възпрепятства правилното развитие. Чесънът обича  неутрална почва и при повишена киселинност е необходимо да се внесе доломитово брашно или да се варува. При неутрална почва за комфортно развитие се внасят по 30 г суперфосфат и 20 г калиева селитра на 1 квадратен метър. Не се допуска използването на азот, защото активира израстването на зелена маса, което съвсем не е нужно преди настъпване на зимата.

Схема на засаждане

В предварително подготвената и улегнала почва се правят редове на разстояние 20-25 см един от друг, а всяка скилидка се поставя на разстояние минимум 7-8 см (оптималното разстояние е 10 см). Дълбочината на засаждане зависи от едрината на посадъчния материал:   за малките скилидки е подходящо на 3-4 см, а за по-едрите – 6-7 см.

Подготовка на чесъна за засаждане

При отделяне на скилидките трябва да се внимава за запазване на целостта им (особено дънцето, от което излизат корените) и да са покрити със сухи люспи. Може да се даде малко време да засъхнат микрораничките. Посадъчният материал задължително се обеззаразява, като са подходящи са следните разтвори:

– поставяне за 30-35 минути в светлорозов разтвор на калиев перманганат;

– за половин час в 1%-ен разтвор на меден сулфат;

– в дървесна пепел (300 грама в 1 литър топла вода).

Практикува се и използването на солен разтвор, но трябва да се внимава много за концентрацията и престоя – 1 супена лъжица сол на 1 литър вода в която чесънът престоява 2 минути.

Могат да се използват и фунгициди за обеззаразяване.

След обеззаразяване посадъчният материал се подсушава напълно.

Подходящо време за засаждане

Времето за засаждане трябва да бъде разчетено правилно. Сроковете се определят в зависимост от настъпването на трайно застудяване – до това време трябва да има 2-3 седмици, в които чесънът ще успее да се вкорени.

Мулчиране

Мулчирането предпазва от измръзване, а също от изпаряване на влагата.  Могат да се използват угнили дървени стърготини, здрави опадали листа от широколистни храсти и дървета и угнил компост. Не се допуска използването на свеж компост и оборски тор, защото причиняват изгаряне.

С наближаване на пролетта мулчиращата защитна покривка се отстранява задължително.

Подбор на сортове

За отглеждане на зимен чесън се избират сортове, устойчиви на ниски температури, но сортовото разнообразие е доста ограничено. Добри качества притежават сортовете Нора, Инес и Здравец, а от стрелкуващите – Кристиан.

Смяна на посадъчния материал

За получаване на добра реколта посадъчният материал трябва да се обновява на 3-4 години. При стрелкуващите сортове могат да се използват въздушните луковички на цветоносите, които се садят на 3-5 см една от друга на дълбочина 3-4 см. През пролетта от тях израстват луковички с една скилидка и след узряване служат за посадъчен материал.

Съвети за добра реколта при отглеждане на зимен чесън
20992
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Промени в Стратегическия план - втора част
По-голяма обвързана подкрепа за оранжерии, лук, чесън и картофи от 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини