Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.09.2020 г.

Лукът и чесъна в мазето също боледуват

Лукът и чесъна в мазето също боледуват

Прибрани и съхранени, лукът и чесънът не са застраховани от болести. За да останат здрави, изключително важно е да са отглеждани според правилата. А също и преди съхранението да са отстранени болните и повредените. Важно е и периодично да преглеждате съхранявания лук и чесън за болести.

Шийното гниене е типична болест на съхранявания лук през зимата. То започва откъм шийката, която омеква и хлътва. Повредите обхващат цялата луковица, тя става мека и ослизена. Луковиците постепенно потъмняват и се мумифицират, остават само обвивните люспи. Появява се обилна сива плесен. Необходимо е да се изважда навреме и да се просушава добре. Стъблата да се отрязват на 2,5-5 см над шийката на растението. Ако се появят загнили луковици, те трябва да се отстранят веднага, за да не заразяват останалите. Затова периодично преглеждайте зимнината си. Най-подходящата температура за запазване на лука е 1 -2 градуса.

Сипкавото (меко) гниене по лука започва преди изваждането му, но типичните признаци са по време на съхранението. При разрез на луковиците се вижда, че някои от вътрешните люспи гният, а най-вътрешната остава суха и загнива последна. Гниещите тъкани имат мека, слабо втечнена, но сипкава консистенция. Повредите започват откъм шийката. Заразяването най-често се получава, когато се изрежат недостатъчно изсъхнали стъблата.

Черното гниене засяга не само лука, но и чесъна. Болните луковици се размекват. Между люспите се образува обилна черна праховита маса. Постепенно цялата луковица се мумифицира. За да се предпазят от болестта, нужно е да се засаждат здрави луковички и скилидки. Лукът и чесънът да се съхраняват на хладно и проветриво място.

Сивото гниене се наблюдава често по чесъна. Външните люспи на луковиците потъмняват и върху тях се виждат черни телца. Обелените скилидки в основата имат жълтеникави, слабо вдлъбнати петна. Повредите се разрастват, луковиците се напукват, скилидките се отделят, постепенно завяхват и се мумифицират. При влага се появява сив налеп.

Бялото гниене по чесъна се появява още преди прибирането. Люспите на лука и скилидките на чесъна загниват отвън навътре. Върху тях се образува бял паму-кообразен налеп, по-късно тъмен, с многобройни черни телца. Луковиците се спаружват, стават леки и шуплести. От болестта боледува и празът.

Лукът и чесъна в мазето също боледуват
14588
 

Последни материали
Виж
Доставката на партида фуражна бе договорена с частно споразумение
Южнокорейски мелници закупиха на търг хлебна пшеница от САЩ
След като още толкова бяха внесени при мито от 5 на сто само за 6 седмици
Турция въведе безмитна квота от 1 милион тона за внос на царевица
Посетителите ще могат да опитат магарешко и кобилешко сирене
Във Враца за пръв път честват празник на родното сирене и млечни продукти
В язовир във Варненско заловиха нарушител при изваждането на хрилни мрежи
Извадиха поредните 550 метра бракониерски мрежи от бургаско езеро
Техни колеги обаче се отказаха заради субсидията за качествени плодове
Над 600 овощари от Кюстендилско искат обезщетение за измръзнала реколта
За нарушения при съхранение и за продукти без документи за произход
Спряха дейността на 2 обекта в София за търговия с храни на едро
Свързани материали
Виж
Млечна яхния от зелен лук
Полезни съвети
Трипс – големи проблеми от малък вредител
Прозводството на цветя в ЕС е бизнес за 98,9 млн. евро
Пълнен лук по добруджански
През седмицата зелето поскъпна на тържищата
Пълнен лук по добруджански
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини