Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
07.05.2020 г.

Многоядни бръмбари застрашават културните растения

Многоядни бръмбари застрашават културните растения

Многоядните бръмбари от сем. Scarabeidae са познати на хората от дълбока древност. Вероятно много хора са виждали от научно-популярни филми изображението на бръмбара скарабей в руините на древния Египет. Има роднини на обожествяваното някога насекомо, които нанасят щети на земеделските стопани.

Към сем. Scarabeidae или Листороги спадат бръмбари, наречени по годишните месеци: априлски (1), майски (2), юнски (3) и юлски (пъстър, мраморен). Възрастните насекоми са сравнително едри и дължината им достига 24 - 26 мм. Твърдите покривни крила, наречени елитри, са покрити с точици, подредени надлъжно. Възрастните на цвят са червено-кафяви до черни. Оцветяването може да бъде маскирано от светлите власинки или люспици, покриващи тялото. Името Листороги идва от характерното разширяване на връхната част на антените. Главата на възрастното е слабо вдадена в предната част на тялото (т. нар. преднегръд). Ларвата е дъговидно извита, белезникава до кремава на цвят, с жълто-кафява глава. Задната на тялото част е разширена като торбичка. Оцветена е синьо-зелено (4).

Основен представител е майският бръмбар (Melolonta melolonta). Възрастното насекомо достига на дължина 26 мм. Женските са по-едри от мъжките. Цикълът на развитие продължава три години. Зимуват ларвите от втора и трета възраст, също и възрастните. Бръмбарите се появяват в края на април или в началото на май в зависимост от температурните условия. Летежът започва след залез слънце. Насекомите не се издигат високо над земята и се носят във въздуха около половин час. Светлината ги привлича. При дъждовно време бръмбарите се крият под листата на дърветата, но могат да се заровят в почвата. Женските бръмбари снасят яйцата в почвени камерки, разположени на дълбочина около 25 см.

Познавате ли лозовата краста?

Каква е вредата ? Майските бръмбари унищожават цялата листна петура заедно с жилките. Могат да нагризат леторастите, при което последните се пречупват и увисват.

Младите ларви първоначално се хранят с органични вещества в почвата. След това нападат подземните части на растенията. При това прегризват коренчетата или обелват кората на по-дебелите корени и дори нагризват дървесината под нея. Най-опасни са възрастните ларви. Те могат да прегризат стъблата на младите фиданки в подземната част. Поради това младите растения вехнат и загиват. При нападение на възрастни растения растежът отслабва и развитието им се забавя.

Не подценявайте акарите по овошките!

Внимание ! Опасността от листорогите е по-голяма в припланинските райони, защото тези насекоми излизат от съседните дъбови гори. Опасността се увеличава и при предозиране на оборския тор в разсадниците. Много често в нападнатите площи нападението е проявено на хармани. В други случаи са засегнати цели редове. При благоприятни условия за развитието на насекомите повредите обхващат нови площи. За обследване на терена трябва да бъде взето под внимание вертикалното придвижване на насекомите, което е под влияние на температурата и почвената влага.

Предотвратяването на щетите от посочените листороги бръмбари изисква комплексни мерки: избор на място за нови насаждения и разсадници, обработка на почвата преди засаждане, навременно засаждане на овощните и зеленчуковите култури, оптимално торене и сезонни наблюдения за миграцията на бръмбарите. Покриването на почвената повърхност също спомага за опазване на растенията от подземните стадии на вредителя. За ограничаването на неговата плътност спомагат и птиците, хранещи се с насекоми.

Срещу възрастните може да бъде направено пръскане с широкоспектърни инсектициди при спазване на правилата за безопасност на пчелите, дивеча и птиците. За борба срещу ларвите, живеещи под земята, ефикасно е поливането на нападнатите растения. За целта работният се насочва по бразди между редовете на културите, например ягоди. В почвата около стъблата на фиданките могат да бъдат внесени гранулирани инсектициди. За избора е необходима консултация със специалист по растителна защита.

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”,

София

Многоядни бръмбари застрашават културните растения
20901
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Обикновен житен бегач
Бръмбари, нападащи житните посеви (продължение)
Иновативен метод за борба с ябълковия цветопробивач
Борба с колорадския бръмбар с народни средства
За стопаните на овощни и цветни градини
Внимание, златки!
Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им
Биологична защита
Помощници в борбата срещу колорадския бръмбар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини