Начало » Новини » Интервю
18.08.2020 г.

Ники Василев: Животновъдите сме пощадени, редно е да се помогне на най-ощетените!

В условия на криза
Ники Василев: Животновъдите сме пощадени, редно е да се помогне на най-ощетените!

Бети и Ники в селската къща за гости в Източни Родопи Снимка:sinor

В земеделието и животновъдството никога не знаеш каква година да очакваш, но когато настъпи криза, е редно да се помогне на най-засегнатите, а в момента заради сушата това безспорно са колегите от Добруджа. Така с едно изречение Ники Василев от „Дивата ферма” край хасковското село Горно поле даде оценка на кризата и нейното отражение върху отделните сектори от селското стопанство, където освен с климатичните промени фермерите трябва да се борят и с проблемите около коронавируса и блокираните пазари.

Мнозина познават семейната ферма на Бети и Ники, които за 25 години успяха да създадат край Маджарово модерно стопанство, където отглеждат старите български породи „родопско късорого” и „сиво искърско говедо”. И нещо много рядко срещано за българските условия – те се усъвършенстваха и прилагат биологично животновъдство, като всяко лято от юни до ноември стадото им от 1 200 животни пашува под връх Белмекен в Рила.

Историята на "Дивата ферма"

За разлика от други региони в страната, където с месеци не е капвала и капка дъжд, в Маджаровско тази пролет времето е било благосклонно за стопаните. „Преваляванията бяха достатъчни и тревата - в изобилие. Ако миналата година от дадена нива съм косял по 100 бали сено, тази година бяха 150”, посочва фермерът. Но отбелязва, че винаги при подобна реколта, следват и тежки зими, затова не се знае какви изненади ще поднесе времето след няколко месеца. „Миналата зима прибрах кравите от Белмекен на 8 декември, защото есента беше топла, но това беше изключение”, коментира още фермерът.

Като много други земеделски производители и семейство Василеви тази година са пострадали от карантината покрай корона вируса. Проблемите са и с директните продажби на биопродукти от фермата, и с туристическата им дейност, която въпреки че не е основна, все пак има значение за семейството.

И „Дивата ферма” като останалите селски къщи бяха затворени до месец май тази година, а точно пролетните празници около Великден и Гергьовден е най-активният сезон за посещаемост на региона. „През лятото ситуацията малко се повъзстанови, защото българските туристи се върнаха. Къщата обаче разчита изключително много на чуждестранни гости, а пазарът се затвори и посещенията паднаха двойно”, посочи Ники.

Доста неуверено вървят и продажбите и на биологични месни продукти, с които „Дивата ферма” е прочута. „В първите месеци от пандемията хората се презапасяваха, но после търсенето намаля. Безработицата и спадналите доходи също дават отражение върху спадналото потребление, което наблюдаваме в момента”, посочи още Ники.

Проблеми винаги е имало, затова и сега, когато браншът очаква обезщетения, фермерът от Горно поле обективно разсъждава, че основната помощ би трябвало да се разпредели за най-уязвимите подсектори. „Ние, животновъдите, тази година бяхме пощадени и е нормално да има справедливост по отношение на засегнатите колеги”, заключи Ники Василев.

Защото от позицията на 25-годишния си опит като животновъд той и семейната му ферма неведнъж са преминавали през кризи, но тогава всеки фермер се спасяваше кой както може. Затова и целият бранш днес посреща с одобрение помощта по мярката COVID-19, която се очаква да бъде отпусната през октомври.

А в края на годината Синор.бг ще потърси мнението на най-уязвимите, за да се оцени ефектът от подпомагането. 

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Ники Василев: Животновъдите сме пощадени, редно е да се помогне на най-ощетените!
23747
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Още за 29-годишната бизнес история на Бети и Ники
И кулинарните бисери на „Дивата ферма” влизат в кръговата икономика
Вече е решен
Проблем с ваксинация на стадата бави качването им в планините
Продължаваме темата
Днес ще се разбере дали ще има пасища в Рила за стадата на „Дивата ферма”
Собствениците на „Дивата ферма“ край Маджарово
Бети и Ники: Швейцарци доказаха, че Източните Родопи са първи в Европа по биоразнообразие, а не се знае!
Дивата лоза, подходяща и за стаята
До есента ще бъде изградена първата кланица за биомесо в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини