Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.02.2020 г.

Как да си засадим лимон и успешно да се грижим за него

Как да си засадим лимон и успешно да се грижим за него

Ако искате да имате в дома си растение, което е хем красиво, хем полезно, отгледайте си лимон. Жълтия цвят на плодовете  и плътните зелени листа на лимона ще освежат дома ви, аромата който растението разпръсква също ще създаде неповторимо настроение в дома ви. Не е добра идея да купите много голямо лимоново дърво, за да си спестите усилията по отглеждането. Това е така, защото възрастното растение е свикнало с условия, различни от тези в дома ви, то ще расте лошо и няма да има много плодове. Листата на лимона пречистват въздуха и убиват голямо количество от бактериите в него.

Когато купите малко лимоново дръвче, корените му не трябва да са сухи, а покрити със земя или с влажен талаш. Не си правете експерименти да отглеждате лимон от семка, тъй като обикновено не се получава – затова си купете мъничък лимон, който ще превърнете след няколко години в дърво.

Важни са детайлите при засаждането

Необходима ви е саксия с височина около 15 сантиметра и диаметър на горната част 15-16 сантиметра. На дъното на саксията се правят между 5 и 10 малки дупки за изтичане на излишната вода – така растението няма да се увреди при прекалено поливане. Най-отдолу в саксията се слага дренаж – парчета то стара глинена саксия или камъчета, след това се слага мокър речен пясък, за да не попада земя в дренажа.

Не е правилно малкият лимон да бъде пресаден в голяма саксия. Трябва да се увеличава постепенно обемът на саксията. Първата саксия трябва да е с обем 1 литър, на следващата година се пресажда в двулитрова, а след 3 години в саксия с обем 10 литра.

Пръстта за лимона е добре да се вземе от място, където има опадали листа, далече от шосе, под стари липи или други дървета, с изключение на дъб. Взима се горният слой от пръстта с много хумус и с полуизгнили листенца и клонки.

Не садете ябълка където е расла стара

При пресаждането на лимона в еднолитрова саксия трябва мястото, откъдето излизат корените, да е в земята на дълбочина не повече от 5 милиметра, а пръстта да не достига до края на саксията с около 10 милиметра. Това се прави, за да не загнива мястото, където започват корените. Посаденото растение сложете на балкон или перваз така, че горната част на листата да е насочена към светлината. Когато е горещо, лимоновото дръвче трябва да бъде засенчено от преките слънчеви лъчи. Лимоновото дръвче не понася течение и обича шарена сянка. Не се препоръчва да се мести лимонът често, защото ще загине.

Поливайте внимателно!

Дръвчето се полива, когато горният слой на почвата засъхне. Не се допуска пълно изсъхване на пръстта в саксията. За определяне на влажността на почвата всеки ден се взима щипка от почвата и се стиска. Ако пръстта се слепва, няма нужда от поливане, а ако се рони, растението иска вода. Хлорираната вода трябва да престои поне 24 часа в открит съд, преди да се използва за поливане. Хлорът е вреден за цитрусовите растения. През зимата водата за поливане трябва да се загрее до 30 градуса.Съдът за поливане трябва да се навежда до пръстта, за да не се отмива при поливане и да не се оголват корените. Полива се, докато в подложката на саксията не се появи малко вода.

Лимонът може да цъфне дори когато е на около два месеца, но се препоръчва тогава цветовете му да се откъснат, за да има растението достатъчно сили.

Как да си засадим лимон и успешно да се грижим за него
100234
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да прогоним махмурлука с подръчни средства
Заради множество партиди с превишени нива на остатъци от пестициди
ЕС увеличава двойно проверките при внос на лимони от Турция
Осветеността на лимона е ключов фактор за плододаването
Подгответе лимона за зимата
Особено при кризата с коронавируса
Потърсете най-витаминозните плодове за този период от годината
Лимоново пилешко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини