Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.06.2024 г.

Хоботни бръмбари - вредители по люцерната

Хоботни бръмбари - вредители по люцерната

Илюстрации от Определител на вредните насекоми, издаден в България през 1971 г. от ЗЕМИЗДАТ

Освен двадесет и четириточковата калинка, за която Синор БГ писа, по люцерната вредят и други бръмбари. Това са представителите на сем. Хоботници (Curculionidae): голям люцернов хоботник (Otiorrhynchus ligustici), голям люцернов листов хоботник (Phytonomus punctatus) и малък люцернов хоботни (Phytonomus variasnilis). Посочените видове са разпространени в цялата страна.

Големият люцернов хоботник (O. ligustici) при висока плътност може да наложи разораване на площите с люцерна. Вреди не само по растенията от сем. Бобови (Fabaceae). Установен е като вредител при ягодите, голям брой зеленчукови видове, украсни растения и др..

Вазрастните индивиди (имаго) имат продълговато тяло с черен цвят, но по-светлите люспи върху твърдите крила (елитри) придават землист оттенък. Тялото е изпъкнало откъм гърба и корема. Хоботчето е късо, право и дебело. На дължина бръмбарът достига 1,3 см. Ларвата няма крака. Извита е дъговидно. Откъм гърба е надиплена и покрито с  четинки, чиято основа е удебелена и по-тъмна. На дължина достига 1,5 см. Какавидата е бяла и достига 1,4 см.

O. ligustici има едно поколение годишно. Презимува като възрастно и ларва в почвата на дълбочина около 35 см. На почвената повърхност излизат в края на март и началото на април. Времето за поява зависи от почвената температура на дълбочина 10 см., която трябва да 7 - 12°С. Бръмбарите се хранят привечер и нощем. През деня са активни само при хладно и облачно време. При хранене нападат листата, пъпките и връхчетата на растенията. При ясен ден се крият в почевни пукнатини, под бучки пръст и др. подходящи като скривалище места. Месец след появята на възрастните започва снасянето на яйцата. Те са овални, имат мрежеста обвивка (хорион). След снясянето яйцето е млечно бяло, но постепенно покафенява. Яйцата са разположени в почвата около кореновата шийка на растенията на дълбочина около 3 – 4 см. Една женска снася до 400 яйца.

Люцернов хоботник

Излюпването става след 12-13 дни. Ларвите са много подвижни. Нападат корените, където нагризват надлъжни ходове. При поливни условия през пролетта и есента ларвите се разполагат на дълбочина до 25 см, а по време на лятното засушаване могат да бъдат открити и по-дъблоко. Храненето продължава до есента. На следващата година ларвите подновяват храненето и достигат какавидния стадий към средата на май. Появята на възрастните (имагинирането) става след 3 – 4 седмици.

Освен за люцерната големият люцернов хобоник е опасен за поникващото цвекло и комунигата. Гоемите поражения на кореновата система водят до потиснат растеж, жълтеене и загиване на растенията. При обследване на засегнатите площи харатрерни са петната (харманите) със загиващи растения. Застрашен е и хмелът, където бръмбарите нагризват листата, пъпките и леторастите. Ларвите нападат кореновата система. Застрашени от хоботника са хмеловите насаждения на леки, песъчливи почви.

Големият люцернов листов хоботник (P. punctatus) има по-ограничено разпространение. Според някои изследователи по-голяма е плътността му в района на Пловдив. Вреда нанася на бобовите култури люцерна, детелина и др.. Бръмбарът има продълговато яйцевидно тяло. Главата е удължена и има тъмнокафяв до черен цвят. Елитрите са набраздени и покрити с дълги власинки. Те и коремчето странично имат меден оттенък. Краката са тъмнокафяви. Ларвата е светлозелена и има малка светлокафява глава. Надлъжно по гърба минава по-светла ивица. Какавидата е в плътно пашкулче. То е овално, оцветено е кафяво до зелено и достига 9 мм.

P. punctatus има едно поколение годишно. Зимува като яйце в стъблата на стърнищата. Възможно е да презимува като ларва и възрастно. Ларвите се излюпват със започването на вегетацията. Първоначално нападат вегетационния връх, а по-късно продължават храненето по листата. Какавидират по растенията. (Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Хоботни бръмбари - вредители по люцерната
1653
 

Последни материали
Виж
Да се провери киселинността на почвата
Чести грешки при използването на дървесна пепел за подхранване на краставиците
Проекти на местни инициативни групи
Фестивал за цифровизацията в 8 общини се проведе от 26 до 28 юли в Априлци
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Свързани материали
Виж
Хоботни бръмбари - вредители по люцерната – род Sitona
Обикновен житен бегач
Бръмбари, нападащи житните посеви (продължение)
Иновативен метод за борба с ябълковия цветопробивач
Борба с колорадския бръмбар с народни средства
За стопаните на овощни и цветни градини
Внимание, златки!
Как да се избавим от майските бръмбари и личинките им
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини