Начало » Хоби земеделие » Малката градина

Защо не узряват доматите – причини и отстраняването им

Антоанета Спасова / 31.07.2025 г.
Защо не узряват доматите – причини и отстраняването им

Юли вече си отива, а доматите все още не почервеняват. Те се разрастват упорито на листна маса и зеленеят, игнорирайки календара и нетърпението ни.

Причината най-често е излишъкът на един елемент, който забавя узряването. Твърде щедрата ръка при торене с азот може да обърка плановете ни.

Азотните излишъци са тези, които карат доматите да натрупват обилно количество зелена маса вместо плодове. Растенията изглеждат силни и здрави, но завръзите не бързат да наливат сокове, да нарастват и узряват.

Процесът на зреене е пряко свързан с натрупването на захари и пигменти в плодовете. Азотното прехранване нарушава баланса на хранителните вещества, блокирайки усвояването на калия.

Калият е отговорен за оцветяването на доматите и сладостта им. Без него в достатъчни количества – плодовете ще останат бледи и безвкусни.

Първият тревожен звънец е наличието на дебели, сочни стъбла и едри тъмни листа, но скромни по количество и размери плодове. Това е първият ясен знак за хранителен дисбаланс.

Твърде високите температури на въздуха, особено нощните, също потискат производството на ликопен – каротеноид, естествен пигмент, който придава окраската на доматите. Оптималната температура за оцветяване на доматите е 18-26 градуса по Целзий.

Ако дневните температури не падат под 30 градуса продължително време, процесът на зреене се забавя значително. Растенията изразходват голямо количество енергия за охлаждане, а не за узряване на плодовете.

За да помогнем на доматите да променят цвета си и да узряват, трябва да преустановим азотното подхранване, а да се съсредоточим върху попълване на дефицита на фосфор и калий.

Препоръчва се кореново подхранване с калиев монофосфат, калиев сулфат или дървесна пепел. Последната е ефективно и бюджетно решение при биологично отглеждане на домати.

Листното подхранване с калиев монофосфат дава бърз визуален и практически ефект. Листата придобиват здрав вид, а плодовете започват да се оцветяват по-активно.

Внимателното отстраняване на някои от листата, които засенчват плодовете, ще даде положителен ефект. Това ще подобри осветеността и вентилацията, насочвайки ресурсите на растенията към плодовете.

Ако тези мерки се изпълнят, тогава реколтата ще бъде съхранена, а качеството – добро.

Защо не узряват доматите – причини и отстраняването им
3898
 

Последни материали
Виж
Още от 2026 г.
Европарламентът предлага 5000 евро за дребните фермери и еко облекчения
Добри цени и стабилно търсене на черен пипер и канела
Вижте конкретните предложения!
ЕП прие позиция за опростяване на Общата селскостопанска политика
Съвети
Пукнатини по кората на овощните дървета – причини и лечение
Решения на МС
Увеличават такси, свързани с пожарната безопасност
Важно!
Земеделците искат обявяването на сондажите да се удължи до 2033 г.
Свързани материали
Виж
Българските домати блестят на FRUIT ATTRACTION 2025 в Мадрид
Риба плакия
Как не трябва да се борим с фитофтората?
В края на лятото
Лесен трик, с който да ускорите узряването на домати
Увеличава се производството на домати, моркови, лук и круши в ЕС
Турция е на трето място в света по производство на домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини