Начало » Новини » Страната
02.01.2022 г.

Как да прогоним махмурлука с подръчни средства

Полезни съвети
Как да прогоним махмурлука с подръчни средства

sinor.bg

Добре дошла, Нова годино, и здравей, махмурлук! Нама как след поредицата от празници да не попрекалим с някои удоволствия. И понеже последиците от поемането на повечко или не особено качествен алкохол изобщо не са приятни - както във физически, така и в психологически аспект. Затова нека дадем няколко съвета какво бихте могли да хапнете или пийнете, за да облекчите потискащите усещания?

Ако посрещаме първия ден на новата година, а понякога и следващите, с главоболие, раздразнителност и гадене, състоянието ни все пак може да бъде подобрено относително бързо, без да се подлагаме на изтезанието симптомите да отшумят сами. Обикновено се започва с най-разпространения сред признаците за прекаляване с алкохола – жаждата.

Лимонена вода

Старият добре познат номер с лимона за спасяване от страничните ефекти на прекаляването с алкохола като световъртеж, дразнене от светлини и звуци, както и мускулните болки, си остава актуален. Лимоновият сок помага за контролирането на кръвната захар и променя нивото на киселинност. Трябва само да добавим две чаени лъжички пресен лимонов сок и една чаена лъжичка пчелен мед в чаща с топла вода и да я изпием бавно. Започваме още със събуждането и още веднъж-дваж през деня.

Как се отглежда ранно зеле

Вторият вариант е смесването на чаена лъжичка сок от джинджифил с още толкова лимонов сок в чаша вода. Получава се мощен антиоксидант, обогатен с витамин С. Последният е необходим за производството на глутатион – молекула, изработвана от организма, която пречиства клетките. Тази напитка помага да се спасим от гаденето и стомашните неприятности.

Банан

Отпадналостта и главоболието при махмурлук са сред обичайните спътници на новогодишните веселби. За да ги неутрализираме, хапваме банани – те съдържат много калий, отмит от алкохола. Освен това консумацията на спиртни напитки предизвиква увеличено отделяне на инсулин, което води до ниско ниво на захар в кръвта и съответно – на отпадналост. Бананите обаче на момента зареждат организма с енергия, съдържат витамин С и В6, които облекчават главоболието.

Бананите могат да бъдат съчетани с мед – захарта в тази смес бързо вкарва глюкоза в кръвоносната система, а оттам и раздразнителността и умората отминават.

Стафиди

Едно от най-вкусните лекарства против махмурлук и в подкрепа на работата на черния дроб са стафидите. Те съдържат много витамини от групата В, както и фруктоза, която може да помогне за увеличаване на скоростта на преработка на алкохола. Накисваме 5-7 стафиди вечерта и ги изяждаме сутрин на гладно.

Омлет и пилешка супа

Омлетът неслучайно е смятан за ползена закуска – в яйцата се съдържат полезни аминокиселини като цистеин и таурин. Първата разбива ацеталдехида – химическо вещество, причиняващо главоболие, а втората подобрява функционирането на черния дроб.

Пилешката супа с фиде възстановява запасите от натрий и вода в организма. Пилешкото също съдържа цистеин, осигуряващ на черния дроб толкова необходимия стимул. Пилешката супа с фиде е идеална при махмурлук, защото получаваме белтъчини от пилешкото, електролити от бульона и лесноусвоими въглехидрати. Точно по начина, по който тази супа ни помага при болест, тя подобрява и състоянието ни и при махмурлук.

Овесена каша

Пробвайте този страхотен продукт, ако сутрин се чувствате зле. В топлата купа с овесена каша има доста необходими хранителни вещества като витамини от група В, калций, магнезий и желязо. Освен това овесената каша може да помогне за неутрализирането на киселините в организма и да повиши нивото на кръвната захар за прилив на енергия.

(От електронното издание AgroXXI)

 

Как да прогоним махмурлука с подръчни средства
8642
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини