Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.03.2020 г.

Време е за подхранване на зимния чесън

Съвети към градинаря
Време е за подхранване на зимния чесън

sinor

Отглеждането на добра и качествена реколта от чесън е възможно само при навременни грижи и правилно подхранване. В този период зимният чесън  се нуждае от достатъчно влага и хранителни елементи. Често се наблюдава пожълтяване на долните листа или върховете на листата, което е признак за недостиг на азот в почвата. Този елемент се отмива бързо, но е много необходим на растенията в периодите на активен растеж.

Разновидности на подхранването

Чесънът е култура, която може да се подхранва кореново или листно. При кореновото подхранване луковиците получават хранителните елементи директно от почвата, а при листното разтворът се разпръсква непосредствено върху надземните части на растенията и използването му е наложително при необходимост от бързо насищане с хранителни  вещества.

Първо пролетно подхранване на зимния чесън

Това подхранване е едно от най-важните и за него може да се използва всеки вид тор, който съдържа азот. Най-добре е да се използва карбамид, който се усвоява по-бавно и няма загуби от отмиване (1 супена лъжица се разтваря в 10 л вода). Полива се с 2-3 литра на квадратен метър.

За това подхранване може да се използват оборски или птичи тор, но не са подходящи при продължително съхраняване на луковиците, защото скилидките не са достатъчно плътни и се развалят бързо. При използването на птичи тор и предозиране е възможно изгаряне на листата.

От по-големи количества азот зелената част расте бързо, но се забавя развитието на луковиците.

Второ пролетно подхранване

Две седмици след първото подхранване на чесъна следва да се направи второ. За него се използва разтворим комплексен тор (NPK) с по-ниско съдържание на азот. Необходимата доза са 2 супени лъжици на 10 литра вода, а за 1 квадратен метър се използват 3 литра. При дефицит на калий може да се използва калиев сулфат – 10-20 грама на 10 литра вода.

При недостиг на магнезий (подобрява фотосинтезата), калций (повишава устойчивостта на растенията на болести) и сяра (увеличава големината на луковиците, подобрява вкусовите качества) е желателно да се внасят чрез листно торене. Пазарът разполага с разнообразие от листни торове.

Чесънът е култура, която обича подхранването с дървесна пепел –  поръсва се в междуредията и се окопава. Това е добре да се направи 2-3 пъти по време на вегетацията.

За да се избегне пожълтяване на листата на по-късни етапи от развитието, чесънът се нуждае от постоянно поливане и окопаване.

Време е за подхранване на зимния чесън
54794
 

Последни материали
Виж
Как да се справим с паякообразните акари по краставиците?
Над половината от доставените през първото полугодие идват от Турция
Нарасналият 11 пъти внос на яйца в САЩ свали цените им с 64 на сто
С 6 месеца пък е удължено лицензирането на вноса от Украйна
Румъния удължи с 3 месеца ограничението върху надценките на основни храни
Недостатъчното предлагане в страната подгря здраво цените
Китай е договорил 25 на сто от възможния износ от новата реколта ечемик в Украйна
Как зеленчуците поскъпват 4 пъти от полето до рафта
Братята Кумчеви: Без субсидии и без мрънкане работим за 5 търговски вериги от 5:30 до 18 ч
Сред историческите обекти е лятната резиденция на княз Александър Батенберг
Междуведомствена работна група обсъди опазването на културното наследство на територията на ДП „Кабиюк“
Свързани материали
Виж
Дори митото от 1,20 евро за килограм не прави доставките от Азия губещи
Евтиният китайски чесън изтиква испанските производители от пазара на ЕС
Листата на чесъна пожълтяха след пролетните студове – решение
Зимният чесън поникна преди застудяване и трябва да го предпазим
Гъбни болести застрашават лука и чесъна след прибиране на реколтата
Чесънът е домашният лекар за атеросклероза, хипертония, стенокардия и възпаления
Подготовка на почвата за засаждане на зимен чесън
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини