Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.02.2020 г.

Самозвани майстори съсипват овощните дървета!

Самозвани майстори съсипват овощните дървета!

Намирането и наемането на знаещи и можещи работници е важно условие за успешното овощарство. Една от дейностите, изискваща знание, опит и внимание, е резитбата. Грешната резитба не само намалява и даже проваля добива, но изисква допълнителна работа за възстановяване на повредените растения.

Най-често от самозванци могат да изпатят стопаните на дворни градини, където са отглеждани семкови и костилкови овощни видове. Всеки вид, а още повече сорт, има своите особености и съобразяването с тях е задължително, включително и при резитбата. Тя сякаш е лесна работа и кандидати за нея не липсват. Все майстори, а какви са в действителност?

При търсенето на услуги се явяват всякакви хора. Често това са по-възрастни мъже, които внушават доверие. Може да са работили в поддържането на паркови градини и даже в овощарството. Обучени са за някакви операции и ги прилагат по-нататък сляпо. Явяват се и безработни, търсещи препитание. Те за хляба са специалисти по всичко.

Време е за резитба на овощните градини

Трети се позовават на видянато или чутото от дядо, баща и т. н. Най-често са запомнили, че дървесната корона трябва да е рехава толкова, че птиче да прелети през нея. И като хванат триона и ножицата ...

През периода на покой такива „майстори“ могат да придадат „естетически“ вид на дърветата и наелият ги стопанин остава доволен. Той не знае, че е унищожена голяма част от плододаващите клонки. Останали са предимно буйните леторасти към върха на основните скелетни клони, заприличали на четки. През вегетацията плодове няма, събуждат се много спящи пъпки, защото растителният организъм се стреми да запълни липсващата листна повърхност и възпроизводствените органи. Стопанинът не знае това, мисли си, че годината не е била подходяща, а за резитба пак вика същия работник. Той повтаря грешката със същите последици. Накрая стопанинът се сеща, че нещо не е наред. Оставя дърветата без резитба и короната им се задръства от клони и лакомци. Последните се развиват от оголената част на клоните и от грешно оставените чепове. Растат буйно, насочени са нагоре и конкурират основния клон. Прекалено силната резитба може да предизвика покарването на издънки от ствола и даже от подложката. Нежните и сочни растителни части са особено привлекателни за смучещите насекомни вредители, например кръвните въшки, и това е още една неочаквана и нежелана последица от грещната резитба.

Как да започне поправянето на короната? Отстраняването на лакомците и издънките е първата операция. Образувалата се по върховете на клоните „четка“ трябва да бъде проредена. При това остават изнесените по-встрани клони, докато вертикалните подлежат на изрязване до дъно. Съкращаването над странично разклонение също е допустимо, но само когато е добре развито. Важното е дървото да успокои растежа и да започне залагането на плодни пъпки.

През вегетацията покаралите от спящи пъки леторасти, които са насочени навън и встрани, ще послужат за възстановяване на плододаващата част. Опазването им от вредители е много важно !

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров“,

София

Самозвани майстори съсипват овощните дървета!
72079
 

Последни материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Свързани материали
Виж
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Практика
Подгответе целогодишните малини за зимуване!
Френското черно грозде
Как да размножаваме и поддържаме касиса?
Полезно за градинарите
Есенна резитба на ягодоплодните храсти и овошки
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Пенсионер унищожи 30 овощни дървета в общински имот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини