Начало » Новини » Света
09.09.2020 г.

Визия за ОСП след 2020 година

Европейско етикетиране
Визия за ОСП след 2020 година

По време на неформалната среща, проведена от 30 август до 1 септември в Кобленц, министрите на земеделието от държавите членки на ЕС обсъдиха уроците, които могат да бъдат изведени от пандемията с Covid-19 за селското стопанство. България предлага всички страни членки, които разполагат с неусвоени средства по националните лозаро-винарски програми, да имат право да програмират извънредна мярка посочват в седмичния бюлетин за ОСП 2021-2027 г. Чрез нея да бъдат подпомогнати производителите на винено грозде, които са засегнати от негативните ефекти на пандемията. 

След като между лидерите на ЕС е постигнато политическо споразумение относно многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г., преговорите за ОСП могат да навлязат в последната си фаза. Германското председателство на Съвета на ЕС се надява през октомври министрите да постигнат съгласие по „общ подход“ относно бъдещата ОСП, с оглед незабавно започване на преговори с Европейския парламент.

Еврокомисията предлага цветови кодове за движение в границите на Съюза

България заяви, че страните членки очакват по време на германското председателство да бъде приключена работата по законодателната рамка за ОСП, която ще даде ясна посока за следващия програмен период. Дискусията на министрите продължи относно етикетирането на произхода на продуктите и въвеждането на европейски етикет за хуманно отношение към животните, за което германският министър Юлия Кльокнер силно се застъпва. Комисарят по земеделие Януш Войчеховски заяви пред министрите, че Комисията обмисля „да предложи разширяване на задължителното етикетиране на произхода върху някои продукти, като същевременно отчита изцяло въздействието върху единния пазар“.

Комисията ще обърне специално внимание на онези категории храни, към които потребителите проявяват силен интерес. Първата стъпка в този процес е публикуването на оценка на въздействието, планирана за есента на 2020 г. Комисията приветства дебата за нови инициативи за етикетиране на хуманното отношение към животните. Министрите бяха разделени относно въвеждането на европейско етикетиране в тази област. Комисията ще започне външно проучване по този въпрос през първата половина на 2021 г.

Като част от стратегията „От фермата до трапезата“, Комисията се ангажира да преразгледа законодателството на ЕС относно хуманното отношение към животните, по-специално по отношение на транспорта и клането на животни.  

Визия за ОСП след 2020 година
3484

Последни материали
Виж
Фонд „Земеделие”
От 30 октомври се отваря прием по de minimis за реализация на българско говеждо месо
Според компанията изискванията допускали еднократни превишавания на екологичните норми
Обвиняват Лакталис в многократно замърсяване на френските реки
Заради прекомерните валежи в края на септември и началото на октомври в Европа
MARS продължава да сваля оценките за добивите от пролетните култури в ЕС
Фонд „Земеделие”
Сроковете за отчитане и прием на заявления по схемите за държавни помощи се удължават заради Ковид
Печено свинско месо в тесто
Служба съвети в земеделието
Отлага се днешният семинар за градинари във Варна
Свързани материали
Виж
Нормативни промени
Асоциацията на месопреработвателите с важни евроуказания за етикетирането
Предстоящо
От 2 до 4 юли курс за одитори в областта на храните
Предстоящо
В рамките на АГРА ще се проведе международна конференция за храните
Предстоящо
От 18 до 20 април ще има обучение за определяне на енергийната стойност на храните
Предложения в законодателството
Евродепутат лобира за 50-процентно вдигане на бюджета за пчеларските програми
Предстоящо
От 7 до 9 декември се организира обучение за безопасността на храните
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам