Начало » Новини » Интервю
24.02.2020 г.

Божидар Митов: Безорното земеделие е вариант за зелена практика, но е индивидуално решение

No till-технология
Божидар Митов: Безорното земеделие е вариант за зелена практика, но е индивидуално решение

За модерно мислещите фермери безорното земеделие, или no till-технологията, широко прилагана в САЩ и други земеделски райони по света, се оказва перспективна алтернатива, която би могла да намери добри условия за развитие и в България като една от бъдещите зелени практики, за които 30 на сто от агробюджета до 2027 г. ще отива за опазване на околната среда.

Идеята все още е в начален етап, тъй като предстоят дебати със земеделската общност, но от разговорите със земеделски производители от различни краища на страната се вижда, че безорното земеделие не е толкова непостижимо и че към него има интерес. Така през последните 5-6 години експериментът постепенно прераства в практика, която не само че щади земята и природата, но и постепенно се отблагодарява с добра реколта.

Синор.бг потърси за мнение зърнопроизводителя от Търговищко Божидар Митов, който от четири години отглежда безорно слънчоглед. „Доверявам се на no till технология, като при суша добивите са изключително добри, което се дължи на остатъчната влага в почвата, осигурена при този начин на отглеждане на културите“, посочи Митов. Днес 80 на сто от площите със слънчоглед в неговото стопанство се добиват по този екологично чист начин. Така фермерът се присъединява към редица негови колеги, които през последните години инвестираха в no till.

На този етап Митов не може да прогнозира дали браншовите организации в земеделието ще се обединят около въвеждането на тази технология като зелена практика в зърнопроизводството, защото това е напълно индивидуално решение.

Борислав Петков: Земята ни е дадена назаем от нашите деца - ето защо правя no till земеделие!

Големият проблем за по-масовото разпространение на тази технология е, че фермерите трябва така да разпределят финансовия си риск в първите години на прилагането, когато добивите са почти нулеви и се работи на загуба. Именно затова и повечето земеделци пробват с технологията първоначално на по-малки полета, като впоследствие разширяват производството.

Ако европодпомагането отчасти компенсира липсата на доходност в първите години, то безорното земеделие би намерило място не само сред по-големите арендатори, но и при средните и малки стопанства, коментират експерти.

Божидар Митов: Безорното земеделие е вариант за зелена практика, но е индивидуално решение
16322

Последни материали
Виж
Източникът на инфекцията е в процес на изясняване
Откриха огнище на Нюкясълска болест по птиците в село във Видинско
Допустими за подпомагане са само стопанства със СПО от 6000 до 7999 евро
Няма да се доказва 33 на сто доход от земеделска дейност по подмярката за инвестиции
Защо рапица?
Очакванията са за среден спад от 25% за страната
Добивът от пшеница в Добричко засега е със 71 на сто под миналогодишния
Сравняват парцелите на място с декларираните от кандидатите площи в ИСАК
Започнаха кръстосаните проверки за директните плащания по Кампания 2020
ИАГ започва проверки за изпълнението на противопожарните мероприятия
Над 130 са сигналите за пожар в земеделски земи и гори от началото на юни
Свързани материали
Виж
Становища
Божидар Иванов за рисковете при бизнеса с храни и спешните мерки за реакция при криза
Годината е по-слаба от 2018-та
Божидар Митов: Сушата в Източна България удари икономически бранша
Институт по аграрна икономика:
Божидар Иванов: Акценти в еволюцията на ОСП след 2020 година
Анализ
Ефектът от позеленяването за агросектора ще бъде минимален, смятат учени
Божидар Митов, зърнопроизводител от Търговищко:
Заради сушата царевицата ще изпревари слънчогледа, до десетина дни започваме жътвата
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2020
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам