Начало » Новини » Коментари
21.05.2020 г.

Чертожниците са на път да провалят доброволните споразумения за 2021 г.

Фермери алармират
Чертожниците са на път да провалят доброволните споразумения за 2021 г.

sinor

Броени дни преди първи юни – началото за подписване на доброволните споразумения между ползвателите на земеделска земя за 2021 година, назрява огромен проблем с така наречените „чертожници” на пасища, мери и ливади, които до този момент изобщо не са поддържали тези имоти в добро състояние, а са ги заявявяли единствено заради субсидиите. Според нормативните документи те имат право да не подпишат тазгодишното споразумение с останалите арендатори от дадено землище с мотива, че искат да ползват други парцели от съответните масиви вместо тези, които до момента не са почиствали.

Сигналът дойде от реално действащи стопани, които са обработвали чинно своите имоти, но тази година са изнудвани от схемаджиите, които посягат към техните парцели, отказвайки да парафират споразуменията за следващата година, алармираха за Синор.бг земеделски производители от страната.

По закон доброволните споразумения трябва да бъдат подписани през юни и юли, така че в периода от 15 август до 15 септември да бъдат валидирани и от общинските комисии.  

Ще припомним, че създаването на масиви за ползване по споразумение или чрез разпределение се смята за правно основание за тяхното ползване по смисъла на Закона за подпомагане на земеделските производители и без него нито един фермер не би могъл да кандидатства за подпомагане по СЕПП или мерките на ПРСР.  

Ползвателите на парцелите са длъжни да ползват и опазват имотите в границите на този масив с грижата на добри стопанини и да ги поддържат в добро земеделско състояние, съобразно с начина им на трайно ползване. Това обаче не важи за чертожниците, чиито площи са потънали в храсти и полегнали неокосени треви и ако тези парцели при тазгодишното разпределение попаднат на изряден земеделец, той трябва да вложи двоен труд и разходи, за да обработва земята, коментираха фермери.

Този проблем изниква тази година с пълна сила и заради засилените миналогодишни проверки, при които администрацията още тогава разкри доста неподдържани пасища, в резултат на което схемаджиите не получиха субсидии. Вероятно затова и тази година чертожниците си отмъщават, блокирайки подписването на споразуменията и изнудвайки останалите арендатори, към чиито почистени имоти се домогват. И това е възможно да се случи, защото нормативната уредба го позволява.

И още за споразуменията

Земеделските служби по места вече са сигнализирани за този проблем от потърпешви арендатори, въпросът е да се реагира навреме чрез промени в нормативната уредба, обясниха експерти. Фермери предлагат варианти, при които парцелите да се ползват за няколко поредни години, без право на промяна, така че да лъснат фалшивите стопани, които чертаят пасища и ливади само за да получават субсидии.

Синор.бг зададе въпроси и към двете дирекции, които имат отношение към поземлените отношения и идентификацията на земеделските парцели в министерството на земеделието и в чиито правомощия е решаването на този проблем. Очакваме отговорите.

Екатерина Стоилова

Чертожниците са на път да провалят доброволните споразумения за 2021 г.
24946
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Среща в МС до края на седмицата
Браншът ще търси политическа подкрепа от Денков и Габриел за законовите промени
По график
Електронната система на фонд „Земеделие” работи от днес
Агросеминарът на НАЗ в Пловдив
Спорове бавят доброволните споразумения в Силистренско, Врачанско и Ямболско
Общественото обсъждане приключва на 18 март
БАСЗЗ: Промени в Закона за земята ще възстановят бума с фалшивите договори за аренда и наем
Нормативни промени
Нови срокове и промени, свързани с доброволните споразумения по чл. 37б от Закона за земята
От асоциацията излизат с важни промени по доброволните споразумения
НАЗ: Да се отнема регистрацията на фермери, които не плащат за „бели петна“, държавни или общински имоти
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини