Начало » Новини » Коментари
19.07.2023 г.

Проблем с ваксинация на стадата бави качването им в планините

Вече е решен
Проблем с ваксинация на стадата бави качването им в планините

Бети и Ники Василеви Снимка: sinor.bg

За разлика от растениевъдите, които пострадаха сериозно от студовете и последвалите поройни дъждове през юни, животновъдите тази пролет извадиха късмет с тучните пасища и ливади, където доскоро се намираше достатъчно паша. Това отчасти облекчи фермерите от Източните Родопи, Странджа и Западните покрайнини, които в други години още в началото на юни качват животните във високопланинските части на Стара планина, Рила и Пирин, където има достатъчно паша през лятото.

Ще припомним, че благодарение на подпомагането по така наречената мярка „Пасторализъм”, хората буквално спасяват бизнеса си. И това важи в пълна сила за биологичното животновъдство, което в България все още е слабо развито и не намира достатъчно последователи, съобщи за Синор.бг Благовеста Василева от „Дивата ферма”. Заедно с няколко други ферми от Източна и Северна България те са сред малкото биологични стопанства за отглеждане на говеда, които от години оцеляват благодарение на лятното пашуване на стадата им в Рила планина.

Тази година обаче, заедно с животновъди от цялата страна те отново са блокирани да ги преместят навреме, не толкова заради дъждовете, а поради административни неуредици. Една от наредбите за превоз на живи животни задължава стопаните да ваксинират навреме стадата си, като сред задължителните ваксинации е и тази против нодурален дерматит. Нито един от стопаните в Хасковско, Бургаско и други региони от страната обаче не е успял да намери тези ваксини поради забавяне на обществените поръчки за избор на доставчик за 2023 г. Процедурата се организира от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), която обаче все още не е определила фирмата, доставчик на ваксини срещу нодуларен дерматит. На въпрос на Синор.бг от ведомството съобщиха, че са на финалната права, но често поръчките са бавят поради обжалване от страна на отхвърлени кандидати. От БАБХ съобщиха, че имат заделени дози с ваксини и са готови да снабдят всеки фермер, който съобщи, че частните ветеринари не разполагат с търсените от тях серуми. 

"Дивата ферма" - любима дестинация за българите

Проблемът с недостига на ваксини бил представен пред министъра на земеделието Кирил Вътев, който неотдавна беше поканен от говедовъдите на събор в Югоизточна България. След обсъждане с експерти от земеделието фермерите са получили уверение, че тази година те спокойно могат да транспортират стадата, без да ги ваксинират, тъй като действието на миналогодишната имунизация има дълготраен ефект. За целта има и промени в наредбата, което работи в полза на бизнеса. Макар и със закъснение, животновъдите вече са започнали да извозват животните, съобщи за Синор.бг Николай Василев от „Дивата ферма”.

В разговора си с министър Вътев фермерът е припомнил и за друг съществен проблем, свързан с разпределението на планинските пасища между говедовъди и овцевъди. По искане на еколози част от пасищата бяха забранени да отдаване по мярка „Пасторализъм”, тъй като се отразявали негативно върху някои естествени хабитати. Николай Василев обаче, който по професия е ветеринарен лекар, нееднократно е дискутирал с представители на екологични организации и с професионални доводи ги е уверил, че изпасването на пасищата по никакъв начин не вреди на растителните видове в българските планини.

„Тази година нашите стада получиха пасища, които се намират на по-висока надморска височина от досега ползваните от нас. Нашите пасища бяха дадени на овцевъди, но техните животни са малко и по никакъв начин не биха могли да изпашуват това, което им е зададено, за да получат съответните субсидии”, обясни Василев. „В планината има достатъчно място за кози, овце и говеда и е редно да се намери онзи баланс, който да насърчава всички животновъди да разиват този бизнес”, коментира фермерът.

И ако тази година есента се окаже студена, няма как говедата от „Дивата ферма” още през октомври сами да не слязат на старите си пасища, които познават добре, търсейки по-топли пасища в планината. Това е естествен процес, който не може да бъде регулиран дори от пастирите. И понеже животните в тези райони са малко, те няма как да си пречат. Затова според него администрация би трябвало да намери екстествена регулация, така че неговото стадо да не бъде санкционирано, ако през есента се стигне до този парадокс.

И понеже земеделския министър нееднократно заяви, че администрацията по всякакъв начин ще помага и няма да пречи на бизнеса, вероятно ще се обсъждат нормативни промени, съобразени с естествените условия за отглеждането на стадата при пасторализма.

Екатерина Стоилова   

Проблем с ваксинация на стадата бави качването им в планините
6094
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Тема с продължение
Протест срещу забраните да се пашува в природните паркове събра на дискусия депутати и експерти
Отворено писмо
Над 70 фермери от Пиринско с молба да бъдат субсидирани за пасторализъм в природните паркове
Статистика за срива в плащанията
Капанът с подпомагането по агроекология и климат щракна
Фермерите, заявили „пасторализъм“, подават протоколи до 15 ноември в СЕУ
Преди края на кандидатстването
Основни документи за интервенциите по Втория стълб през 2023
Становище по Стратегическия план
Еколози и фермери в разнобой по субсидирането на пасторализма в планините
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини