Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
31.03.2020 г.

Време е за подхранване на зимния чесън

Съвети към градинаря
Време е за подхранване на зимния чесън

sinor

Отглеждането на добра и качествена реколта от чесън е възможно само при навременни грижи и правилно подхранване. В този период зимният чесън  се нуждае от достатъчно влага и хранителни елементи. Често се наблюдава пожълтяване на долните листа или върховете на листата, което е признак за недостиг на азот в почвата. Този елемент се отмива бързо, но е много необходим на растенията в периодите на активен растеж.

Разновидности на подхранването

Чесънът е култура, която може да се подхранва кореново или листно. При кореновото подхранване луковиците получават хранителните елементи директно от почвата, а при листното разтворът се разпръсква непосредствено върху надземните части на растенията и използването му е наложително при необходимост от бързо насищане с хранителни  вещества.

Първо пролетно подхранване на зимния чесън

Това подхранване е едно от най-важните и за него може да се използва всеки вид тор, който съдържа азот. Най-добре е да се използва карбамид, който се усвоява по-бавно и няма загуби от отмиване (1 супена лъжица се разтваря в 10 л вода). Полива се с 2-3 литра на квадратен метър.

За това подхранване може да се използват оборски или птичи тор, но не са подходящи при продължително съхраняване на луковиците, защото скилидките не са достатъчно плътни и се развалят бързо. При използването на птичи тор и предозиране е възможно изгаряне на листата.

От по-големи количества азот зелената част расте бързо, но се забавя развитието на луковиците.

Второ пролетно подхранване

Две седмици след първото подхранване на чесъна следва да се направи второ. За него се използва разтворим комплексен тор (NPK) с по-ниско съдържание на азот. Необходимата доза са 2 супени лъжици на 10 литра вода, а за 1 квадратен метър се използват 3 литра. При дефицит на калий може да се използва калиев сулфат – 10-20 грама на 10 литра вода.

При недостиг на магнезий (подобрява фотосинтезата), калций (повишава устойчивостта на растенията на болести) и сяра (увеличава големината на луковиците, подобрява вкусовите качества) е желателно да се внасят чрез листно торене. Пазарът разполага с разнообразие от листни торове.

Чесънът е култура, която обича подхранването с дървесна пепел –  поръсва се в междуредията и се окопава. Това е добре да се направи 2-3 пъти по време на вегетацията.

За да се избегне пожълтяване на листата на по-късни етапи от развитието, чесънът се нуждае от постоянно поливане и окопаване.

Време е за подхранване на зимния чесън
5124

Последни материали
Виж
Предприемат се действия за регулиране на броя на дивите животни
Руски мечки нападнаха телета в обор и изплашиха работещи по газопровод
Местните производители обаче са пренебрегнати за сметка на вноса
Търсенето на яйца и птиче месо във Великобритания расте от началото на карантината
Само по подадени сигнали са открити 500 метра
Продължава ваденето на бракониерски мрежи от бургаските водоеми
Абевето
Честит 24 май, българи!
Обзор 19-22 май 2020 г.
Продавачите на пшеница свалят цените на борсата до 310 лв. за тон
Покрай бума на домашните печива при ограниченията заради коронавируса
Британските мелници едва насмогват на нарасналото търсене на брашно
Свързани материали
Виж
Точно навреме
Какво е полезно да засадим между доматите
Преди да настъпи пролетта, засадете летния чесън
Екологично
Домашни био „фунгициди” предпазват всичко – от доматите до ябълките
Малката градина
Може ли да отглеждаме заедно чесън и лук – особености и технология
Практика
Време е за летния чесън – може ли да засадим и зимни сортове сега и как
Популярни сортове чесън
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам