Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.11.2020 г.

Осветеността на лимона е ключов фактор за плододаването

Осветеността на лимона е ключов фактор за плододаването

Отглеждането на цитрусови растения в домашни условия поставя много и различни въпроси – каква почва е нужна, как да се поливат, подхранват и формират за добро плододаване. Най-често сред тези култури е застъпено отглеждането на лимони. Установено е, че осветеността е фактор, който влияе много по-силно върху плододаването от топлината и влагата. При недостиг на светлина те забавят развитието си, престават да цъфтят и плододават.

Симптоми на недостиг на светлина

Осветеността на лимоните в домашни условия определя успешността на тяхното отглеждане. Всички растения се нуждаят от светлина, но за лимоните тя е ключов фактор за развитие, цъфтеж и плододаване.

Подгответе лимона за зимата

На хладно лимонът може да се развива нормално, но при недостатъчна светлина -не. Преди да изберем място за лимоновото дръвче е важно да се съобразим с този фактор. При северно изложение е немислимо да се постигнат добри резултати.

При южно изложение, обратно – растенията ще могат да получат достатъчно количество светлина, така необходима за нормално израстване, цъфтеж и плододаване. Тук е важно да допълним, че трябва да се предвиди добра вентилация и редовно проветряване на помещенията.

Съществува и едно правило – в по-топлите региони на страната лимоните могат да се развиват добре и на североизточно изложение на прозорците, а в северните – задължително на югоизточни.

При изместване на растенията на един метър от прозореца, осветеността намалява с 50%. Не трябва да забравяме, че вътре в помещението осветеността е по-малка от тази на открито при същото разположение.

Интериорът влияе също върху осветеността и нормалното развитие на лимоните. Колкото са по-светли мебелите, пода, стените и таванът – толкова те ще плододават по-обилно.

При недостиг на светлина лимоните не само престават да цъфтят и дават завръзи, но стъблата стават тънки и извити, а листата остават дребни и слабо развити, често пожълтяват и опадат.

Излишъкът от светлина застрашава само тези лимони, растящи в южните региони и изложени на преките слънчеви лъчи. Появата на светли, сиви или кафяви петна по листата са сериозен признак за притеснение. Когато са на закрито трябва да се използват щори или тънки пердета, които намаляват интензивността на слънчевите лъчи. При изнасянето на открито е необходимо също да се вземат мерки за адаптиране на растенията.

Грижи при недостиг на светлина за лимоните

Симптомите на дефицит на осветеност се проявяват силно през септември-октомври, когато денят започва да намалява интензивно. Това може да се окаже пагубно за тези лимони, стоящи далеч от прозореца. Тогава е задължително да се използва доосветяване с помощта на обикновени или натриеви фитолампи.

Един път на 2-3 седмици задължително завъртайте лимоновото дръвче по посока на часовата стрелка на 10-15 градуса, за да може равномерно да развива короната си.

Рязкото изменение на осветеността оказва неблагоприято влияние върху растенията, като това се изразява в опадане на листата, цветовете и завръзите и не е желателно да се допуска.

При кратковременно преместване на лимона от едно място на друго трябва да се възстанови изходното положение.

Важно е да знаем, че по време на плододаване не е желателно да се променя мястото на контейнера, защото това крие риск за плодовете.

Осветеността на лимона е ключов фактор за плододаването
32346
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Как да прогоним махмурлука с подръчни средства
Заради множество партиди с превишени нива на остатъци от пестициди
ЕС увеличава двойно проверките при внос на лимони от Турция
Подгответе лимона за зимата
Особено при кризата с коронавируса
Потърсете най-витаминозните плодове за този период от годината
Как да си засадим лимон и успешно да се грижим за него
Лимоново пилешко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини