Заради пандемията от коронавирус са провалени три дискусионни форума на Асоциацията на месопреработвателите в България, които е трябвало да се проведат от началото на годината досега. Те са свързани с разясняването на един от последните регламенти на Европейската комисия 775 от 2018 г., определящ изискванията при етикетирането на продуктите от месо.
Именно затова и браншовата организация е отпечатала указанията за това как върху етикетите на продукцията да бъдат точно обозначени произходът и мястото на производство на суровините, ползвани в месните продукти, съобщиха от асоциацията.
Стратегия "От фермата до трапезата"
Указанията са съгласувани с Българската агенция по безопасност на храните и се предлагат само на електронен носител, който може да поръчате на електронната поща на браншовата организация. За членовете на асоциацията те са безплатни. За останалите месопреработватели цената е 12 лева.