Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.06.2020 г.

Моркови можете да сеете до средата на юни

Моркови можете да сеете до средата на юни

От пролетта до късна есен може да получаваме от морковите богатството на каротин (6-11%), въглехидрати, протеин, витамин С и други ценни съставки, полезни особено за децата. А в градината зеленчукът се засява от началото на март до средата на юни. Така че ако след ранните култури се освободят площи, може да настаните там моркови. Много добри предшественици са тези, които оставят почвата чиста от плевели. След предзимното зеле трябва добре да обработите мястото. За 100 в. м са необходими 2,5-3 кг амониева селитра, 5-6 кг суперфосфат, а при по-леките почви и 2,5-3 кг калиев сулфат. Оборският тор трябва да се внесе на предшественика.

Морковите изискват лека и рохкава, с неутрална реакция почва. Избягвайте тежките, в тях се образуват по-груби и деформирани кореноплоди. Най-качествени са при прохладен климат - от високите температури стават по-груби, а при ниски пожълтяват.

Растителна защита при доматите през юни

На сянка кореноплодите са дребни

Не пропускайте да изберете добре осветено място, при засенчване се образуват дребни и по-безвкусни моркови. Влагата е особено важна при поникването и в началните фази. След това трябва да се намали. Ако са силно засушени растенията и след това се полеят обилно, може кореноплодите да се напукат.

При малки площи и върху по-тежки почви по-добре е сеитбата да е на високи лехи (тирове). На по-големи места за 1 дка се засяват 400-500 г семена, ленточно, при разстояние 70 + 30 + 30 + 30 см. За млади моркови, които ще се използват на връзки, посевната норма се увеличава до 1 кг/дка. Сеят се на високи лехи в ивици на редове, между тях трябва да се оставят около 20 см. Отгоре може да се разхвърли и пресят разложен оборски тор, който, ще изпълнява ролята и на мулч и така ще се запази влагата. Може да се засява и разпръснато, върху загладената повърхност на кавалите. Семената се зариват, като плитко се на-копава с мотичка или гребло. Най-подходяща дълбочина, на която трябва да попаднат семената, е 2-3 см.

Малки хитрости при засяването на морковите

Известно е, че семената на морковите поникват бавно. Много пъти те са изпреварени от по-бързите плевели и при това положение става много трудно да се разреди посевът. Прореждането се затруднява и от обстоятелството, че от дребните семенца се получава гъста леха. Но и двата проблема могат да се решат.

Залейте семената за около 6 часа с топла вода, така че да набъбнат. Вместо вода може да използвате чай от лайка, който ще защити стръкчетата от гнилостни бактерии. Бухналите семена сложете върху хартия и ги оставете да изсъхнат. След това ги смесете с пясък и ги засейте както винаги.

Има още по-лесен начин. Сложете семената в полиетиленов пакет, смесете с влажен пясък и ги разстелете да просъхнат. След това внимателно начупвайте части от тази смес и слагайте в предварително подготвените бразди.

Младите растения също се развиват бавно.

Затова много е важно да се осигури достатъчно влага, особено на по-късните посеви. Не пропускайте борбата с плевелите, които израстват по-бързо от посева. Плеви се още преди да поникнат морковите. При редовата сеитба плевелите може да се унищожават и чрез плитко прекопаване между редовете. Около две седмици след като се очертаят редовете, гъстият посев се прорежда, между растенията се оставят 2-3 см. При по-големи разстояния кореноплодите се разрастват, стават груби или се деформират. Морковите се подхранват 1-2 пъти с амониева селитра, когато образуват 3-4 листа, и 20 дни по-късно - с по 1,5-2,5 кг тор на 100 кв.м. Торенето се съчетава с окопа-ване или поливка.

Изберете сорт

Нантски е ран, има цилиндрични кореноплоди с гладка кожица, сърцевината им е малка, с оранжев цвят, крехки и сладки са. Отглеждат се различни произходи на сорта, най-често холандски, и българският Нантски 3, който е по-сухоустойчив, с повече каротин. Той превъзхожда чуждите по вкусови качества. Победител 4 е средно ран. Интензивно оранжевите кореноплоди са с гладка кожица, малка сърцевина, нежни, крехки, сочни. Много ражда. Шантене е също средно ран с пресечено конусовидни кореноплоди. Не са сочни, но са добри за консервиране и съхраняване, имат приятен вкус. У нас се внасят и семена от холандски, френски, японски и други хетерозисни сортове, те са високодобивни и с отлични вкусови качества.

Моркови можете да сеете до средата на юни
9725
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Освен сляпото куче
Морковената муха може да изненада неприятно стопаните!
Практично
Предзимно се сеят студоустойчиви сортове моркови
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Кои са причините за прекомерния растеж на листна маса при морковите?
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини