Начало » Новини » Интервю
31.03.2022 г.

Днес ще се разбере дали ще има пасища в Рила за стадата на „Дивата ферма”

Продължаваме темата
Днес ще се разбере дали ще има пасища в Рила за стадата на „Дивата ферма”

В бъдеще не само конете, но и говедата няма да могат да пашуват в националните паркове

Днес ръководството на Национален парк „Рила” ще обсъжда устройствения правилник на парка, от който зависи кои пасища може да се дават под наем на животновъдите през тази година. И дали стопаните от „Дивата ферма”, които пашуват там стадата си от 2009 г., ще могат да го правят и това лято. Това съобщи за Синор.бг Николай Василев, собственик на „Дивата ферма”, който поясни, че според новите инструкции на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е решено в националните паркове приоритетно да пашуват само дребни преживни животни, като за говедата се дават територии, непригодни за паша.

Инструкциите са разписани в Националната приоритетна рамка и са с пожелателен, не задължителен характер. Тъй като документът е изпратен в Европейската комисия от МОСВ, управите на парковете са получили право въз основа на тази рамка да поставят условия към наемателите за това точно кой номер пасище да се дава на определените животновъди. 

Ето защо е заплашен от фалит бизнесът на семейство Василеви

В същото време от Министерството на земеделието поясниха, че в Стратегическия план за развитие на земеделието до 2027 г. не е включена забрана или ограничения за извършване на сезонна паша в интервенция „Традиционни практики за сезонна паша (пасторализъм)“, извън ограниченията на Закона за защитените територии, и изискването земеделските стопани е да притежава най-малко или 50 овце, или 10 говеда, или комбинация от разрешените видове животни, но не по-малко от 10 животински единици (ЖЕ). Земеделските стопани, кандидатстващи за подпомагане трябва да притежават тревопасни животни от видовете, с които е разрешено от компетентните органи извършването на паша върху териториите на прилагане на дейността.

В проекта на Стратегически план е предвидено дейността за сезонна паша да се извършва в планинските пасища на следните територии:

*  Териториите на Националните паркове, с обособени зони за извършване на сезонна паша на селскостопански животни, съобразно годишните планове за паша, издавани от дирекциите на национални паркове Рила, Пирин и/или Централен Балкан;

*  Териториите на природни паркове, с обособени зони за извършване на регулирана паша на селскостопански животни, съгласно планове за управление;

*   В зони от мрежата Натура 2000, с утвърдени планове за управление, с обособени зони за извършване на сезонна паша на селскостопански животни.

Синор.бг все още очаква отговор и от МОСВ по темата. Въпросът е да бъде защитен един бизнес, който от 2009 г. свободно използва планинските пасища в Рила за биологично месодайно животновъдство. Като собствениците не биха си позволили да погазват изискванията на ековедомството за поддържане на природата в този парк. „Като ветеринарен лекар аз много добре зная, че нашите породи не изпасват интензивно тези пасища, каквито са притесненията на природозащитниците”, посочи Василев. При интензивната паша се изпасват до 85% от тревостоя, а при планинските породи – около 45%. Ековедомството иска да забрани и приближаването на говедата до водоеми и влажни зони, но животните се нуждаят от вода и храна и трудно биха преживявали само с вода от дъждовете, посочи фермерът-ветеринар. С тези мотиви днес Ники Василев ще преговаря с управата на парка, за да може стадото от Маджарово да преживее лятото при нормални температури в планината. В противен случай, стадото на „Дивата ферма” трябва да бъде намалено минимум наполовина, а това означава срив на единствения в България бизнес, който разполага и с кланица за биологично месо.

Днес ще се разбере дали ще има пасища в Рила за стадата на „Дивата ферма”
10656
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Тема с продължение
Протест срещу забраните да се пашува в природните паркове събра на дискусия депутати и експерти
Отговор на въпрос от синор.бг
Ето къде може да намерите указания за плановете за паша!
Наръчник за директните плащания – четвърта част
При пашуване за екстензивно поддържане на мерите е редно да следите стадата с GPS
Единствените животновъди, които имат сертифицирана кланица за биомесо
Забрана за паша в националните паркове е на път да фалира „Дивата ферма”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини