Начало » Новини » Страната
02.01.2022 г.

Как да прогоним махмурлука с подръчни средства

Полезни съвети
Как да прогоним махмурлука с подръчни средства

sinor.bg

Добре дошла, Нова годино, и здравей, махмурлук! Нама как след поредицата от празници да не попрекалим с някои удоволствия. И понеже последиците от поемането на повечко или не особено качествен алкохол изобщо не са приятни - както във физически, така и в психологически аспект. Затова нека дадем няколко съвета какво бихте могли да хапнете или пийнете, за да облекчите потискащите усещания?

Ако посрещаме първия ден на новата година, а понякога и следващите, с главоболие, раздразнителност и гадене, състоянието ни все пак може да бъде подобрено относително бързо, без да се подлагаме на изтезанието симптомите да отшумят сами. Обикновено се започва с най-разпространения сред признаците за прекаляване с алкохола – жаждата.

Лимонена вода

Старият добре познат номер с лимона за спасяване от страничните ефекти на прекаляването с алкохола като световъртеж, дразнене от светлини и звуци, както и мускулните болки, си остава актуален. Лимоновият сок помага за контролирането на кръвната захар и променя нивото на киселинност. Трябва само да добавим две чаени лъжички пресен лимонов сок и една чаена лъжичка пчелен мед в чаща с топла вода и да я изпием бавно. Започваме още със събуждането и още веднъж-дваж през деня.

Как се отглежда ранно зеле

Вторият вариант е смесването на чаена лъжичка сок от джинджифил с още толкова лимонов сок в чаша вода. Получава се мощен антиоксидант, обогатен с витамин С. Последният е необходим за производството на глутатион – молекула, изработвана от организма, която пречиства клетките. Тази напитка помага да се спасим от гаденето и стомашните неприятности.

Банан

Отпадналостта и главоболието при махмурлук са сред обичайните спътници на новогодишните веселби. За да ги неутрализираме, хапваме банани – те съдържат много калий, отмит от алкохола. Освен това консумацията на спиртни напитки предизвиква увеличено отделяне на инсулин, което води до ниско ниво на захар в кръвта и съответно – на отпадналост. Бананите обаче на момента зареждат организма с енергия, съдържат витамин С и В6, които облекчават главоболието.

Бананите могат да бъдат съчетани с мед – захарта в тази смес бързо вкарва глюкоза в кръвоносната система, а оттам и раздразнителността и умората отминават.

Стафиди

Едно от най-вкусните лекарства против махмурлук и в подкрепа на работата на черния дроб са стафидите. Те съдържат много витамини от групата В, както и фруктоза, която може да помогне за увеличаване на скоростта на преработка на алкохола. Накисваме 5-7 стафиди вечерта и ги изяждаме сутрин на гладно.

Омлет и пилешка супа

Омлетът неслучайно е смятан за ползена закуска – в яйцата се съдържат полезни аминокиселини като цистеин и таурин. Първата разбива ацеталдехида – химическо вещество, причиняващо главоболие, а втората подобрява функционирането на черния дроб.

Пилешката супа с фиде възстановява запасите от натрий и вода в организма. Пилешкото също съдържа цистеин, осигуряващ на черния дроб толкова необходимия стимул. Пилешката супа с фиде е идеална при махмурлук, защото получаваме белтъчини от пилешкото, електролити от бульона и лесноусвоими въглехидрати. Точно по начина, по който тази супа ни помага при болест, тя подобрява и състоянието ни и при махмурлук.

Овесена каша

Пробвайте този страхотен продукт, ако сутрин се чувствате зле. В топлата купа с овесена каша има доста необходими хранителни вещества като витамини от група В, калций, магнезий и желязо. Освен това овесената каша може да помогне за неутрализирането на киселините в организма и да повиши нивото на кръвната захар за прилив на енергия.

(От електронното издание AgroXXI)

 

Как да прогоним махмурлука с подръчни средства
9076
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини