От 2 до 4 юли в София ще се проведе курс за обучение на одитори в сферата на етикетирането и определянето на енергийната стойност на храните, съобщиха от Съюза по хранително-вкусова промишленост. Основните теми са НАССР системата – разработване, въвеждане и одитиране. Основни изисквания на Codex Alimentarius, вътрешен одит на системите за управление на безопасността на храните – по изискванията на FSSC 22000/ISO 22002 (Food Safety System Certification), общи принципи и прилагане на законодателството (R – 178/2002) на ЕС в областта за осигуряване на проследимост на храните.
Сред другите теми са още етикетирането на храните – подробно разясняване на изискванията на новия Регламент 1169/2011 за етикетирането на хранителни продукти. Съставяне на етикети и практически упражнения с дискусия по темата.
Ще се говори и за нормативните изисквания за определяне енергийната стойност на храните – практически упражнения
Курсът ще се проведе в сградата на Дома на техниката и е предназначен за ръководители на фирми и служители, които отговарят за изграждане и/или поддържане на системите и документацията за управление на безопасността и качеството на храните във фирми и предприятия, които произвеждат и продават храни и напитки, складове за храни, специалисти от вериги хотели и ресторанти, консултантски фирми .
При завършване на курса се провежда тест за оценка на познаване и владеене на материала от всеки участник, като успешно преминалите курса получават Сертификат за успешно завършено обучение
Лекториса Надежда Василева – сеньор одитор по качество и безопасност, инж.Кирил Нинчев, външен одитор, проф.Йордан Гогов и др.