Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.02.2020 г.

Може ли да отглеждаме заедно чесън и лук – особености и технология

Малката градина
Може ли да отглеждаме заедно чесън и лук – особености и технология

Всяко растение извлича от почвата необходимите му полезни вещества, но едновременно с това влияе върху нейния състав. Потребността на различните култури от хранителни вещества може да бъде висока, средна или ниска и мястото за отглеждане трябва да бъде съобразено с тази необходимост.

Всеки градински „ансамбъл“ трябва да работи сплотено, което ще рече, че всяка култура се нуждае от добри съседи. Растенията, които се намират в близост не трябва да си пречат, а да стимулират развитието си. Много важно е те да имат еднакви потребности от влага и съдържание на минерални соли в почвата, което съвсем не означава, че те не могат да бъдат преки конкуренти в борбата за съществуване. Не на последно място е и факта, че всяко растение трябва да бъде бариера по пътя на тези болести и вредители, които могат да навредят, а даже и унищожат съседа.

Популярни сортове чесън

Правилото има и обратна сила – грамотното редуване на културите, както и добрия подбор на съседи може забележимо да увеличи добивите без допълнителни усилия.

Може ли да отглеждаме заедно чесън и лук

За съжителството на чесъна и лука има различни аргументи „за“ и „против“, но преобладаващата част от специалистите и производителите твърдят, че не е удачно да се отглеждат в близост.

Лукът и чесънът принадлежат към сем. Лилиеви, род Лукови. Това е важна предпоставка за общи заболявания и вредители – на практика едните растения не могат да защитят другите.

Двете растения са еднакво светлолюбиви и при наличието на достатъчно площи по-благоприятно е отглеждането на отделни лехи.

Когато в градината не разполагаме с достатъчно място, тогава съвместяване е възможно, но трябва да се съблюдават определени правила:

– при отглеждане на летни сортове лук и чесън те се засаждат февруари-март, като почвата предварително се обработва с 1% разтвор на калиев перманганат или меден сулфат;

– схемите на засаждане могат да се различават, но и в двата случая трябва да има достатъчно разстояние между растенията, защото и двете култури са светлолюбиви;

– при предзимно смесено засаждане се получават по-добри резултати, но е необходимо да се избере слънчево и по-високо място, което да не позволява задържане на вода и да предпази растенията от загниване;

– при предзимното засаждане е необходимо предварително обогатяване на почвата с калиев и фосфорен тор.

Добри съседи за лука и чесъна

В лехите с лук и чесън могат да се засаждат моркови, цвекло, салати и магданоз.

Най-добър съсед за чесъна е ягодата – между тях съществува не просто търпимост, но и двете култури се развиват прекрасно.

Интересна е една друга особеност на лука и чесъна – те се развиват отлично след бобовите култури, но не съжителстват добре като съседи – добивите рязко намаляват и са подложени на заболявания (още от кълновете).

Добри резултати дава засаждането на лук и чесън в съседство с домати и картофи – луковите защитават доматите и картофите от паразити и снижават риска от възникване на фитофтора.

Може ли да се отглежда чесън след лук?

Изхождайки от правилата на сеитбооборота може със сигурност да се каже, че е нежелателно, защото на практика засаждаме една и съща култура. Необходими са 2-3 години почивка преди повторно засаждане.

Може ли да се отглежда лук след чесън?

Ситуацията е идентична на предната, но като изключение може да се приложи следния способ – предзимно се засажда чесън, след прибиране на реколтата земята се обработва, засяват се сидерати (бобови, люцерна, детелина, глушина), а след прибирането им се засажда летен лук.

Майското подхранване на чесъна и лука повишава добива

Може ли да отглеждаме заедно чесън и лук – особености и технология
29434
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
През тази година обаче всичко се развива благоприятно за растенията
Недостигът на вода и нарасналите разходи свиват площите с чесън в Испания
Луковият молец не е за подценяване
Разпознаване и борба с вредителя
Чесновата муха вреди и на други зеленчуци
Особености
Отглеждане на пролетен чесън
Полезни съвети
Тънкости при отглеждане на зимен чесън за добра реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини