Начало » Новини » Интервю
24.02.2020 г.

Божидар Митов: Безорното земеделие е вариант за зелена практика, но е индивидуално решение

No till-технология
Божидар Митов: Безорното земеделие е вариант за зелена практика, но е индивидуално решение

За модерно мислещите фермери безорното земеделие, или no till-технологията, широко прилагана в САЩ и други земеделски райони по света, се оказва перспективна алтернатива, която би могла да намери добри условия за развитие и в България като една от бъдещите зелени практики, за които 30 на сто от агробюджета до 2027 г. ще отива за опазване на околната среда.

Идеята все още е в начален етап, тъй като предстоят дебати със земеделската общност, но от разговорите със земеделски производители от различни краища на страната се вижда, че безорното земеделие не е толкова непостижимо и че към него има интерес. Така през последните 5-6 години експериментът постепенно прераства в практика, която не само че щади земята и природата, но и постепенно се отблагодарява с добра реколта.

Синор.бг потърси за мнение зърнопроизводителя от Търговищко Божидар Митов, който от четири години отглежда безорно слънчоглед. „Доверявам се на no till технология, като при суша добивите са изключително добри, което се дължи на остатъчната влага в почвата, осигурена при този начин на отглеждане на културите“, посочи Митов. Днес 80 на сто от площите със слънчоглед в неговото стопанство се добиват по този екологично чист начин. Така фермерът се присъединява към редица негови колеги, които през последните години инвестираха в no till.

На този етап Митов не може да прогнозира дали браншовите организации в земеделието ще се обединят около въвеждането на тази технология като зелена практика в зърнопроизводството, защото това е напълно индивидуално решение.

Борислав Петков: Земята ни е дадена назаем от нашите деца - ето защо правя no till земеделие!

Големият проблем за по-масовото разпространение на тази технология е, че фермерите трябва така да разпределят финансовия си риск в първите години на прилагането, когато добивите са почти нулеви и се работи на загуба. Именно затова и повечето земеделци пробват с технологията първоначално на по-малки полета, като впоследствие разширяват производството.

Ако европодпомагането отчасти компенсира липсата на доходност в първите години, то безорното земеделие би намерило място не само сред по-големите арендатори, но и при средните и малки стопанства, коментират експерти.

Божидар Митов: Безорното земеделие е вариант за зелена практика, но е индивидуално решение
21993

Последни материали
Виж
Yara свива производството на амоняк в европейските си заводи с 40 на сто
Кризата с енергоносителите в Европа удари тежко производството на торове
Клиентите се надяват при високите цени поне не купуват подправен продукт
Сръбски пчелари чакат меда да поскъпне до 17 евро за килограм
Намерени са и 10 кубика дърва за огрев без контролна горска марка
Откриха незаконна сеч на 51 бели бора в горско стопанство край Велинград
При начална цена от 61 лева на декар за година
Община Тервел предлага на търг земеделски земи под наем за 5 години
Как да засадим чесън и лук през есента за богата реколта
Пълнени постни патладжани
Свързани материали
Виж
Секторът е готов за технологична революция, смята Божидар Петков
Роботизирани линии ще решат проблема с брането на малини
Наука и бизнес
България води в употребата на утайки от отпадни води в земеделието!
Становища
Божидар Иванов за рисковете при бизнеса с храни и спешните мерки за реакция при криза
Годината е по-слаба от 2018-та
Божидар Митов: Сушата в Източна България удари икономически бранша
Институт по аграрна икономика:
Божидар Иванов: Акценти в еволюцията на ОСП след 2020 година
Анализ
Ефектът от позеленяването за агросектора ще бъде минимален, смятат учени
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам